Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Cupfotbollens stora charm är dess oförutsägbarhet

Newcastle har åkt ut mot Hereford och Stevenage. Wrexham har lyckats besegra Arsenal. Wimbledon besegrade Liverpool i en FA-cupfinal. Sutton har vunnit mot Coventry, Shrewsbury knäckte Everton, och Bournemouth lyckades besegra då regerande cupmästarna Man Utd i en FA-cupskräll som om inte annat i alla fall gjorde Harry Redknapp till ett känt och respekterat managernamn i England.

ANNONS

Det där skulle kunna utgöra en hyfsat bra utgångspunkt för en lista över de främsta FA-cupskrällarna inom engelsk fotboll. Det finns naturligtvis fler men detta är matcher som ofta nämns i sådana sammanhang. Men den gångna helgen har minst sagt bjudit på ett par resultat som definitivt kvalar in på en dylik lista.

På sätt och vis började det redan i fredags med Cambridges högst överraskande och imponerande 0-0 mot Man Utd. Ett fantastiskt resultat för Cambridge naturligtvis, inte minst ekonomiskt i och med att returmatchen på Old Trafford garanterar dem mer intäkter än hela deras förra säsongs omsättning. Men att ha det på en lista över de största skrällarna blir lite ogörligt i och med att Man Utd trots allt är allt annat än utslagna.

Ett liknande resonemang skulle jag föra om Liverpool, som även de får 0-0 med sig, detta på hemmaplan mot Bolton. Returen går förvisso här på bortaplan, och Bolton är ett större lag än Cambridge, så Liverpools situation får beskrivas som i alla fall på förhand betydligt mer besvärlig. Men inte heller här är jag benägen att tala om det som någon av de stora FA-cupskrällarna, även om resultatet onekligen adderar till känslan av en galen FA-cuphelg.

ANNONS

Tottenham var ett av storlagen som kraschade ut ur FA-cupen i lördags. Att de skulle förlora mot Leicester på hemmaplan var så klart oväntat, men sett till att Leicester trots allt är ett Premier League-lag så är jag inte heller här benägen att betrakta det som någon stor FA-cupskräll. I så fall hade jag betraktat Leeds vinst mot Man Utd 2010 som en i det avseendet väsentligt större skräll, och en sådan lista kan inte innehålla varenda resultat som är det minsta överraskande om den är tänkt att förbli meningsfull.

En betydligt hetare kandidat till FA-cupskräll är Middlesbroughs kölhalning av Man City på Etihad. Inte bara resultatet utan också det förhållandevis trygga sätt som Middlesbrough vann matchen på imponerade. Helt överraskande är det dock kanske inte, Man City hade problem på hemmaplan redan i förra omgången mot Sheffield Wednesday.

ANNONS

Likaså kan man fundera över om detta ens är en av de större FA-cupskrällarna ens i bara Man Citys närhistoria. De två senaste säsongerna har Man City förlorat mot Wigan. I den första matchen desto mer överraskande eftersom det var i finalen på Wembley. I den andra matchen förlorade man även där på hemmaplan mot Wigan som då som nu spelade i The Championship.

Att Chelseas förlust hemma mot Bradford dock tillhör en av de stora skrällarna i FA-cupens historia är de flesta dock rörande överens om. Inte minst i och med att Chelsea alltså leder matchen med 2-0. Ännu ett resultat i raden den här säsongen där engelska storklubbar på ett oförklarligt sätt tappar just en 2-0-leding på hemmaplan. Att Bradford dessutom spelar så lågt ned som i League One gör naturligtvis inte saken sämre.

José Mourinho, som normalt sett brukar kritiseras för att vara allt annat än trevlig och sympatisk i förlust, gjorde däremot den här gången en väldigt snygg gest när han efter matchen besöker Bradfords omklädningsrum för att rikta sina personliga gratulationer till var och en av Bradfords ledare och spelare. Det finns vissa resultat och prestationer som man helt enkelt måste beundra, även om man själv så att säga drabbas av dem.

ANNONS

Vad Bradfords vinst på Stamford Bridge åtminstone betyder på kort sikt för Chelsea, utöver att de är utslagna ur FA-cupen, borde vara en känsla av osäkerhet inför morgondagens cupsemifinal mot Liverpool. På motsvarande sätt borde Liverpool uppmuntras av resultatet. Att Mourinho alltså betonar betydelsen av att inte gräva ned sig på grund av förlusten, och snarare betonar det positiva i att spela så snart igen, är förmodligen klokt.

Arsenal var det enda av de engelska storlagen som tog sig vidare till den femte omgången utan någon omväg via omspel, detta genom att på bortaplan besegra Brighton med 3-2. Arsene Wenger poängterade efter matchen att han visst det skulle bli svårt men att Arsenal skulle kämpa för att vinna FA-cupen en andra gång i rad – en något mer entusiastisk hållning än vad Wenger tidigare har gett uttryck för gällande någon av de engelska cuperna.

ANNONS

Lottningen av FA-cupens femte omgång kan ni se ikväll klockan 20:20 svensk tid. FA-cupen rullar alltså vidare, med flera av de största lagen utslagna och många av de mindre kvarvarande lagen som uppmuntrats av Bradfords, Middlesbroughs och Leicesters skrällar. Det kan bli en riktigt rolig fortsättning på FA-cupen.

Närmast ikväll dock, när Stoke beger sig till Rochdale för den sista matchen i FA-cupens fjärde omgång. Och det är nog ingen svårighet att föreställa sig vilka associationer och jämförelser som Rochdales manager Keith Hill använder sig av i omklädningsrummet inför matchen för att motivera sina spelare till den här matchen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-01-26 kl 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto