Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Betygen på Mourinho och van Gaal inför Man Utd vs Chelsea

Idag möts alltså Man Utd och Chelsea på Old Trafford. Om vi ser till tabellen så som den ser ut nu så är det ju en match mellan två lag med vitt skilda utgångspunkter. Chelsea leder tabellen, obesegrade och ser ut att vara på väg mot en inte överdrivet svåråtkomlig ligaseger. Man Utd fortsätter att snubbla sig fram strax under Champions League-platserna.

Men på sätt och vis finns det också likheter mellan de båda klubbarna. Båda är storklubbar som har fått jobba med problem att de inte presterar riktigt så som de förväntar sig, i alla fall inte i ligan. Louis van Gaal har fått uppdraget att styra upp Man Utd igen. Chelsea kunde pendla mellan tredje och sjätte plats i ligan, innan José Mourinho fick i uppdrag att än en gång styra upp dem.

Givet likheterna mellan José Mourinhos uppdrag och Louis van Gaals uppdrag så är det ju frestande att fundera lite hur dessa respektive managers faktiskt har lyckats med sina uppgifter. Nu kan det ju vara lite missvisande både att betygsätta van Gaal efter bara några månader på jobbet, precis som man inte kan jämföra exakt samma situation för van Gaal och Mourinho.

Men om man håller det där i åtanke så är det ändå en jämförelse som tål att göras, och som för all del kan vara en del i förklaringen att det för tillfället går bättre för Chelsea i Premier League.

VÄRVNINGAR

José Mourinho, +++++

En av Mourinhos absoluta paradgrenar sedan han kom åter till Chelsea. Under sin första säsong värvade han bland andra André Schürrle och Nemanja Matic, inför den andra säsongen värvade han Diego Costa och Cesc Fabregas med flera. Det går knappast att göra ett bättre jobb på transfermarknaden än vad Mourinho har gjort med Chelsea.

Louis van Gaal, ++++

Det har spenderats en fasligt massa pengar i Man Utd, men man har också köpt oomtvistlig kvalitet för pengarna. Angel Di Maria och Radamel Falcao är lysande värvningar. Daley Blind, Marco Rojo och Ander Herrera ligger inte långt därefter, och Luke Shaw är en spännande värvning. Men en mittback i världsklass hade behövts för att höja betyget ett steg till.

TAKTIK

José Mourinho, +++++

Mourinho har alltid varit en taktiker ut i fingerspetsarna. Så även nu där han har skapat ett ramstarkt försvar som täcks upp av ett mittfält som är på samma gång positionssäkra som duktiga i det egna bollinnehavet. Taktiken har förfinats ytterligare med en renodlad central anfallare och en spelfördelande och mer djupt liggande mittfältare.

Louis van Gaal, +++

Det har varit lite otydligt hur van Gaal egentligen vill spela med Man Utd. Ett tidigt försök till en trebackslinje skapade många problem för Man Utd i början av säsongen, innan van Gaal insåg läget och ändrade tillbaka till en mer klassisk fyrbackslinje. Offensivt fungerar Man Utd hjälpligt, men defensivt har Man Utd ännu inte fått koll på alla delar.

FILOSOFI

José Mourinho, ++++

Mourinho är en oförskylld pragmatiker och hans filosofi kan nog närmast och enklast beskrivas som att han vill vinna till alla pris. I grund och botten bygger Mourinho på en plattform av en trygg defensiv, och därefter väljer han spelare med den individuella kompetensen att avgöra framåt. Det har varit en lyckad strategi i England såväl som Europa.

Louis van Gaal, ++++

Det pratades mycket om van Gaals filosofi innan han kom till Man Utd, och inte minst i det holländska landslaget har skillnaden mellan hans fotboll och Hollands tradition av totalfotboll lyfts fram. Men van Gaal har hittills under sin tid i Man Utd visat sig inte vara så värst låst i sina egna principer, utan försöker hitta ett spel som bäst är anpassat utifrån sitt spelarmaterial.

MEDIA

José Mourinho, ++++

Mourinho har en lång och stolt historia av att kläcka både fantastiska citat och att kunna skapa mediastorm i en tekopp. Allt naturligtvis helt och hållet medvetet från en manager som lämnar mycket lite åt slumpen. Hittills under sin tid i Chelsea har han i och för sig inte gjort någon direkt besviken, men han har också haft en betydligt lugnare och mer återhållsam profil än vad vi är vana vid.

Louis van Gaal, +++++

Det är ju allmänt känt att van Gaal kan vara en rätt bister herre som inte direkt tvekar att domdera med journalister som han anser beter sig illa eller ställer korkade frågor. Inte helt obekant för en Man Utd-manager kanske. Men med tanke på hur knackigt det ändå har gått för Man Utd hittills under säsongen så måste man säga att van Gaal har lyckats hantera mediabevakningen väldigt bra så här långt.

RESULTAT

José Mourinho, +++++

Inget snack här, Mourinho kan egentligen inte vara något annat än mycket nöjd med säsongen så här långt. Etta i ligan, obesegrade och det enda poängtappet kom borta mot Man City på Etihad. Vidare i Ligacupen och en bra början i Champions League. Allt tyder på att Chelsea kommer vinna Premier League den här säsongen och att de ligger bra till i Champions League.

Louis van Gaal, ++

Det känns väl inte riktigt lika illa som det gjorde under David Moyes, men där har ändå funnits ett par rejäla bottennapp. Uttåget ur Ligacupen mot MK Dons, förlusten mot Leicester och mot Swansea, de onödiga poängtappen. Allt detta trots ett förhållandevis bekvämt matchprogram under inledningen av säsongen. Tabellläget ser okej ut men resultaten har inte varit bra alls.

José Mourinho: 23
Louis van Gaal: 18

Det måste rimligtvis betyda att Chelsea vinner ikväll?

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-10-26 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons