Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tysk cynism mot brasilianska känslor

Peter Hyllman

Herrejävlar vilken semifinal vi har framför oss ikväll. Brasilien mot Tyskland, de två länder som kanske imponerat mest konsekvent under VM-historien som helhet. Märkligt nog är detta blott den andra gången dessa giganter möts i ett VM. Förra gången var i VM-finalen 2002.

Den gången vann Brasilien, mot ett Tyskland som fortfarande var i början av sin förnyelseprocess men som av ren hävd och ohejdad vana ändå tog sig hela vägen fram till final. En hel del talar för att Brasilien vinner också den här gången. Inte minst den enkla omständigheten att Brasilien inte har förlorat en tävlingsmatch på hemmaplan sedan 1975.

Det är 39 år sedan.

Det finns naturligtvis de som i sådana här stunder gärna vill vara mer cyniska än så, som kanske menar att en sak som talar för att Brasilien ska vinna semifinalen helt enkelt är att FIFA vill att de ska vinna den. Det har onekligen varit en del märkliga domslut till Brasiliens fördel innan semifinalen, inte minst i kvartsfinalen mot Colombia.

Annons

Men samtidigt så är det nu semifinaler. Och jag tror att i den utsträckning som det möjligen finns en politisk vilja att värdnationen ska gå långt i turneringen så sträcker den sig nog som mest fram till semifinal. Mervärdet är inte enormt av att ta det hela längre än så.

:::

Matchen i Belo Horizonte, den vackra horisonten, kommer att dömas av den mexikanske domaren Marco Rodriguez. Naturligtvis kan man ha en uppfattning om att en latinamerikansk domare ska döma Brasilien i semifinalen, å andra sidan så har Brasilien i slutspelet dömts av i tur och ordning en engelsman och en spanjor.

Det taktiska psyksnacket för att försöka påverka domaren, som vi känner så väl igen från Premier League, har varit väldigt framträdande. Exempelvis svarade Tyskland för en samordnad propagandainsats på sin presskonferens när samtliga, bland dem Bastian Schweinsteiger, Jerome Boateng och Joachim Löw, påpekade att ”domaren måste skydda spelarna” och poängterade Brasiliens fula spel mot Colombia.

Annons

Bockfoten är självklart uppenbar. Tyskland vill försvåra för Brasilien att använda samma knep mot dem som mot Colombia. Och försöka vända på domarens hemmaplanspsykologi till deras egen fördel.

Brasilien å sin sida, något kulturellt stereotypt måhända, särskilt i kontrast med Tyskland, kör en mer känslomässig approach till matchen. Neymars skada är så klart ett hårt slag för dem, men de gör i alla fall sitt bästa för att vända det inträffade till sin egen fördel. Bland annat genom att fördöma Zunigas tackling som en ”fegis tackling”.

Det handlar så klart om att ena spelarna och supportrarna, att så att säga få draken att lyfta i motvind. Andra kommentarer som att ”Neymars hjärta finns med oss på planen” syftar självklart i samma riktning. Vi mot dem, gammal hederlig siegementalitet.

Uttryckt annorlunda, tysk cynism mot brasiliansk känslostorm!

Annons

:::

Det brasilianska spelet har ju varit lite till och från under detta VM, det har ju stundtals märkts att de spelar under stor press från hemmasupportrarna och framför allt anfallet har ju knarrat, där väldigt mycket ansvar har hamnat på Neymars axlar, som inte längre finns där.

Brasilien har dock ändå tagit sig vidare. Och mot Colombia såg vi för första gången detta VM verkligen prov på ett Brasilien som släppte på handbromsen och blåste på för full fart i en riktig shoot-out. Det var ett Brasilien som spelade med känsla och passion och som såg möjligheterna snarare än riskerna. Det var ett Brasilien som var väldigt svåra att stå emot.

Om vi ser ett liknande Brasilien ikväll mot Tyskland så vet vi med säkerhet tre saker:

1)      Vi kommer få se en jäkligt bra match,
2)      Tyskland kommer få det rejält svettigt i dubbel bemärkelse, samt

Annons
3)      Brasilien riskerar gå bort sig mot tysk effektivitet.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Chris Baird (CB), Burnley till West Brom, fri. En väldigt mångsidig försvarsspelare som kan spela på samtliga positioner i backlinjen. Erfaren från Premier League och en klok värvning när West Brom försöker stärka sin position i ligan. Väl godkänd (+++)

Steven Reid (CB), West Brom till Burnley, fri. Den 33-årige Reid beger sig i rakt motsatt riktning och skriver på ett ettårskontrakt. Har mycket erfarenhet från Premier League och det är i huvudsak det som Burnley söker efter och får med honom. Godkänd (++)

Matt Gilks (GK), Blackpool till Burnley, fri. Blackpool ville förlänga kontraktet med Gilks men han valde istället att skriva på för Burnley. Tom Heaton är Burnleys ordinarie målvakt men Gilks hoppas säkerligen kunna konkurrera med honom en förstatröjan. Godkänd (++)

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-08 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto