POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

20 år efter ligatiteln drömmer Blackburn om FA-cupen

Det var inte särskilt länge sedan som Blackburn drömde stora drömmar om ligatitlar och framgångar. Inte bara drömde för övrigt, 1995 vann de också ligan efter en lång och tuff säsong och med Jack Walker som ägare i ryggen. Smått fantastiskt för att vara en vanlig engelsk fotbollsklubb från en förhållandevis liten stad i skuggan av två stora fotbollsstäder i nordvästra England.

20 år sedan Blackburn vann ligatiteln drömmer fansen runt Ewood Park om att få lyfta ännu en titel. Även om det inte var helt oväntat den gången, så vore det helt och hållet oväntat den här gången.

Det var fyra år sedan Blackburn åkte ur Premier League, och de har sedan dess inte varit nära att ta sig tillbaka. Det fanns förhoppningar inför den här säsongen, liksom inför tidigare säsonger, men dessa förhoppningar blev snart till sand och Blackburns säsong rann så småningom ut i mer eller mindre ingenting – inte i närheten av playoffspel men heller inte i närheten av att åka ur.

Men i cupspelet är Blackburns historia en annan. De har redan slagit ut två Premier League-lag på vägen till kvartsfinalen, Swansea och Stoke. Inte minst Stoke fick se sig rejält misshandlade när de besökte Ewood Park i den femte omgången, som Blackburn vann med 4-1. Blackburns 3-0 borta mot Leeds för några dagar sedan tyder också på att de är i god form.

Där ligainsatserna har varit stundtals bleka för Blackburn så har laget däremot höjt sig markant i cupspelet. Det märktes inte minst på Anfield där Blackburn klarade 0-0. Helt utan skäl är det alltså inte att Blackburns fans återigen drömmer stora drömmar, den här gången cupdrömmar och om att ta sig till Wembley.

Liverpool har å andra sidan sina bekymmer. Två raka förluster i ligan har gjort möjligheterna mycket små att ta sig till Champions League igen. Oroväckande nog kom förlusterna mot två andra topplag som såg ut att taktiskt ha genomskådat Liverpool. Resultaten har kompletterats med Raheem Sterlings kontraktssituation och påståenden om krissamtal med laget.

Det är inte i första hand i ett sådant läge man vill bege sig till en klassisk engelsk arena som Ewood Park, där stämningen kommer vara kokande frenetisk på ett sätt som brukar vara typiskt för engelska arenor. Det kommer krävas karaktär och lagmoral för att Liverpool ska ta sig till semifinal, det är med andra ord en prövning som Brendan Rodgers har framför sig.

Det är också en prövning han får ta sig igenom utan en handfull avstängda spelare. Emre Cans ytterst onödiga röda kort i lördags placerar honom vid sidan av tillsammans med Martin Skrtel och Steven Gerrard. Något som inte minst borgar för ytterligare osäkerhet i en redan osäker backlinje.

Gary Bowyer, Blackburns manager, kan dock med viss rätta känna att det är lyxproblem som Brendan Rodgers har att brottas med. Blackburn har smått osannolika 14 spelare otillgängliga inför den här matchen, antingen på grund av skador eller på grund av att de inte är spelklara. Bland dem viktiga spelare som Grant Hanley, David Dunn och Josh King.

En vinst ikväll skulle betyda mycket för Blackburn. Sportsligt naturligtvis genom att dels ta sig till FA-cupsemifinal på Wembley, och dels att besegra en stor klubb som Liverpool på vägen. Men även ekonomiskt skulle en vinst och en semifinal betyda mycket för Blackburn som brottats hela säsongen under ett transferembargo då de inte klarade av ligans financial fair play-regler.

Det är dock inte mycket mindre betydelsefullt för Liverpool. Det enda som återstår för att rädda lagets säsong är just FA-cupen, något som Brendan Rodgers också har varit tydlig med efter de senaste ligabedrövelserna. Det har varit en problemfylld säsong för Liverpool, men en FA-cupseger skulle bekräfta att laget och klubben alltjämt är på rätt väg.

Det skulle ge Brendan Rodgers andrum och handlingsutrymme. Atmosfären i och runt klubben skulle vara positiv i slutet av säsongen. Det skulle ge Liverpool ett starkt argument i förhandlingar med både nya och gamla spelare, inte minst Raheem Sterling, vad avser klubbens ambition och förmåga. Det lägger en grund för framtiden.

Det är en match i FA-cupen. Men både Blackburn och Liverpool spelar också för sina säsonger, för framtiden, och för möjligheten att återskapa något av de båda klubbarnas stolta historia.

Publicerad 2015-04-08 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå