Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Chelsea är fortsatta ligafavoriter av tre skäl

Det som under lång tid såg ut att bli ett ensamt sprintlopp mot mållinjen har förhållandevis kvickt förvandlats till ett maratonlopp under vårsäsongen mellan två klubbar. Chelsea såg ut att ha tagit ett rejält kommando i tabelltoppen med ett stort poängförsprång, men Man City lyckades på relativt få omgångar knapra upp alla dessa poäng. Endast gjorda mål skiljer nu de båda lagen åt, med exakt 18 omgångar kvar av säsongen.

ANNONS

Det är väldigt imponerande av Man City, som efter vinsten mot Bayern München i Champions League har prickat en rejäl formkurva samtidigt som Chelsea till synes har tappat momentum. Man City har kunnat jobba relativt ostört samtidigt som Chelsea har tvingats hantera en del negativt tumult runt domslut och liknande frågor.

Till synes har således pendeln svängt över till Man Citys fördel i titelstriden, men jag skulle ändå hävda att Chelsea fortfarande är favoriter att vinna Premier League den här säsongen. Och jag skulle vilja påstå att det finns tre tungt vägande skäl till detta:

Spelschemat. Alla matcher är svåra på sitt sätt i Premier League, men Chelsea har det till synes lättaste spelschemat. Den främsta anledningen till detta är en hemmaplansfördel. Chelsea möter Man Utd, Man City, och Liverpool på hemmaplan. Man City å sin sida måste spela borta mot Chelsea, Man Utd, Liverpool och Tottenham. Den mentala bördan att spela på bortaplan kommer väga tungt på Man Citys axlar under våren.

ANNONS

Chelsea är mer effektiva. Trots att de båda lagen för närvarande ligger på exakt samma poäng och målskillnad så finns ändå en del viktiga skillnader om vi ser till lagens resultat. Chelsea har ännu inte vunnit en enda match med 1-0 och har totalt tre uddamålssegrar, Man City har fem. Chelsea håller dessutom betydligt fler nollor. Det må verka betydelselöst men det betyder att Chelsea har en tendens att vara mer effektiva i sitt spel och ha mer marginal i sina vinster, och utslaget över en hel säsong brukar det kunna få viss betydelse.

Skador. Chelsea är omvittnat svåra att göra sönder. Laget är måhända slitet men skador är de förhållandevis befriade ifrån. Man City å andra sidan måste oroa sig över att de har Premier Leagues förmodligen mest begåvade spelare i form av Sergio Agüero, som har betytt väldigt mycket för lagets form och positiva resultat, men som samtidigt har visat sig vara väldigt skadebenägen. Man City framstår som mer känsliga för skador än Chelsea.

ANNONS

Min känsla, lite drygt halvvägs in på ligasäsongen, är att det går hyfsat lätt att hitta sådana här yttre och sakliga skäl för varför Chelsea kommer vinna Premier League. Men det känns betydligt svårare att hitta motsvarande skäl för varför Man City skulle vara favoriter att vinna ligan. Men det är ju det bästa med en blogg med ett levande kommentarsfält, man kan få hjälp med sådana frågor.

:::

Be Champions!!

 

 

 

 

Publicerad 2015-01-07 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto