Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Leicester, 2014-15

Överlägsna seriesegrare i The Championship och en klubbledning som talar om europeiskt cupspel inom fem år. Leicester har stora planer samtidigt som Nigel Pearson sin idé om hur laget ska etableras genom att skynda långsamt. Laget är starkt både offensivt och defensivt men saknar de riktiga profilspelarna för att den här säsongen kunna sikta så mycket högre än att hålla sig kvar.

Nigel Pearson låg förra säsongen bakom en av de mer imponerande bedrifterna när han såg till att Leicester vann The Championship med tämligen bred marginal, 31 vinster på 46 matcher och sammanlagt 102 poäng, vilket är ett klubbrekord för Leicester på den här nivån. Leicester spelade som ett lag och spelade utifrån sina egna styrkor.

Det är en sak att göra det i The Championship. Men mycket av Leicesters lycka i Premier League kommer bero på deras förmåga att göra detsamma i just Premier League. Pressen är där en helt annan, kvaliteten på motståndet likaså, och fler än en klubbledning har känt att det kliat i avtryckarfingret när resultaten börjar gå emot.

Men det är heller ingen tillfällighet att Leicester vann The Championship så förhållandevis bekvämt. Och på pappret ser de också ut som den nykomling som står bäst rustat för Premier League. Laget är produktivt framåt men också stabilt bakåt. Deras 83 mål förra säsongen var bäst i ligan och deras 43 insläppta mål betyder att bara Burnley släppte in färre mål än dem.

Klubbens ägare, thailändska King Power, har också finansiella resurser att kunna etablera klubben i Premier League. Klubbens målsättning är dock högre och man säger att Leicester inom fem år kommer sikta på att kvalificera sig för europeiskt cupspel. Förutsättningarna finns där även om det självklart finns många andra klubbar som vill ha ett ord med i laget.

Hittills den här sommaren har Nigel Pearson värvat bra men också billigt. Både Matthew Upson och Marc Albrighton har värvats in på fri transfer, vilket förstärker Leicesters försvar samtidigt som det kompletterar lagets offensiva hot från kanterna. Det är också från kanterna som många av Leicesters målchanser skapas, där inte minst Anthony Knockaert var framstående under förra säsongen.

Med två och en halv vecka kvar till ligapremiären är känslan ändå att Leicester behöver förstärka i första hand på det centrala mittfältet, som i nuläget ser oroväckande tunt ut. Daniel Drinkwater imponerade stort på det centrala mittfältet förra säsongen, och valdes bland annat ut till årets lag i The Championship, men vid sidan av honom saknas spetskvalitet.

:::

Nyckelspelare:

Kasper Schmeichel. Sådan far, sådan son. Var en fantom i målet under förra säsongen och allt talar för att han kommer bli en väldigt viktig spelare också den här säsongen. Har utvecklat ett bra samarbete med Leicesters backlinje, inte minst lagkaptenen och mittbacken Wes Morgan.

Anthony Knockaert. [Nockäär]. Flyfotad yttermittfältare, kapabel att spela på båda kanterna, som är Leicesters kanske mest kreativa spelare. Skapar många målchanser för det egna laget och var en bidragande nyckelspelare bakom Leicesters serieseger förra säsongen.

David Nugent. Rutin och erfarenhet är otroligt viktigt för en nykomling i Premier League och Nugent besitter detta i massor. Också otroligt viktig som målskytt och för en nykomling eller ett lag inblandat i bottenstriden, ofta är det samma sak, är det livsviktigt med anfallare som vet att utnyttja de chanser som skapas.

:::

De fem första matcherna:

Everton (h)
Chelsea (a)
Arsenal (h)
Stoke (a)
Man Utd (h)

Hiskelig inledning på säsongen för Leicester som möter fyra toppkonkurrenter redan i de fem första matcherna, tre av dem visserligen på hemmaplan. Därtill en bortamatch mot Stoke. Premiärmatchen mot Everton blir betydelsefull, en vinst mot Everton gör att laget går in med gott håg till de återstående matcherna. Annars är allt över tre poäng på de fem första matcherna en stor bonus för Leicester, som måste jobba på att oavsett resultat komma från dessa fem matcher med rätt mental inställning i behåll.

:::

Prognos: Nedre mitten

Leicester var av de tre nykomlingarna det överlägsna laget i The Championship, men det säger inte alltid vilket lag som kommer att därefter prestera bäst i Premier League. Leicester har onekligen potentialen att hänga kvar i Premier League, men mycket talar för att åtminstone den första säsongen kommer innebära en strid på kniven för att faktiskt lyckas.

Avsaknaden av profilspelare i laget är det som allra mest talar för detta. Å ena sidan är Leicesters kollektiva spel ett av lagets styrkor och Nigel Pearson gör klokt som arbetar vidare med detta snarare än att jaga nya spelare som ett form av självändamål. Men på kort sikt kan detta också vara begränsande, och målsättningarna och förväntningarna måste sättas därefter.

Det är inte helt självklart att detta leder till harmoni mellan Pearson och klubbstyrelsen. Vi har sett flera exempel på det förut. En manager kan visa sig prestera väldigt bra i lägre divisioner för att därefter ha svårt att verkligen lyfta också i Premier League, samtidigt som en klubbstyrelse kan vara benägen att utnyttja denne managers kompetens för att ta sig till Premier League för att väl där leta rätt på ett nytt och större namn.

Det där är omöjligt att förutse innan säsongen har startat, men det är en faktor som på något sätt kommer att påverka Leicesters säsong, även om det är ogörligt att på förhand säga exakt hur. Det kan gå som för QPR likaväl som det kan gå som för Southampton.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-29 kl 17:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons