Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Strålande vecka för de engelska Champions League-lagen

Chelsea var redan klara som gruppsegrare. Och igår kväll blev det också klart att Arsenal tar sig till slutspel i Champions League för åttiotolfte säsongen i rad, naturligtvis på sitt sätt en imponerande bedrift. Nu återstår så klart att se om de lyckas ta sig vidare från åttondelsfinalerna vilket, givet att de med all sannolikhet slutar på en andraplats, är en inte helt enkel uppgift.

Samtidigt har de två återstående engelska lagen, Man City och Liverpool, i alla fall krattat manegen för att ha sina öden i sina egna händer inför den sista gruppspelsomgången. Utgångspunkten är enkel. Om de vinner, Man City borta mot Roma och Liverpool hemma mot Basel, så går de vidare. I Man Citys fall kan det till och med räcka med oavgjort.

För Liverpool är det så klart typiskt för ett lag utan självförtroende att tappa poäng på det vis de gör mot Ludogorets. Både att så tidigt hamna i ett underläge på grund av ett horribelt målvaktsmisstag och att därefter släppa in en kvittering i slutminuterna är smått typiska för ett lag som inte har vunnit på ett tag och som bara av det skälet är extra oroliga.

Ytterligare två engelska lag går i spel ikväll i Europa League. Tottenham hemma mot Partizan och Everton borta mot Wolfsburg. Både Everton och Tottenham är klara för slutspel i Europa League och det enda de spelar för ikväll är om de ska sluta etta eller tvåa i sina respektive grupper. I alla fall Everton borde ha goda chanser till det, i och med att det för dem räcker med oavgjort.

Om Everton skulle vinna mot Wolfsburg så har vi det något speciella läget under den här europeiska cupveckan att engelska lag har mött tyska lag i fyra av sex matcher och vunnit samtliga fyra. Nu ska man akta sig för att dra för tunga växlar på en sådan omständighet men det borde ses som en fingervisning för de som predikar Bundesligas allmänna överlägsenhet över Premier League.

Man City har självklart en tuff match framför sig i Rom. På samma sätt ser Liverpool knappast så stabila ut att en seger på Anfield mot Basel, ett av de engelska lagens främsta spöken, direkt framstår som någon självklarhet. Men de måste ändå betraktas som favoriter – Liverpool har varit uträknade förut men på något sätt ändå krånglat sig vidare i Champions League.

Skulle de båda engelska storklubbarna lyckas så är det alltså återigen så att fyra engelska lag av fyra möjliga tar sig till slutspel i Champions League. Vilket inte är så illa pinkat för en liga på nedgång och där kvaliteten på fotbollen anses vara så pass svag. Vad folk så klart jämför med är de fem åren i sluten på 00-talet när de engelska lagen dominerade i Champions League.

Men jämförelser kan vara luriga och vad som var skillnaden då var att under samma period så var de stora spanska och tyska klubbarna inte alls lika långt komna i sin utveckling. På samma sätt var de italienska klubbarna i början av den nedgång som skulle följa på Calciopoli. Konkurrensen i Champions League och inom den europeiska fotbollen var således svag.

Slutsatsen är sammanfattningsvis enkel. Kanske var de engelska lagen egentligen inte fullt så bra då som alla ville göra gällande. Och kanske är de engelska lagen egentligen inte fullt så dåliga nu som alla vill göra gällande. Det är lätt hänt, inte minst i diskussioner om fotboll, ligor och lag, att hamna i överdrifter och avsaknad av nyanseringar.

Emellertid bör det kunna konstateras att ryktet om Kartagos förstörelse är vida överdrivet.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-11-27 kl 10:13

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons