Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tottenham, 2014-15

Peter Hyllman

Om förra säsongen var en mellansäsong så måste Tottenham den här säsongen visa vad de vill och går för. Mauricio Pochettino är managern som fått i uppdrag att ta Tottenham över gränsen till Champions League. Han har främst att lösa problem i lagets backlinje och anfall, samtidigt som flertalet lösningar redan återfinns i spelartruppen.

Tottenham hade en besvärlig fjolårssäsong. Försäljningen av Gareth Bale berövade laget på dess bäste spelare och de många spelarköpen fick svårt att göra någon omedelbar inverkan. Tottenham satte ytterligare krokben för sig själva genom att mitt under säsongen sparka Andre Villas-Boas och ersätta denne med Tim Sherwood, i en av säsongens mer spektakulärt misslyckade rockader.

Nu har Tottenham en säsong mer i ryggen med alla dessa nya spelare, framför allt har de en hel försäsong tillsammans, och Tottenham var aktiva i att tidigt i sommar anställa Mauricio Pochettino som ny manager. Pochettino hade stora framgångar med Southampton och har i Tottenham ett i grova drag liknande spelarmaterial vilket bådar gott inför framtiden.

Annons

Tottenham har ett av ligans bredaste och bästa centrala mittfält. Spelare som Paulinho, Sandro, Etienne Capoué, Moussa Dembele, Christian Eriksen, Lewis Holtby, Erik Lamela med flera skulle förstärka de flesta lag i ligan. Lägg till det att Tottenham framstår som heta kandidater att köpa Morgan Schneiderlin från Southampton.

Anfallet och försvaret var Tottenhams akilleshälar förra säsongen. Rent defensivt så tappade Tottenham koncepterna alltmer ju längre förra säsongen led, i en påfallande brist på organisation som likaväl kan bero på Tim Sherwoods släpphänthet som något mer systematiskt. Pochettinos defensiva tänk är dock väl utvecklat och Tottenham bör vara avsevärt förbättrade den här säsongen i det avseendet.

Men Tottenhams återkommande problem under flera år har varit lagets anfall eller målskytte. Förut löste sig detta ändå tack vare Gareth Bales prestationer, men den utvägen finns inte längre. Roberto Soldado, Emmanuel Adebayor och Harry Kane är för närvarande Tottenhams alternativ i anfallet, vilket kanske inte ingjuter någon större trygghet.

Annons

Om Pochettino försöker implementera samma spelidé i Tottenham som i Southampton så är det dock en utveckling som talar till Roberto Soldados fördel. En högre press leder till bollvinster högre upp i planen och Soldado bör då kunna räkna med fler bollar inne i straffområdet och vid fötterna. Soldado är alltså en spelare som kan växa med Mauricio Pochettino som manager.

Räkna ändå med att Tottenham kommer köpa någon eller några spelare till den här sommaren. Några spelare kommer säkert också att lämnas, men för tillfället ryktas det närmast, vid sidan av Schneiderlin, om Mateo Musacchio från Villareal och DeAndre Yedlin från Seattle Sounders, båda som förstärkningar i backlinjen.

:::

Nyckelspelare:

Jan Vertonghen. Framstående gestalt i Tottenhams backlinje. Viktig för att försvarets organisering och för att spela bollen ur den egna backlinjen. En mångsidig, tekniskt skicklig och hyfsat målfarlig försvarsspelare, och en ledare på planen.

Annons

Christian Eriksen. Kom från Ajax men fick sitt genombrott under vårsäsongen då han visade upp både ett framstående passningsspel och en förmåga till egna mål och genombrott. Kommer fortsätta vara en viktig kugge för Tottenhams offensiva spel under Mauricio Pochettino.

Roberto Soldado. Utgör i nuläget den främsta nyckeln för att lösa Tottenhams uppenbara anfallsproblem. En teknisk spelare som föredrar bollen vid fötterna och inne i straffområdet. Skicklig i avsluten och borde kunna frodas med spelare som Christian Eriksen och Erik Lamela omkring sig.

:::

De första fem matcherna:

West Ham (a)
QPR (h)
Liverpool (h)
Sunderland (a)
West Brom (h)

En minst sagt blandad säsongsinledning. Tottenham hade förmodligen önskat sig något mer lättsmält än att möta förra säsongens spökmotståndare på bortaplan direkt i ligapremiären, därtill ett Londonderby. I augusti följer därefter två matcher, först mot QPR med gamle managern Harry Redknapp och därefter ett tidigt jättemöte med de direkta rivalerna Liverpool. Ett möte som helt säkert kommer vara en av säsongens utgångspunkter. Tottenham bör sikta på runt tio poäng från dessa första fem matcher för att vara nöjda med sin inledning på säsongen.

Annons

:::

Prognos: Champions League

Tottenhams uttalade ambition är att spela i Champions League. En ambition som är betydligt mer svåruppnåelig i Premier League än i någon annan liga givet att det finns åtminstone sex klubbar i ligan med minst samma ambition men i samtliga fall med betydligt större resurser. Om förra säsongens misstag kan undvikas den här gången så har Tottenham emellertid stora chanser att utmana om spel i Champions League på allvar.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-08-10 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto