Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Crystal Palace, 2014-15

Peter Hyllman

Gör inte överdrivet många mål själva men är duktiga defensivt och släpper in förhållandevis få mål. En viktig överlevnadsegenskap i Premier League för ett förväntat bottenlag. Crystal Palace demonstrerade detta förra säsongen men kan räkna med en minst lika tuff andrasäsong. Laget har förstärkts både i försvaret och i anfallet, med köpen av Brede Hangeland och Frazier Campbell.

Det råder helt andra stämningar runt Crystal Palace den här försäsongen än vad som var fallet under förra försäsongen. Då räknade alla med att Crystal Palace omedelbart skulle åka ur Premier League igen, efter att oväntat ha vunnit The Championships playoff. Nu förväntar sig de flesta att Crystal Palace ska bygga vidare på lagets imponerande vårsäsong.

Man kan undra i vilken utsträckning dessa förändrade förväntningar talar till Crystal Palaces fördel eller nackdel. Det måste å ena sidan vara skönt att gå in i säsongen utan känslan av att vara dömda på förhand. Å andra sidan finns det nu en press och en förväntan på laget som kan visa sig betungande, särskilt som överraskningsmomentet nu definitivt inte längre finns där.

Annons

Det råder ingen tvekan om att Tony Pulis gjorde ett strålande jobb med Crystal Palace sedan han tog över laget mitt under förra säsongen. Han tog över ett demoraliserat och vansinnigt felbalanserat lag, begravda under strecket, gav dem struktur och organisation och såg det bära laget upp en bra bit över nedflyttningsstrecket.

Så mycket kan alltså taktik och organisation, att jämföra med individuellt skickliga spelare, betyda. Tony Pulis har dock åstadkommit detta förut med Stoke och vet också att det är en avtagande effekt. Vad som krävs är att ständigt förnya sig taktiskt och alltid sträva efter att utveckla och förstärka spelartruppen. Först då kan lagets prestation bibehållas.

Crystal Palace har gjort bra affärer under sommaren. För strax under en miljon har laget införskaffat tre spelare. Vid sidan av Chris Kettings från Blackpool så inkluderar dessa tre spelare också mittbacken Brede Hangeland och anfallaren Frazier Campbell. Två väldigt bra förstärkningar för Crystal Palace. Ett redan starkt försvar blir ännu bättre och anfallet får en rejäl kvalitetsinjektion.

Annons

Vad Crystal Palace i första hand behöver förstärka innan säsongen drar igång på allvar är vänsterbacksplatsen. Både Jonny Parr och Dean Moxey har lämnat Crystal Palace under sommaren, och Joel Ward är i första hand en högerback även om han gjorde bra insatser på vänsterbacken förra säsongen. I övrigt så finns det skäl att oroa sig över att Crystal Palaces centrala mittfält saknar den nödvändiga kreativiteten.

Crystal Palaces genomgående styrka kommer vara att de är svåra att göra mål på. Motsvarande kommer deras relativa svaghet vara att de har förhållandevis svårt att göra mål. Att släppa in få mål är en viktig egenskap i Premier Leagues bottenstrid, samtidigt som anfallare som Frazier Campbell, Dwight Gayle och Marouane Chamakh kan se till att Crystal Palace i alla fall gör tillräckligt många mål.

Annons

:::

Nyckelspelare:

Julian Speroni. Viktig spelare för Crystal Palace både på och utanför planen. Han var väldigt stabil i målet under förra säsongen och ger försvaret en väldigt viktig trygghet i sitt spel. Har varit klubben lojal under lång tid och ger laget kontinuitet.

Mile Jedinak. Hade en strålande fjolårssäsong där han var en av Crystal Palaces mer dominerande spelare på mittfältet. Stark i positionsspelet och ett framstående skydd framför den egna backlinjen. Otroligt viktigt för ett lag som Crystal Palace att ha en sådan här spelare.

Fraizer Campbell. Nyförvärv till anfallet inför den här säsongen. Campbell har väldigt mångsidig erfarenhet från spel i Premier League och har visat upp bra takter under försäsongen. Kraftfull och målfarlig och ger Crystal Palace ett nytt offensivt vapen.

:::

Annons

De fem första matcherna:

Arsenal (a)
West Ham (h)
Newcastle (a)
Burnley (h)
Everton (a)

Inledningen på säsongen kunde ha varit lättare för Crystal Palace, som tvingas till tre mycket tuffa bortamatcher. Om de lyckas få med sig någon poäng från dessa matcher så har Crystal Palace gjort det bra. Hemmamatcherna ser då mer överkomliga ut, och ska Crystal Palace motsvara vårsäsongens prestation så måste de kamma hem mellan fyra och sex poäng på dessa två matcher. Fem poäng framstår alltså som en godkänd poängskörd för Crystal Palace.

:::

Prognos: Botten

Andra säsongen är ofta svårare än den första säsongen i Premier League och mycket talar för att Crystal Palaces resa inte blir lättare den här gången. Laget lär får svårt att hålla sig utanför nedflyttningsstriden, men lagets organisation och täta defensiv gör att Crystal Palace har goda chanser att överleva denna nedflyttningsstrid. Toppstridens komparativa fördel är att göra många mål samtidigt som bottenstridens komparativa fördel är att släppa in få mål. I det avseendet har Crystal Palace prioriterat helt rätt.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-05 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto