POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Prestige snarare än poäng som står på spel i Manchester

Manchesterderby. Det 169:e i ordningen, 49 vinster för Man City mot 69 för Man Utd.

På något sätt känns det som om vad som skett under de senaste omgångarna i huvudsak bara har varit någon form av förspel till just den här matchen, för såväl Man Utd som Man City.

Det har pratats i flera veckor om just den här matchen. Lite som om båda lagen har gått och väntat på den och spelat av matcherna inför den.

Det är inte helt lätt att beskriva det här Manchesterderbyt. En match som till synes inte betyder någonting, annat än i fråga om tabellplacering. På samma gång en match som kan betyda allting för något av lagen.

För första gången på ett och ett halvt år så ligger Man Utd återigen ovanför Man City i ligatabellen. Vinst idag och detta försprång utökas till fyra poäng, förlust och Man City visar att det var mest en tillfällighet.

Hela den moderna berättelsen i derbyrivaliteten mellan United och City bygger på just denna dramaturgi. Herraväldet i staden. Man Utd har varit och är kolossen som Man City vill brotta ned i parterr.

Med Man Utd i kollektiv brygga efter Alex Fergusons pensionering så såg det ut som om den diskussionen var slut, åtminstone för tillfället. Den här säsongen kan bli en obehaglig påminnelse att så inte alls är fallet.

De båda lagen går in i det här derbyt med helt olika förutsättningar och skilda formkurvor. Men många väljer med detta som utgångspunkt bedrägliga slutsatser om matchen som sådan.

Man Utd har vunnit sina fem senaste matcher, bland annat med övertygande segrar mot Tottenham och Liverpool. Det har skapat optimism. Men det är den här och de kommande två matcherna som visar ifall denna optimism är motiverad.

Man City har å sin sida förlorat tre av sina fem senaste matcher. Spelet har sett trögt och oinspirerat ut. Men om Man City kommer att kunna inspirera sig för något under återstoden av säsongen så är det i just det här derbyt.

Den som möjligen tvivlar på det behöver bara ta Sergio Agüeros egna ord i beaktning om hur han känner för att göra mål på Old Trafford. Den som tvivlar på att Man Utd-spelarna känner likadant behöver bara lyssna på Wayne Rooney.

Man Utd är med all sannolikhet inte fullt så bra som de senaste resultaten har fått folk att tro. Man City är med all säkerhet inte riktigt så dåliga som deras senaste resultat har övertygat folk om att de är.

Men alldeles oavsett vad den här matchen har att säga om hur tabellen ser ut eller om de båda klubbarnas positioner, så är det i första hand en match som handlar om stolthet.

Man City har vunnit de tre senaste mötena på Old Trafford. Ett sådant facit är de ensamma om och det är naturligtvis något Man Utd vill ändra på. Då som nu är det kanske i första hand en fråga om självförtroende.

Självförtroende är något som Man Utd har saknat under stora delar av säsongen, men de senaste matcherna och inte minst vinsterna har återvunnit en del av det självförtroende som tidigare funnits i klubbens DNA.

Man Citys självförtroende borde rimligtvis vara naggat i kanten. Någon hjälp från Manuel Pellegrini lär de inte kunna hitta, han brottas tillräckligt med frågor om sitt eget jobb och om han i händelse av förlust har något jobb nästa vecka.

Manchesterderbyn brukar vara öppna, målrika och händelserika matcher, till skillnad från matcher mellan Man Utd och Liverpool. Det brukar också vara de stora ögonblickens matcher på ett sätt som få andra engelska derbyn.

Oavsett hur matchen slutar vågar jag alltså lova att den kommer bli väldigt underhållande. Den har lite att brås på.

https://www.fourfourtwo.com/features/top-10-manchester-derbies

Publicerad 2015-04-12 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto