Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

FIFA har utrett FIFA och kommit fram till att FIFA inte har gjort något fel

FIFA gör sitt allra bästa för att framstå som just den parodi på öppenhet och ärlighet som organisationen faktiskt är. Vilket man ironiskt nog skulle kunna betrakta som själva definitionen av öppenhet. ”Hey, vi är smutsiga och oärliga och vi vet att vi är det, men vi är liksom minsann ärliga med det!”

I kölvattnet av de kontroversiella besluten att först tilldela VM 2018 till Ryssland som dels inte har pengar nog att betala sin förbundskaptens lön samt som nation bedriver halvvarma krig i östra Europa och centrala Asien, och sedan tilldela VM 2022 till en människorättskränkande diktatur i form av Qatar, så har integriteten i FIFA:s beslutsprocess stått under granskning.

Först anlitar FIFA advokaten Michael Garcia för att gå igenom och utvärdera FIFA:s beslutsprocess. Han producerar en utredning om 430 sidor i vilken han både framför kritik och förslag till förändring. Istället för att publicera den utredningen så låter man istället Hans-Joachim Eckert, ordförande i FIFA:s etikkommitté, publicera en 42-sidig sammanfattning av Garcias rapport.

Frågan är emellertid vad Eckert sammanfattade. För Garcia riktade omedelbart tung kritik mot Eckert för att hans sammanfattning innehöll ”ofullständiga och felaktiga beskrivningar av fakta”. Många utanför FIFA beskriver ärendets hela hantering som en enda coverup.

Bisarrt nog så finner inte Eckert några fel i Rysslands och Qatars respektive kampanjer. Detta trots att alla mail på de datorer som den ryska kampanjen använde på ett mystiskt sätt har raderats. Detta trots omfattande bevis för otillåtna betalningar som gjorts såväl av Qatar själva som av Mohamed Bin Hammam, en inflytelserik person med kopplingar till Qatars VM-kampanj.

FIFA utreder FIFA och FIFA kommer otroligt nog fram till att FIFA inte har gjort något fel.

Qatars inflytande inom världsfotbollen växer. För några år sedan skrev jag en blogg om hur de medvetet investerar i världsfotbollen i syfte att skaffa sig själva inflytande inom den globala politiken, och göra sig mindre sårbart för militära angrepp utifrån.

Som en otroligt oljerik nation så har Qatar naturligtvis väldiga ekonomiska resurser. Men olja är en eftertraktad resurs och som liten arabnation kan det innebära att man befinner sig under hot både från andra arabiska nationer, som exempelvis i fallet Kuwait för snart 25 år sedan, men också från den mer västerländska oljeimperialismen.

Ett sätt att göra sig mer immun mot sådana påhopp är att bli en kulturellt accepterad nation i omvärldens ögon. Fotbollen, som når väldigt breda skikt och grupper inom vårt samhälle, är ett effektivt sätt att investera och snabbt uppnå ett positivt rykte, och har under senare år blivit en allt vanligare strategi för olika ekonomiska och politiska intressen runtom i världen.

Qatar äger eller stödjer redan stora europeiska fotbollsinstitutioner såsom PSG och Barcelona. Qatar investerar i fotbollsrättigheter och ska alltså arrangera VM om knappt åtta år. Många menar att det är en tidsfråga innan de köper någon av de engelska jättarna i form av Arsenal, Liverpool eller Man Utd, och tar upp kampen med sina grannar Abu Dhabi i Man City.

Mängden pengar som Qatar pumpar in i den europeiska fotbollen gör dock att många förblir blinda för brister i den människosyn som dessa pengar representerar. Investeringarna blir som en form av avlatsbrev i vilka Qatar köper sig fria från närmare granskning. För i vems intresse ligger det att skåda given häst i munnen och därmed riskera bli av med en sådan finansiering?

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-11-14 kl 10:22

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons