Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Newcastles managerjakt går i vinteride

Peter Hyllman

Det tog fyra veckor för Newcastle att bestämma sig och när det hela var klart så var det den tillfälliga lösningen som gjorts permanent – att den tillförordnade managern John Carver ansvarar för laget säsongen ut. Ett beslut som måhända reder ut en del frågetecken för Newcastle men som ändå gör situationen förhållandevis osäker för dem.

Då Mike Ashley, Newcastles ägare, väldigt sällan yttrar sig i media om sin syn på klubben och lagets ledning, så är det rätt svårt att föreställa sig hur han tänker. Men man får anta att tidsrymden om fyra veckor innan detta beslut meddelades betyder att Newcastle sökte efter någon annan utan att lyckas hitta någon lämplig.

En annan teori var att Newcastle medvetet drog ut på beslutet för att slippa lägga ut pengar på spelarköp som ofta blir nödvändigt när en ny manager kommer till klubben. En i vissa avseenden redan tunn spelartrupp blir på så vis än mer uttänjd. Men å andra sidan motsägs den teorin av att Newcastle till slut alltså inte anställer någon ny manager alls.

ANNONS

När Lee Charnley, Newcastles VD, nyligen uttalade sig i en lokaltidning så var det många som utifrån detta uttalande drog slutsatsen att en ny manager skulle komma först till sommaren. Det fanns många aktuella kandidater, men ingen av Remi Garde, Frank de Boer, Thomas Tuchel med flera var tillgänglig innan sommaren.

Någon särskild krissituation råder heller inte för Newcastle. Det har förvisso inte varit någon särskilt bra säsong för Newcastle, men de ligger trots allt elva i tabellen med 27 poäng efter 22 spelade matcher. Givet att laget inte rasar fullständigt samman så klarar de sig kvar i Premier League och därmed är det förhållandevis liten risk att hålla kvar vid John Carver säsongen ut.

Att John Carver själv skulle bli kvar som Newcastles manager efter sommaren är osannolikt. Dels brukar en klubb som Newcastle söka efter mer etablerade namn på den positionen. Dels har Carvers resultat så här långt, en poäng på fyra matcher, knappast övertygat någon om att Carver har vad som krävs för att lyckas. Det skulle fordras en makalös vårsäsong för att Carver skulle bli en seriös kandidat.

ANNONS

Fördelen för Newcastle med att vänta till sommaren med att anställa en ny manager är både att de nu har tid att verkligen göra sin research och hitta rätt manager för klubben, snarare än att skynda igenom processen som de kanske har haft för vana att göra tidigare, och att de tillgängliga alternativen då också är fler än att behöva välja ur ett mer begränsat utbud nu i januari.

Men det där med fler alternativ på arbetsmarknaden medför naturligtvis också en risk för Newcastle. Alternativen blir fler också för de managers som Newcastle är intresserade av. Frank de Boer är till exempel ett av de namn som cirkulerar som möjlig ersättare till Luis Enrique, och Remi Garde är en av Europas mer eftersökta managers. Större och mer attraktiva klubbar ges möjligheten att norpa dem framför näsan på Newcastle.

ANNONS

Fansens förhoppning är att Newcastle redan har fått till en överenskommelse med en ny manager att ta över till sommaren. Men givet att de har haft många anledningar genom åren att bli besvikna på liknande förhoppningar så kan de med viss rätta känna visst tvivel runt detta. De kan i alla fall glädjas åt att de namn som nämns till managerposten samtliga är framstående namn med framtiden för sig.

Under tiden så har John Carver förutsättningarna för att allra minst ta Newcastle genom säsongen. Newcastle behöver runt 15 poäng till för att rent tabellmatematiskt hålla sig kvar i Premier League, och Newcastle med sitt spelarmaterial bör kunna klara av det. Som vikarierande manager kan Carver fylla sitt syfte, men på sikt är inte Carver den manager som tar Newcastle framåt.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-01-30 10:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto