Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hull ger sig ut i Europa för första gången i klubbens historia

Peter Hyllman

När Hull ikväll ger sig ut på planen för bortamatchen mot AS Trencin från Slovakien, i den tredje och näst sista kvalrundan innan gruppspelet i Europa League inleds, så är det inte bara första gången i klubbens drygt 100-åriga historia som de spelar europeisk cupfotboll, det är också kulmen på en smått otrolig resa som inleddes för nästan exakt tio år sedan.

Den resan började i betydligt mer blygsamma omständigheter än Stadion na Sihoti i Trencin. Hull befann sig istället på Huish Park för en bortamatch mot Yeovil som man vann med 2-1. Därmed säkrade man uppflyttning för vad som då kallades Division 3, dagens League Two, och satte punkt för en jobbig tid i klubbens historia när den såg ut att vara på väg ut ur The Football League.

Ian Ashbee gjorde det för Hull så avgörande målet i maj 2004. Den fortsatta resan därefter pekar nästan spikrakt uppåt. Uppflyttningar följde därefter med jämna mellanrum. 2005 gick Hull upp i The Championship och 2008 tog sig Hull sensationellt upp i Premier League. Efter att ha åkt ur två år senare så tog sig Hull 2013 tillbaka till Premier League igen.

Annons

Hull var naturligtvis rejält nedflyttningstippade under 2013-14. Men med Steve Bruce som manager så svarade Hull för en imponerande säsong, De svarade för ett antal strålande resultat i ligan och klarade sig kvar med marginal. På samma gång tog de sig hela vägen till FA-cupfinal, i vilken de pressade Arsenal till det yttersta.

Tack vare finalplatsen i FA-cupen så är alltså Hull kvalificerade för spel i Europa League. Det finns naturligtvis goda empiriska skäl för Hull att oroa sig över hur detta kommer att påverka deras ligaprestation under säsongen. Både Swansea och Newcastle utgör varnande exempel. Men det är knappast något som Hull bekymrar sig om i nuläget.

För Steve Bruce är det den uttalade ambitionen att ta sig till gruppspelet i Europa League. För att detta ska åstadkommas så behöver Hull passera två kvalrundor, först det här dubbelmötet med AS Trencin och därefter ett så kallat playoff mot en ännu ej bestämd motståndare. Ingen omöjlig uppgift för Hull naturligtvis.

Annons

Det som kanske främst oroar är skadesituationen i backlinjen. Både Alex Bruce och Curtis Davies är osäkra kort inför matchen och det är spelare som det är oklokt av Hull att ta alltför stora risker med. Den senaste träningsmatchen mot Barnsley var inte Hulls finaste tillfälle, men laget kommer helt säkert vara mer motiverat när de spelar Europa League.

Värvningen av den tidigare lånade Jake Livermore var bra för Hull. Dessutom har klubben förstärkt med två profilvärvningar i form av Robert Snodgrass och Tom Ince, med vilka Hulls anfallsspel har blivit såväl bredare som väsentligt bättre. Offensivt är laget nu mer mångsidigt och kreativt. Kan laget hålla tätt bakåt under första mötet så är Hull stora favoriter att avancera.

Det största hotet mot Hulls backlinje är förmodligen den 19-årige yttern Moses Simon, som gjorde ett hattrick i förra omgången när Trencin besegrade FK Vojvodina med 4-0. Simon kommer troligtvis att göra sig ett namn i större klubbar än AS Trencin, och kanske är Europa League den här säsongen hans första chans att göra sig ett namn. Två matcher mot Premier League-motstånd är onekligen ett bra tillfälle.

Annons

För Hull är dock Europa League ett stort äventyr. Det har tagit klubben 110 år att få spela europeiskt cupspel för första gången, och den lite tråkiga sidan av detta är att det mycket väl kan ta 110 år igen innan Hull får nästa chans till europeiskt cupspel. Värt att tänka på när större klubbar klagar över något år av missat europeiskt cupspel eller svär över jobbiga spelscheman på grund av europeiskt cupspel.

Och har man väntat i 110 år på att få spela i Europa League, och riskerar få vänta ytterligare 110 år på att få spela där igen, så lär man nog vilja göra det mesta av den tid och chans man nu har.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Harry Maguire (CB), Sheffield United till Hull, £3m. Bra värvning av Hull, Maguire en mycket lovande mittback som visat stor potential i Sheffield United. Breddar också behövligt Hulls backlinje och skapar lite större konkurrens. Väl godkänd (+++)

Annons

Andy Robertson (LB), Dundee United till Hull, £2m. Spännande värvning. Robertson är blott 20 år och redan skotsk landslagsspelare. Mycket utvecklingspotential i Robertson med andra ord och ytterligare ett komplement till Hulls backlinje. Väl godkänd (+++)

Divock Origi (ST), Lille till Liverpool, £10m. Het spelare på marknaden, presterade också bra om än ej lysande i VM. Liverpool fortsätter förstärka sitt anfall. Origi är en kompetent spelare med potential men kan få svårt att omedelbart hävda sig i Premier League. Väl godkänd (+++)

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-07-31 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto