POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Årets manager i Premier League, 2014-15

Ronald Reagan var en lysande politiker och kommunikatör i meningen att han förmådde sammanfatta komplicerade frågeställningar i enkelt formulerade koncept. Ett av hans mer berömda kom i presidentvaldebatten 1980 där han på frågan varför man skulle rösta på honom och inte Jimmy Carter svarade att man skulle fråga sig om man själv eller landet var i bättre skick nu än när Carter tillträdde.

Reagan var inte ensam om att anamma en sådan logik, Bill Clinton var inte sen att ta efter. Som riktmärke kan man dessutom tycka att det fungerar rätt väl också för att värdera en manager. En managers arbetsuppgift borde rimligtvis vara att i största möjliga mån göra sitt lag bättre, att göra mesta möjliga av de resurser och tillgångar som finns.

Hur mycket bättre (eller sämre) är klubben nu jämfört med när en manager tog över klubben?

Det är en frågeställning som leder tankarna något annorlunda än om man enbart tar ligatabellen som utgångspunkt. Tabellen säger en hel del men talar i själva verket ganska tyst om sammanhang. De olika klubbarna har naturligtvis helt olika förutsättningar i termer av resurser och utgångspunkter, ambitioner och förväntningar.

Även om vi skulle begränsa oss till att diskutera vem som vore årets manager, det vill säga för den här säsongen, så kan resonemanget föras på ett liknande vis. Vilken manager har lyckats förbättra sitt lag mest under den här säsongen jämförelsevis med förra säsongen? Och där kommer jag fram till följande topp sex-lista:

(6) Mark Hughes, Stoke

Helt och hållet i skymundan så håller faktiskt Hughes på och gör ett riktigt bra jobb med Stoke. Hughes balanserade farligt nära gränsen till åtlöje i Premier League ett tag men har fått sin upprättelse med Stoke. Inne på sin andra säsong med klubben och har samtidigt som laget förändrat sitt spel lyft upp dem från den hotande nedflyttning som stirrade klubben i nacken när Hughes tog över.

(5) Garry Monk, Swansea

Det var en rätt rejäl kontrast när Swansea efter Brendan Rodgers och därefter Michael Laudrup valde det i managersammanhang helt och hållet okända namnet Monk, en intern rekrytering. Många spådde en nedgång men Monk har byggt vidare på Swanseas grundläggande idéer och istället fört laget till dess hittills högsta ligaposition. Detta samtidigt som Swansea tappat flera spelare, inte minst deras främste anfallare.

(4) Ronald Koeman, Southampton

Det är kanske svårt att säga att Koeman har gjort Southampton så värst mycket bättre än vad de var förra säsongen, men sett till att flera viktiga spelare såldes inför den här säsongen har Koeman gjort ett beundransvärt jobb. Southampton utmanade länge högre upp i tabellen mer ser ut att vara på väg att landa ungefär runt den sjundeplats som länge sett trolig ut. Inför säsongen menade dock de flesta att det skulle gå betydligt tyngre.

(3) José Mourinho, Chelsea

Det råder absolut ingen tvekan om att Chelsea har blivit bättre till den här säsongen. Men även om några viktiga komponenter saknades förra säsongen så var Chelsea redan då ett i huvudsak bra lag som länge slogs i titelstriden. Nu har Mourinho ändå på ett tydligt och handlingskraftigt sätt åtgärdat de brister som fanns i Chelsea. Effekten har varit tydlig inte minst i ligan där Chelsea ser ut att promenera hem titelsegern.

(2) Alan Pardew, Crystal Palace (Newcastle)

Det pratas av naturliga skäl främst om Crystal Palace när Pardews namn nämns men det fanns faktiskt en period under säsongen när Newcastle såg ut som ett dugligt fotbollslag, och det var med Pardew som manager. Sammanlagt har Pardew tagit 51 poäng med de båda lagen under säsongen vilket skulle placera honom på åttonde plats i ligan. Självklart är emellertid uppryckningen med Crystal Palace det mest enastående och säsongens stora bedrift.

(1) Arsene Wenger, Arsenal

Tålamod är en sällsynt kvalitet inom fotbollen men det är till stor del just med tålamod som Wenger har fått fram det bästa ur spelare som Olivier Giroud och Mesut Özil. Det såg länge ut som om den här säsongen skulle bli en repris på alla säsonger som varit men Arsenal har under dess andra och tredje akt visat prov på en högre nivå och högre stabilitet än tidigare. En stundtals hårt kritiserad Wenger har lyckats vända på Arsenals negativa trend.

:::

Två saker jag förutspår kommer ske i kommentarsfältet nu är att Arsenalfans inte kommer vara riktigt lika ivriga just den här gången att avfärda mig som partisk. Det gäller att välja sina tillfällen. Samt kommer det att uppstå ett herrans liv om Louis van Gaal. Må så vara att van Gaal den här säsongen har lyckats bättre än vad Man Utd mäktade med förra säsongen, men förra säsongen var orepresentativt usel, den här säsongen har knappast varit så enastående bra, och van Gaal har knappast saknat vare sig material eller pengar att jobba med.

Tim Sherwood förtjänar måhända ett omnämnande även om jag inte anser att han hör hemma på listan. Han har verkligen åstadkommit ett lyft med Aston Villa, i såväl ligan som i FA-cupen, som om det hade varit utdraget över en längre tid helt säkert hade garanterat honom en plats på listan. I nuläget känns det dock allt för tillfälligt för att börja prata om Sherwood i termer av årets manager.

Publicerad 2015-04-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå