Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"I’m mad as hell, and I’m not going to take this anymore…"

Jag valde tidigare under dagen att skriva en blogg om Louis van Gaal och Man Utd och fick omedelbart och något förutsägbart kritik för att jag skrev för många bloggar om just Man Utd och Louis van Gaal, trots att det knappast är något av mest frekvent återkommande ämnena på bloggen.

Och eftersom jag brukar gilla att simma mot strömmen så betyder det naturligtvis att jag omgående skriver en till blogg om just Man Utd och Louis van Gaal. Det råkar dessutom passa sig lite då van Gaal helt på egen hand under gårdagen valde att bidra med material till en sådan blogg.

Det var under en presskonferens som Louis van Gaal valde att bemöta ett påstående om att Man Utd skulle vara ett långbollslag med att dela ut en fyrsidig dossier innehållandes statistik som skulle visa att så var minsann inte fallet.

ANNONS

Likt Howard Beale i filmklassikern Network (1976) så hade van Gaal helt enkelt fått nog.

Det fanns många bisarra inslag i den presskonferensen. Dels var det som ett direkt och till synes helt humorbefriat svar på Sam Allardyce som, enligt många med glimten i ögat, menat att West Ham helt enkelt inte mäktade med att hantera Man Utds långbollstaktik.

Dels påminde det inte så lite om en annan presskonferens för rätt precis sex år sedan när en annan manager gav sig ut på en utflykt i syfte att upplysa sin omgivning om hur saker och ting ligger till egentligen.

Den gången var det Rafa Benitez med sina Fachts. Den här gången var det Louis van Gaal med sina Schtats.

Många har kritiserat inslaget. Paul Scholes satte ord på mångas tankar när han beskrev det som bisarrt att reagera så på en West Ham-managers kommentarer, som dessutom var skämtsamma till sin karaktär. Men inte minst för att det framstår som löjeväckande.

ANNONS

Det kan vara så som Rob Smyth skriver för Eurosport att van Gaal helt enkelt försökte föra ett intellektuellt taktiskt resonemang men lyckades överskatta den engelska fotbollsjournalistikens intresse och mognad för en sådan diskussion.

Visst, men som vanligt handlar det inte bara om vad man gör utan också hur man gör det. Utgångspunkten att starta en sådan diskussion som ett fränt svar på en listig men godhjärtad pik var nog inte någon bra utgångspunkt, vilket man bör förväntas kunna förstå.

Formen, några få minuter enkelriktad ordtrafik på en presskonferens, är kanske inte heller den bästa för en sådan taktisk diskussion.

Taktik ligger uppenbart Louis van Gaal varmt om hjärtat och hans syn på taktik är betydligt mer nyanserad än de flesta andras. Men han har precis avslöjat att det kan användas för att störa honom, och i förlängningen därmed också hans lag.

ANNONS

Rafa Benitez Facht-rant underminerade Liverpools säsong och titelutmaning när det begav sig och gav intryck av en manager och därmed ett lag som höll på att knäckas under pressen. Det gav också Man Utd en boost. Liverpool vann två av sina sju kommande ligamatcher, Man Utd vann elva ligamatcher i rad.

Att Louis van Gaal nu körde sin Schtat-rant har förmodligen mer med ego än press att göra. Men det förblir ändå en incident som visar på en svag punkt hos Man Utd och som kan muntra upp Man Utds motståndare och konkurrenter.

I jakten på en Champions League-plats så är det knappast någon fördel. Och Louis van Gaals jobb går ut på att ta Man Utd till Champions League på kort sikt och till ligatiteln på något längre sikt, inte egotrippa taktiska seminarier på presskonferenser.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-02-11 kl 18:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto