Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Lama förklaringar av Evans och tama ursäkter av Cissé

Inom amerikansk proffsbrottning, så kallad wrestling, är det  tydligen helt okej att spotta på varandra. En karaktär som kallade sig Carlito hade till och med som gimmick, baserad på att vara cool latino, att gå runt och drygt tugga på ett äpple och därefter spotta rätt i ansiktet på dem som han av någon anledning inte tyckte var cool.

Men fotboll är nu inte amerikansk proffsbrottning och inom fotbollen är det helt enkelt inte okej att spotta på varandra. Det anses tvärtom som om inte det farligaste så åtminstone något av det fulaste man kan göra på planen och mot sin motståndare. Naturligtvis ligger det någon luddig men inte därför mindre uppfattning om respekt och möjligen manlighet i bakgrunden.

Igår blev det alltså klart att både Jonny Evans i Man Utd och Papiss Cissé i Newcastle anmäls av FA för att ha spottat på varandra. Det straff de riskerar är i Evans fall sex matchers avstängning och i Cissés fall sju matchers avstängning, eftersom han varit avstängd en gång tidigare under säsongen. Det är alltså rejäla straff vi talar om.

Det där väcker så klart en del diskussion och frågetecken. Det räcker med ena handens fingrar för att räkna ut att Evans och Cissé alltså riskerar väsentligt högre straff för att ha spottat på eller mot varandra än vad flerparten andra spelare gör för att ha gjort tacklingar som brutit benen på motståndare eller på annat sätt skadat dem illa. Att FA tycker illa om rasism är ju inte de minst själva ivriga med att påpeka, men inte riktigt lika illa som att spotta på varandra om man ska gå efter deras straffskala.

Men det är självklart inte okej att spotta på varandra. Så någon form av straff, och ett ganska tufft sådant, är nog helt rimligt. Men det är svårt att komma ifrån känslan av oproportionerlighet när man jämför med vad andra förseelser leder till för sanktioner.

Jonny Evans och Papiss Cissé valde därtill att i efterhand hantera anklagelsen på helt olika sätt. Evans förnekade att han spottade på Cissé och anser sig alltså oskyldig. Cissé å andra sidan erkänner att han spottade på Evans och ber med en stor portion ödmjukhet om ursäkt för tilltaget.

Den offentliga reaktionen är rätt lätt att inse. Alla har förmodligen sett bilderna och ser att både Evans och Cissé spottar. Naturligtvis leder alltså Cissés bikt och ursäkt till betydligt mer sympati än Evans förnekande. Den allmänna opinionen skulle med det som utgångspunkt helt säkert hellre se ett mildare straff till Cissé än till Evans.

Men rent formellt juridiskt, som är de kriterier som FA:s disciplinkommitté har att leva efter, så kan läget visa sig bli något helt annorlunda. Cissé har medgivit skuld och sakfrågan är således klar, och en bestraffning således given. Evans har inte medgivit att han spottat Cissé, däremot att han spottat. Avsikten är således allt annat än klar, och på bilderna ser det onekligen inte ut som att han direkt siktar på Cissé. Varmed man landar i distinktioner huruvida Evans spottade mot Cissé och i så fall i vilken utsträckning.

Nu är i och för sig inte sådana här disciplinärenden helt särkopplade från vad opinionen säger. Så i slutänden finns anledning att misstänka att kommittén kommer vara benägna att tolka Evans avsikter så att båda spelarna bestraffas i ungefär samma utsträckning och för samma förseelse. Men det kan vara värt att flagga för att ett inte orimligt utfall är att Cissé bestraffas men Evans förblir ostraffad.

Inte för att jag vet vad jag skulle tycka om ett sådant utfall. Det vore formellt svårt att invända mot samtidigt som det skulle kännas som om orättvisa skipats just mot Papiss Cissé, vars enda brott egentligen är att han kanske överreagerar och tappar behärskningen, som jag ser det. Men det är mänskligt och kan hända alla i stridens hetta. Vare sig för Evans eller Cissé var det något som kändes särskilt kalkylerat.

Jag tycker nog att båda spelarna ska ha samma straff, om de nu ska ha något straff alls. Men att detta straff definitivt inte borde vara sex matchers avstängning, vilket känns helt horribelt för mycket. Men eftersom det här är fredag så kan jag så klart passa på att fråga er vad ni själva tycker.

(Jag beklagar den dåliga ordvitsen i rubriken.)

:::

Man City sägs ha en så kallad shortlist med fem managers som ska kunna ta över efter Manuel Pellegrini. Min fundering är närmast om en shortlist som innehåller fem namn verkligen kan kallas för en shortlist, och när en shortlist i så fall blir en longlist.

Hur gärna vill man egentligen ha den där fjärde respektive femte på listan?

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-03-05 kl 23:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons