Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Holland och Leo Messi hoppas göra sällskap med de riktigt stora

Peter Hyllman

Holland och Argentina har till skillnad från Brasilien och Tyskland faktiskt stött på varandra ett antal gånger under VM-historien. Men precis som Brasilien och Tyskland så har också Argentina och Holland mötts i en VM-final, nämligen 1978 när Argentina på hemmaplan besegrade Holland med 3-1 efter förlängning. Mario Kempes var då stor hjälte.

Holland var faktiskt bara ett stolpskott från att vinna VM den gången, och krossa de argentinska spelarnas hjärtan. Med bara någon minut kvar av ordinarie tid så får Rob Rensenbrink iväg ett skott som räddas av stolpen, osannolik dramatik i en VM-final.

Det var ju annars ett VM som präglades av en hel del fuffens och misstankar om mygel i och med att det spelades i militärjuntans Argentina, som naturligtvis såg VM som en möjlighet att legitimera sitt styre och hålla folket lugna och glada. Bröd och skådespel. Fotboll som opium åt folket.

Det var således viktigt för Argentina att vinna, Argentina som vid det tillfället aldrig hade vunnit VM. Argentina var nära att inte ens få spela finalen, i den sista gruppspelsmatchen var de piskade att vinna mot Peru med fyra mål för att sluta före Brasilien i gruppen. Argentina vann med 6-0 sedan Peru kollapsat tämligen anmärkningsvärt.

Annons

Det var emellertid inte bara resultatet som var anmärkningsvärt. Argentina lyckades få sin match fördröjd så att dess avspark skedde efter att Brasiliens match var färdigspelad, så de hade alltså ett resultat att spela på. Peru fick också efter VM ett märkligt förmånligt handelsavtal med Argentina, vilket självklart spädde på misstankarna i efterhand.

Väl i finalen så fortsatte de märkliga turerna. Argentina kom in sent till matchen och ägnade sig åt diverse lustigheter i syfte att försöka få Holland ur balans. Under matchen så avstod domaren lite väl många gånger från att blåsa för tämligen solklara offsides, likaväl som flertalet tydliga hands ignorerades. Efter matchen vägrade Holland att delta i prisceremonierna.

Nu är självklart transparensen betydligt större i dagens VM än vad som var fallet då. Men det är värt att påminna sig att Brasilien befinner sig i en situation som inte är helt olik Argentinas för 36 år sedan. En vinst i VM kan också nu användas för politiska syften vilket naturligtvis skapar incitament för påtryckningar.

Annons

:::

VM-finalen 1978 är annars en av tre VM-finaler som Holland har spelat i, händelsevis lika många som Argentina har deltagit i. Den stora skillnaden är dock att Argentina har vunnit två av tre finaler samtidigt som Holland har förlorat samtliga tre. Om Holland vinner mot Argentina ikväll så får de alltså en fjärde chans att sälla sig till en tämligen unik samling nationer.

Argentinas triumf 1978 är annars lite speciell eftersom den inte inkluderade det då 17-åriga underbarnet Diego Maradona. Maradona är än i dessa dagar bitter över den petningen och menar att förbundskapten César Luis Menotti förnekade honom möjligheten att likt Pelé vinna VM redan som 17-åring. Han skulle få sin revansch åtta år senare.

Kopplingen till Diego Maradona är inte irrelevant för Argentina. Dels har Diego Maradonas spöke svävat över Argentinas landslag ända sedan det tidiga 1990-talet, den spelare mot vilken alla Argentinas spelare och landslag mäts och jämförs. Dels är detta VM kanske Leo Messis stora chans att faktiskt nå upp på samma nivå som sin omåttligt populäre föregångare.

Annons

Leo Messi har haft det besvärligt under tidigare VM-turneringar. Kanske har han inte varit fantastisk under detta VM heller, men det har ändå klart och tydligt varit han som varit motorn i det argentinska laget och som definitivt ligger bakom deras segrar. Om Argentina faktiskt vinner VM i år så måste man definitivt se Leo Messi som den store nyckelspelaren.

Nu har fotbollen utvecklats på ett sådant sätt under de senaste 20-30 åren att det inte längre är meningsfullt eller egentligen ens möjligt för en enda spelare att vinna ett VM. Fotbollen är mer taktisk, mer organiserad, mer fysisk och mer utvecklad. Leo Messi kan inte vinna VM åt Argentina på egen hand på samma sätt som man kan hävda att Diego Maradona gjorde det 1986.

Men det är ändå Leo Messis chans att vinna folkets hjärtan i Argentina som han har gjort i Barcelona. Messi har självklart vunnit precis allt som går att vinna på klubblagsnivå, ligatitlar och Champions League-titlar, men saknar en riktigt stor titel på landslagsnivå.

Annons

Och när man kommer från något av de stora och klassiska fotbollsländerna så är en VM-titel förmodligen helt nödvändig om man vill vara en del i samtalet om världens genom tidernas bäste spelare. Det är ett samtal som Leo Messi onekligen förtjänar att vara en del i. Om Argentina vinner mot Holland ikväll så har Messi alltså en chans att sälla sig till en tämligen unik samling spelare.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Willy Caballero (GK), Malaga till Man City, okänt. Om vi ska tro Caballero själv så tänker han konkurrera med Joe Hart om målvaktströjan i Man City. Om det blir verklighet återstår att se, frågan är om Man City inte snarare ser det som en ren backup.värvning, men konkurrens är aldrig fel. Godkänd (++)

Tom Ince (AM), Blackpool till Hull, fri. Kanske är det ett tecken i tiden att Ince väljer att skriva på för Hull när den italienska storklubben Inter samtidigt var intresserad av honom. Bra och spännande värvning av Hull å andra sidan som värvar en mycket lovande spelare. Väl godkänd (+++)

Annons

Diego Poyet (CM), Charlton till West Ham, fri. Riktigt spännande ung mittfältare som förra säsongen röstades fram till säsongens spelare i Charlton, vilket är rätt imponerande för en 19-åring. Kan visa sig bli ett intressant tillskott på West Hams mittfält, om Allardyce vågar ge honom chansen. Godkänd (++)

Dusan Tadic (AM), Twente till Southampton, £8m. Ronald Koemans holländska känselspröt ligger säkert till grund för den här värvningen av den intelligente spelfördelaren från Twente. Serben blandar ungdom och rutin, passningsspel och målskytte, rätt typ av värvning för Southampton. Med beröm godkänd (++++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto