Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier Leagues fem bästa anfallare

Det funkade ju rätt bra det där, förra gången, att utgå från huvudregeln att man gärna får komma med kritik och alternativa förslag till en sådan här lista men inte till förmån för spelare i det egna laget. Åtminstone var det en regel som kanske inte följdes till den så kallade lagens bokstav men som i alla fall bidrog till en lite bättre och trevligare diskussion.

Efter att ha gått igenom målvakter, försvarare och mittfältare så har således turen kommit till anfallarna. Och om vi har haft gränsdragningsproblem både i försvaret och på mittfältet så behöver vi inte bekymra oss så mycket för dylika problem nu, i alla fall inte om vi lite grann bortser från den moderna upplösningen av gränsen mellan anfallare och offensiva mittfältare.

En anfallare är normalt sett en anfallare, sedan finns det så klart olika typer av anfallare. Vi har allt från rena foxar i boxar, snipers eller avslutare som man också kan kalla dem, till mer tekniskt och taktiskt drillade anfallare som är med i en betydligt större del av uppbyggnadsspelet också. Normalt sett brukar jag dock betrakta en stor anfallare som en anfallare som inte bara kan förvalta chanser, utan som också kan skapa chanser åt sig själva och åt sina medspelare.

Återigen det här med tidsperspektiv, det här är inte en lista som enbart tar den här säsongens prestationer i beaktande, utan den tar även hänsyn till sådant som ligger längre bak i tiden. Syftet är att hitta de bästa spelarna, vilket gör att man måste titta bortom enbart denna säsong även om större vikt fästs vid nutida prestation och inte minst potential för framtida utveckling.

Premier League är ju lite tuffare än övriga ligor. Vilket bland annat märks på att det inte förekommer några mesiga juluppehåll där. Likaså är inte precis juluppehåll något som Englandsbloggen ägnar sig åt, utan den följer fotbollen i England över jul och nyår. Icke desto mindre så blir det denna blogg som får avsluta hösten och följa med oss över julafton och juldagen innan en ny blogg dyker upp lagom till annandagen.

Och med det skulle jag vilja önska alla en riktigt god jul!

(5) Wilfried Bony, Swansea

Det finns ett sammelsurium av liknande spelartyper i Premier League, bland dem Romelu Lukaku, Papiss Demba Cissé, Andy Carroll, Rickie Lambert, Christian Benteke med flera. Normalt sett brukar sådana anfallare kunna ha en hög högstanivå men också en alltför låg lägstanivå för att jag ska betrakta dem som några större anfallare. Men Bony visar egentligen inte prov på någon sådan lägstanivå utan levererar konsekvent insatser av hög kvalitet, och ger för mig prov på en spännande kombination av kraft, fart och teknik. Är förmodligen aktuell för större klubbar både under januari och kommande sommar.

(4) Robin van Persie, Man Utd

Ska man förklara van Persies storhet på ett enkelt sätt så är det kanske som så att om han fortfarande spelat i Arsenal så hade de förmodligen vunnit ligan förra säsongen. Sådan är skillnaden mellan en anfallare och avslutare av van Persies världskaliber och de mer medelmåttiga anfallare som normalt sett håller till i Premier League. Det finns anfallare som är mer allround och bättre i andra aspekter, men enligt mitt sätt att se det så är van Persie den bäste avslutaren i Premier League och har så varit under många år.

(3) Wayne Rooney, Man Utd

Rooney har varit en framträdande del av engelsk fotboll i drygt tio år men är ändå i min mening en i flera avseenden underskattad spelare. Delvis så klart för att han är engelsman vilket knappast har stått särskilt högt i kurs hos den minst sagt modekänsliga fotbollspubliken. Men delvis också för att det råder en viss oklarhet över hans position på planen, antingen som anfallare eller som offensiv mittfältare. Hans bästa prestationer kommer dock regelbundet som anfallare, och där kombinerar han kraft med teknik, och målskytte med både spelförståelse och ledaregenskaper.

(2) Diego Costa, Chelsea

Måste anses vara en het kandidat till den perfekta värvningen inför den här säsongen, och ser inte ut att bli mindre het som en lika perfekt värvning när säsongen ska sammanfattas. Kraftfull anfallare som är äckligt effektiv i sitt målskytte, och besitter just precis den där konstruktiva fulheten som är så värdefull hos en anfallare. Nu saknar inte Chelsea alternativ utan Costa, men det syns ändå vad han har för betydelse för laget när han spelar jämfört när han inte spelar.

(1) Sergio Agüero, Man City

En gudabenådat skicklig fotbollsspelare, delvis naturligtvis tekniskt men det som verkligen imponerar med Agüero är hur taktiskt skicklig han också är som anfallare. Kombinerar många värdefulla egenskaper, han är både sniper av den högre skolan och samtidigt en spelare kan skapa chanser åt sig och själv och åt medspelare och bryta sig genom motståndarförsvar. Otroligt betydelsefull för Man City den här säsongen, vilket inte minst visar sig när han inte är tillgänglig för spel.

:::

God jul!!

Publicerad 2014-12-22 kl 23:03

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons