Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fredagsmys med eller utan Premier League-fotboll?

Peter Hyllman

Det finns inga gratis luncher. Den bistra sanningen är bland de första man får lära sig inom de ekonomiska studierna och för all del även i sina första stapplande steg i den yrkesmässiga verkligheten. Med gåvor följer alltid villkor och alla tjänster fordrar sina gentjänster.

Pengarna har flödat in i Premier League under senare år. Så har naturligtvis alltid varit fallet ända sedan TV-rättigheterna började säljas för dyra pengar i början av 1990-talet. Men TV-avtalen har blivit alltmer värdefulla och framför allt det senaste avtalet har fått intäkterna från TV-rättigheterna att skjuta i höjden med fullaste fart.

Från TV-bolagens sida börjar de då självklart räkna på hur de bäst kan få valuta för dessa pengar. Det där har naturligtvis skett i två steg. Först genom att dela upp helgens matcher på fler tider under såväl lördag som söndag. Därefter genom att börja spela en sista ligamatch på måndagskvällar, kort och gott Monday night football.

ANNONS

Med ligafotboll lördag, söndag och måndag, och därtill någon form av cupfotboll under tisdag, onsdag och torsdag, så återstår egentligen bara en enda spelledig dag i veckan inom den engelska fotbollen, närmare bestämt fredagen. Och det nästa steg som TV-bolagen nu överväger är att köra en inledande ligamatch på fredagskvällen.

Det är i och för sig inget nytt med det. Ligamatcher på fredagen är vanligt förekommande i Bundesliga, La Liga och även Serie A har jag för mig. Inte heller i England är det något helt nytt. Det är alls inte ovanligt att någon match från The Football League spelas på fredagskvällen, så steget borde inte vara särskilt långt till att även spela Premier League då.

Fördelen för TV-bolagen är tydlig, de kan få en matchtid till med vilken de kan dra in intäkter i form av bland annat kanalprenumerationer och annonsintäkter. Det finns också en fördel för klubbarna i och med att ytterligare två lag varje helg ges den globala exponering som en Premier League-sändning medför.

ANNONS

En nackdel för klubbarna skulle kunna vara att ett redan tätt spelschema görs ännu tätare. Redan nu finns problem och till viss del snedfördelningar i att olika klubbar får olika mycket tid mellan å ena sidan ligamatcher och å andra sidan cupmatcher mitt under veckan. Nu försvinner en dags uppehåll och det kan ju accentuera just dessa problem.

Å andra sidan så är ju detta något som ändå uppenbart fungerar i Tyskland och Spanien exempelvis. Rent praktiskt är det naturligtvis även så att fredagen inte är högaktuell som speldag för de stora engelska klubbarna som rimligtvis spelar i Champions League. Således är det alltså ett utmärkt tillfälle för de något mindre klubbarna att ta steget ut ur den mediala passningsskuggan.

Puritaner kan naturligtvis med rätta invända mot det traditionellt sett förkastliga i att spela engelsk ligafotboll på fredagar. Matcherna ska spelas klockan 16:00 svensk tid på lördagar, inget annat. Det var bättre förr och ju förr desto bättre, typ. Men ärligt talat så är väl den striden redan förlorad sedan länge så det är kanske lika så bra att släppa den.

ANNONS

Men vi som tittar på engelsk ligafotboll då? Tycker vi det är superduper med fotboll på fredagarna också, eller vill vi hellre ägna fredagarna åt att ladda upp och snacka upp inför helgens ligafotboll? Mycket av spänningen och upplevelsen ligger ju i själva uppbyggnaden, vilket varenda regissör inom film och teater är väl medveten om.

Riskerar detta att försvinna in och upplösas i en enda lång fotbollsvecka utan någon som helst synlig början eller slut? Det är väl runt detta, och runt era egna åsikter om eventuell engelsk ligafotboll på fredagar i allmänhet, som jag tänkte att ni kunde få diskutera.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2014-11-28 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto