Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

West Bromwich, 2014-15

Peter Hyllman

Många frågetecken kring Alan Irvine som ny head coach vilket är ett orosmoment inför säsongen. Värvningarna av Craig Gardner och Joleon Lescott höjer laget, i vilket framför allt försvaret har förstärkts. West Brom har att se fram emot ännu en påfrestande nedflyttningsstrid.

Klubbledningens rekryteringsbeslut i West Brom var en märklig aspekt redan förra säsongen och ser ut att vara fortsatt märklig denna säsong. Beslutet då var att sparka Steve Clarke och istället anställa Pepe Mel, i vad som framstod som en både besynnerlig och illa researchad anställning. Den här säsongen har West Brom valt att anställa den oerfarne och inte särskilt meriterade Alan Irvine som head coach.

Irvines meritlista kan sammanfattas med att han varit manager för två klubbar, Preston och Sheffield Wednesday, och fått sparken från båda. Sedan han fick sparken av Sheffield Wednesday för tre år sedan har han inte haft något jobb som manager eller head coach. Det är en anställning som skapat oro i de egna leden bland framför allt supportrar som anser att den visar på en oroväckande brist på ambition.

Annons

Det är ingen särskilt bra utgångspunkt för West Brom, särskilt sett till hur lagets utvecklingskurva ser ut. Förra säsongen inleddes tämligen bra men West Brom föll samman under säsongen och klarade sig till sist kvar i Premier League med ett nödrop. Om säsongen varit bara några matcher längre så hade West Brom med all säkerhet spelat i The Championship denna säsong. Vad West Brom behöver är en nytändning men denna har inte kommit med Alan Irvine.

Istället har West Brom föresatt sig att reformera sitt försvar. Joleon Lescott är den mest uppenbara värvningen, en ledargestalt i backlinjen som bättre kan organisera lagets försvarsspel. Chris Baird är en annan rutinerad värvning. Annars är det på ytterbacksplatserna som West Brom verkligen har förstärkt. På vänsterbacken har Sebastien Pocognoli köpts in och på högerbacken har West Brom lånat Andre Wisdom från Liverpool. Men viktigast är kanske att målvakten Ben Foster förnyat sitt kontrakt med klubben.

Annons

Två andra värvningar sticker dock ut, av lite olika skäl. Köpet av Craig Gardner från Sunderland är väldigt bra. En energisk och effektiv spelfördelare på det centrala mittfältet som också är bra på fasta situationer. En spelare som kan bli otroligt betydelsefull för West Brom. Den i sammanhanget okände Brown Ideye, köpt för £10m från Dynamo Kiev, är mer tveksam, allra helst som Alan Irvine påstått att han aldrig sett honom spela innan köpet gick igenom.

Sammantaget får man säga att det har varit en bra sommar för West Brom så här långt. Laget var i behov av en central spelfördelare likaväl som en ledargestalt i backlinjen, och med Craig Gardner och Joleon Lescott kan man säga att detta är just vad West Brom också har ordnat. Det betyder inte att West Brom nödvändigtvis håller sig kvar i Premier League, men det betyder att de åtminstone har en vettig chans.

Annons

:::

Nyckelspelare:

Ben Foster. I ett försvar dit många nya spelare har värvats men flertalet gamla spelare fortfarande finns kvar, så får Foster en viktig roll som ledare och organisatör i det egna straffområdet. Foster har imponerat i West Brom, en otroligt skicklig målvakt med kapacitet att vinna matcher åt laget.

Craig Gardner. Skicklig spelfördelare som värvats fritt från Sunderland inför den här säsongen. Kan bidra till att göra West Brom mindre förutsägbara i sitt anfallsspel och länka ihop mittfält och anfall. Kan vara skillnaden mellan nytt kontrakt och nedflyttning.

Brown Ideye. Något av en chansning för West Brom. För £10m måste laget hoppas att de fått en riktigt skicklig anfallare med förmåga att avgöra matcher, annars är det för mycket pengar för dem. Om inte Ideye levererar, så får West Brom förlita sig på Victor Anichebe och Saido Berahino.

Annons

:::

De fem första matcherna:

Sunderland (h)
Southampton (a)
Swansea (a)
Everton (h)
Tottenham (a)

West Brom kommer få bekänna färg redan i säsongsinledningen. Den första hemmamatchen mot Sunderland är en match som verkligen kan vinnas. Även de två därpå följande bortamatcherna, mot Southampton och Swansea, är matcher där West Brom kan visa vad de går för, precis som Everton hemma. Om West Brom kommer från dessa fem matcher med åtta poäng eller mer så är det ett styrkebesked. Lyckas de inte få ihop fem poäng på dessa fem matcher så har laget visat redan i säsongsinledningen att de kommer få problem den här säsongen.

:::

Prognos: Botten

West Brom har förstärkt sin spelartrupp inför den här säsongen. Problemet är bara att det har även motståndarna gjort. West Brom har kapacitet att klara sig kvar i Premier League men inte riktigt kapacitet att göra det utan mer eller mindre stora bekymmer, och en nervpåfrestande nedflyttningsstid. Det som oroar mest är kompetensen på managerposten och den oro detta genererar, både i termer av oro på läktarna men också den risk för ännu ett uppslitande managerbyte under säsongen.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-30 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto