Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Cirkusen fortsätter i Leeds

Massimo Cellino är en vidskeplig man. Så vidskeplig att han har beordrat Leeds nye head coach David Hockaday att utse en annan målvakt än Paddy Kenny som råkar vara född den 17 maj, enbart för att siffran 17 enligt Cellino är drabbat av otur. Man får anta att det inte kommer att värvas så många norrmän till Leeds framöver.

Cellino är Leeds nye ägare. Och i en klubb som under det senaste årtiondet har flirtat med pantomim så är den här typen av clownerier kanske den logiska konsekvensen.

Cellinos vidskepligheter är dock bara en bland flera konstiga infall som skett i Leeds sedan han tog över klubben i april. Ett av hans första projekt var att lansera ett program för kostnadsnedskärningar. Några av detta programs mer bisarra effekter sägs vara att klubbens lunchservering stängts så att spelarna får ha med sig egen lunch, samt att spelarna hädanefter får betala för att få sina matchtröjor tvättade.

Brian McDermott fick tämligen omedelbart sparken efter att Massimo Cellino tog över klubben. Delvis för att Cellino säkert ville ha sin egen man på jobbet. Delvis för att Cellino vill gå ifrån den mer typiska engelska managermodellen och satsa mer på en europeisk head coach-modell, med begränsat inflytande för personen ifråga.

Spelarna har naturligtvis börjat reagera. Leeds lagkapten, anfallaren Ross McCormack, har lämnat in en transferbegäran, Fulham sägs vara villiga att köpa honom, och var olovligt frånvarande när Leeds bara för någon dag sedan skulle bege sig på försäsongsträning till Italien. Disciplinära åtgärder sägs vara att vänta.

:::

Mer förbluffande är i så fall Massimo Cellinos beslut att tillsätta den relativt okände David Hockaday som Leeds nye manager, eller head coach. Frågan man ställer sig är naturligtvis om denna tillsättning motiverats av någon vision eller endast en vilja att hitta ett billigt alternativ.

I två separata undersökningar ansåg mellan 85-91% av Leeds supportrar att David Hockaday inte var rätt man för jobbet. Det kan i och för sig betyda både det ena och det andra, men är säkert en indikation på att Hockadays enda erfarenhet så här långt är från sin tid i Forest Green, som flyttades ned från The Conference och hamnade långt ned i The Conference South under Hockadays tid i klubben.

Att med endast den erfarenheten i ryggsäcken ta över en av Englands största klubbar, med ett intensivt fokus från både media och fans, känns naturligtvis som ett mycket stort steg.

Hockaday har en hyfsat gedigen yrkesbakgrund som coach. Det vill säga han kan utveckla spelare. Bland annat hade han ett par framgångsrika år i den rollen i Watford mellan 2000 och 2007, innan några olika perioder i klubbar som MK Dons, Southampton och Cheltenham.

Men även om Massimo Cellino ser en mer begränsad head coach-roll framför sig så innebär den större uppgifter än så. Oavsett vilket så kommer Hockaday vara Leeds frontfigur utåt och vara den som hålls ansvarig för laguttagning, taktik och träning. En betydligt mer omfattande arbetsbeskrivning än vad Hockaday varit van vid.

:::

Som vi har sett i andra engelska klubbar under det senaste året så är en manageranställning också en viktig signal till spelare och supportrar gällande klubbens ambition och inte minst managerns trovärdighet. Om inte spelare och supportrar övertygas så urholkar detta managerns allmänna auktoritet och riskerar göra hans jobb ohållbart.

Bevisligen har Hockaday en brant uppförsbacke för att lyckas övertyga Leeds supportrar. Att döma av Ross McCormacks minst sagt bestämda önskan att flytta från klubben så är inte Hockadays uppförsbacke mindre brant vad avser spelarna.

Räkna med att cirkusen i Leeds fortsätter. Leeds främsta klubbmotto är som bekant ”Marching on together!”. Massimo Cellinos marsch verkar så här långt mest inspirerad av Federico Fellinis absurda cirkusparader, ett återkommande tema i den italienske regissörens filmer.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Matt Taylor, West Ham till Burnley, fri. Kompetent kantspelare som byter från ett lag i claret-blått till ett annat. Burnley värvar en kompetent men på intet sätt spektakulär spelare med Premier League-erfarenhet. Godkänd (++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons