POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Arsenals uppgift är svår men inte omöjlig

”We will attempt what is hard, and we will achieve what is great.” Citatet är ett av de mer inspirerande från den politiska TV-serien West Wing. Innebörden är att aldrig låta sig avskräckas från att försöka det som verkar nästan omöjligt eftersom det är vad som leder till storhet. Ett mer svenskt uttryck skulle kanske vara att sikta mot stjärnorna och nå månen.

Arsenal har onekligen en till synes svår och omöjlig uppgift framför sig. Inget lag har någonsin lyckats vända på ett tvåmålsunderläge från det första mötet på hemmaplan i Champions League. Monaco har inte förlorat på hemmaplan i Champions League sedan 2005 och har bara släppt in sju mål på sina senaste 22 matcher.

Arsene Wenger har lyckats med mycket under sin tid i Arsenal. Ingen glömmer så klart den obesegrade säsongen. Tre ligatitlar och sex FA-cuptitlar kan bokföras på hans konto. Det mest bestående arvet från Wengers tid som manager är dock Arsenals säkrade status som engelskt storlag. Arsenal hade haft höjdpunkter innan Wenger, men aldrig särskilt regelbundet.

Regelbundenhet och stabilitet har varit ett av Wengers bestående bidrag som Arsenals manager. På gott och på ont. Arsenal har aldrig riktigt fallit ur mallen, aldrig särskilt dåliga men kanske heller aldrig helt fantastiska. Arsenal har aldrig missat Champions League under Arsene Wenger men heller aldrig lyckats eller vunnit något i Europa. Arsenal har vunnit ligan under Arsene Wenger men heller aldrig lyckats försvara en ligatitel.

Lyckas Arsenal vända mot Monaco ikväll så bör det rätteligen betraktas som en av de främsta europeiska cupbedrifterna inte bara av Arsenal under Arsene Wenger, utan som en av de främsta av något engelskt lag. Men ska Arsenal lyckas så måste Arsene Wengers återkommande ord om självförtroende och vilja omsättas i väldigt konkret handling på fotbollsplanen.

Ändå känns ju uppgiften inte helt omöjlig. Arsenal måste göra tre mål, javisst, men det är ju ingen omöjlighet precis och om Olivier Giroud hade haft kyla, nerver och erfarenhet av de stora europeiska matcherna så hade han kanske gjort tre mål redan i den första matchen. Arsenal måste fortfarande hålla tätt bakåt, javisst, men Monaco kommer helt säkert vara så inställda på att försvara sig att Arsenals backlinje borde klara av den uppgiften.

Om Arsenal inte lyckas med det till synes omöjliga och åker ur Champions League ikväll, så är det svårt att komma över känslan att de lämnar turneringen på grund av deras egna svagheter. Oförmågan att göra mål, bristen på koncentration i det egna försvarsspelet, den taktiska naiviteten som gav Monaco tre mål på Emirates. Arsenal har i så fall förlorat den här matchen snarare än att Monaco har vunnit den.

Kanske var det tillfället som spelade Arsenal ett spratt. För en gång skull hade ju Arsenal fått en till synes överkomlig åttondelsfinal på sin lott, den här gången skulle de ju bara gå vidare. Kanske satt det mer eller mindre medvetet i Arsenalspelarnas huvuden att de redan var vidare, och det glömdes bort att jobbet fortfarande skulle göras och matchen spelas.

Vi befinner oss i Champions Leagues slutspel. Det finns inga lag på den här nivån som är dåliga och som inte är kapabla att vinna en match mot vilket som helst annat lag, särskilt om det laget inte går in med full koncentration på sin uppgift. Ikväll kan vi räkna med att båda lagen kommer uppvisa full koncentration på sin uppgift.

Nu är det upp till Arsenal att visa om de har kvaliteten och självförtroendet att göra match av det här igen, och kanske på vägen lyckas uppnå det som alla påstod var omöjligt.

:::

Gus Poyet fick inte oväntat sparken som Sunderlands manager under gårdagen och ersätts i alla fall tillfälligtvis av Dick Advocaat, den 67-årige holländske managern.

Advocaat har aldrig tidigare varit manager i Premier League men har nu alltså fått till uppgift att med nio matcher kvar av säsongen rädda Sunderland kvar i Premier League. Och det framstår verkligen alltmer som ett räddningsarbete.

Jag säger tillfälligtvis eftersom Advocaat inte förväntas fortsätta längre än fram till sommaren. Men i själva verket så har ju ingen manager i Sunderland på många år varit något annat än just tillfälligtvis på posten.

Självklart återfinner vi klubbens problem där.

Kontinuitet kan ibland vara något överskattat, men det betyder inte att ständiga managerbyten är nyttigt det heller, med taktisk förvirring och osammanhängande spelarvärvningar som oundviklig följd.

Dick Advocaat är en bra lösning på kort sikt. Sunderlands klubbledning har nu cirka tre månader på sig att hitta en bra lösning på lång sikt. Den här gången måste de lyckas.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2015-03-17 kl 10:43

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå