Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kan FA-cupen rädda Roberto Martinez kvar som Evertons manager?

Peter Hyllman

FA-cupen kan vara många saker för olika klubbar och personer. Det kan vara en unik och speciell chans att vinna en cup och en titel. Det kan vara en möjlighet att lufta reserver och unga spelare som annars har svårt att få speltid. Det kan vara en satans distraktion och belastning för mer betydelsefulla saker såsom ligaspel och Champions League.

Men FA-cupen kan också vara en räddningsplanka. Och lite av den funktionen kan man säga att FA-cupen spelar för Everton och inte minst för Roberto Martinez i nuläget. Everton har haft en i alla avseenden fasansfull säsong så här långt och det finns inga tecken på att detta är på väg att vända. FA-cupen är det enda stora mål som återstår för Everton som är att betrakta som i alla fall något så när realistiskt.

En seger i FA-cupen, eller åtminstone en riktigt bra cup run, är i nuläget det enda som skulle göra Roberto Martinez anställning som Evertons manager trygg och säker. För med Everton i fritt fall i tabellen, och en andra säsong i klubben som inte är i närheten av att motsvara de förväntningar som skapades under den första säsongen, så talar mycket för att Martinez kanske inte är Evertons manager särskilt länge till.

ANNONS

Att Martinez skulle få gå redan under säsongen känns inte helt troligt. I så fall skulle han få gå redan nu är känslan, och Everton har samtidigt inte riktigt ekonomi att kunna dra på sig alltför stora omkostnader på grund av utlösta kontrakt. Mer troligt då att han går mellan säsongerna när fler klubbar kan tänkas vara intresserade av att anställa honom.

Men en cuptitel skulle göra säsongen till betydligt mer än godkänd för Everton, det vore i så fall klubbens största mätbara framgång på många år. Var det just något som David Moyes misslyckades med så var det att vinna en titel med Everton, trots många väldigt berömvärda och konsekvent positiva insatser i ligaspelet.

Just jämförelsen med David Moyes, Roberto Martinez långtida och hyfsat framgångsrika företrädare, är operativ när det kommer till att bedöma Martinez insatser som Evertons manager. Förra säsongens framgångar, där Everton både utmanade på allvar om en Champions League-plats och samtidigt levererade en väldigt positiv fotboll, fick många att håna den till och snart från Man Utd flyktade Moyes och istället lyfta Martinez till skyarna.

ANNONS

Nu blåser vinden åt motsatt håll och det ger i alla fall skäl att reflektera över om avfärdandet av Moyes meriter jämfört med Martinez bedrift var förhastat och onyanserat. Helt självklart var det kanske inte, som påstods under stora delar av förra säsongen, att Martinez bara skulle kunna gå in och tangera eller överträffa Moyes prestation. Det höll en säsong men en svala gör inte någon sommar.

Själv var jag skeptisk till Roberto Martinez som manager för Everton, vilket möjligen kändes rätt obekvämt under förra säsongen. Men personligen ansåg jag honom överskattad som manager för Wigan med vilka han aldrig lyckats uppnå någon ligamässig stabilitet, till slut åkte ur Premier League efter att ha räddats på morrhåren under mängder av säsonger, och aldrig varit ens i närheten av att lösa minst sagt uppenbara defensiva problem.

ANNONS

Till stor del är detta problem som nu ser ut att återkomma i Everton. Många förundrades förra säsongen över hur Everton lyckades både bibehålla sitt tidigare så framstående försvarsspel och kombinera detta med ett konstruktivt anfallsspel. Den här säsongen emellertid så har mycket av Everton brister stått att finna just i det defensiva spelet.

Man skulle så klart kunna mena att Evertons försvarsspel förra säsongen baserades på en defensiv organisation som byggts upp under David Moyes tid som manager. I den meningen ärvde Roberto Martinez ett väldigt starkt försvar, på ungefär samma sätt som Arsene Wenger en gång ärvde Englands förmodligen främsta backlinje och levde på det ett tag innan Arsenals defensiva skicklighet successivt bröts ned till dess att just försvaret blev lagets återkommande akilleshäl.

ANNONS

Arsene Wenger hade det förtroendekapital som följer av ett årtionde av makalös framgång och många vunna titlar. Roberto Martinez har inte alls detta förtroendekapital och kan alltså inte räkna med samma tålamod och förståelse, vare sig från klubbens fans eller ledning. Läget hade varit annorlunda om Everton faktiskt slutat bland de fyra bästa förra säsongen, men det blev aldrig så.

En vinst i FA-cupen skulle dock köpa Roberto Martinez åtminstone en säsong till i Everton. Ska Everton klara av det så måste man börja ikväll, genom att vinna mot West Ham hemma på Goodison Park.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-01-06 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto