Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Den spanska karavanen inom brittisk fotboll

Det hör knappast till vanligheterna att etablerade managers i England och Premier League beger sig utomlands för att jobba. Än mindre då kanske att de i så fall beger sig till Spanien. David Moyes som manager i Real Sociedad känns som att inte många hade gissat i förväg att det skulle bli fallet.

Men fullt så ovanligt är det ändå inte. Och jag skulle nog nästan vilja påstå att det är vanligare än vad de flesta tror och tänker sig. Bara till spansk fotboll har engelsk fotboll i modern tid faktiskt exporterat drygt tio olika managers, med varierande grad av framgång.

Ron Atkinson. Den karismatiske Ron Atkinson visade onekligen vägen för David Moyes. Efter att ha fått sparken från Man Utd 1986 så tog det ett litet tag, men 1988 tog han över som manager i Atletico Madrid under den då nya ordföranden Jesus Gil. Tre månader fick Atkinson behålla jobbet, innan hans assistent Colin Addison enligt Atkinson stal jobbet från honom.

Chris Coleman. Strax efter att Real Sociedad åkt ur La Liga 2007 så tog Coleman över managerjobbet i klubben. Coleman lyckades föra upp det baskiska laget upp till femteplats innan han efter ett halvår oväntat sade upp sig, och menade att han inte kom överens med klubbens ordförande.

Jock Wallace. Efter två lyckades säsonger med Glasgow Rangers i mitten av 1980-talet så prövade Wallace sin lycka i Spanien och Andalusien. Det blev en säsong med Sevilla under vilken han slutade på nionde plats i La Liga.

Colin Addison. Var först manager för Celta Vigo och förde upp dem i La Liga säsongen 1986-1987. Därefter var han assisterande manager till Ron Atkinson i West Brom, innan han följde med Atkinson tillbaka till Spanien och Atletico Madrid. Några år senare blev Addison även manager i Cadiz, som han såg till att hålla kvar i La Liga.

Ronnie Allen. Klubblegenden i West Brom Allen flyttade som manager till Spanien i slutet av 1960-talet. 1969 vann han Copa Del Rey med Athletic Bilbao, som han säsongen därpå förde upp på andra plats i ligan. Efter den framgången tog han sitt pick och pack och flyttade till Portugal och Sporting.

Howard Kendall. Kendall var en av brittisk fotbolls hetaste managers under 1980-talet, med två ligatitlar med Everton. Kendall ville dock pröva sina vingar i Europa, vilket var omöjligt med Everton, och flyttade till Athletic Bilbao där han under två säsonger slutade fyra respektive sjua. Längre kom han dock inte och menade att Bilbaos policy att bara spela baskiska spelare hindrade honom från framgång. Kendall flyttade tillbaka till England och Man City.

Vic Buckingham. Buckingham påstås ha planterat de första frönen till det som i Holland skulle komma att kallas totalfotboll i början av 1960-talet. Via Ajax och Holland begav sig den förre Tottenhamspelaren till Grekland, innan han 1970 tog över i Barcelona. 1971 vann han Copa Del Rey med Barcelona, och något år senare var han också manager i Sevilla.

Bobby Robson. En ikon inom manageryrket vars storhet bland annat kan mätas i att han var framgångsrik i flera länder. Under en säsong var han manager för Barcelona och vann då Copa Del Rey, den spanska supercupen samt Cupvinnarcupen. Strax därefter blev han dock sparkad snett uppåt vänster till en direktörsroll i samband med att Louis van Gaal tog över laget. Strax därefter återvände Robson till PSV Eindhoven.

Terry Venables. Många var överraskade när Venables, som dessförinnan varit manager i QPR, tog över Barcelona 1984. Men han vann snabbt en första ligatitel ett år senare och säsongen därpå förde Venables Barcelona ända fram till final i Europacupen, på vägen besegrandes IFK Göteborg i en dramatisk straffläggning. I finalen förlorade man dock på straffar mot Steaua Bukarest. Barcelonas form dippade också i ligan och 1987 fick Venables sparken.

John Toshack. Den walesiska veteranen reste runt jorden som Caine i Kungfu. Utöver Spanien så spenderade Toshack tid i Portugal, Turkiet, Frankrike, Makedonien, Azerbadjan och Marocko. Under två decennier var Toshack manager i Real Sociedad tre gånger, två gånger i Real Madrid, samt en gång i Deportivo La Coruna och Murcia. 1987 vann han Copa Del Rey med Real Sociedad och 1990 La Liga med Real Madrid.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-11-12 kl 10:01

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons