POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

LINHEM punktmarkerar The Championship

Med bara två omgångar kvar står fortfarande nästan allting på spel. De enda som är säkra på något är nedflyttningsklara Blackpool som nuförtiden mest är upptagna med att hjälpa de stackars supportrar som deras rika bortskämda ägare/ordförande stämmer för förtal.

Pappa Oyston gjorde unga kvinnliga modeller obekväma, som vanligt.

Är det bättre att börja eller avsluta en omgång?

Bör man välja att få börja skjuta i en straffläggning? Eller är det bättre att veta hur det gick för din motståndare och behöva ta det i beaktning?

Nej, The Championship har inte infört straffläggningar i ligaspelet(Vilket enligt statistiken skulle gynna Fulham bäst) men denna helgen finns det möjlighet för Watford eller Bournemouth att säkra uppflyttning. Ifall Watford vinner medan två av deras toppkonkurrenter förlorar ligger de minst fyra poäng före dem med bara en omgång kvar. Ifall Bournemouth vinner och varken Middlesbrough eller Norwich vinner ligger Bournemouth åtminstone fyra poäng före Norwich och tre poäng före Middlesbrough med en rejäl målskillnad till deras fördel(15+ mål).

Särskilt intressant är det då att det spelschema som vävts fram av de tre ödesgudinnorna(Monies, Geograhisis, och Tv-tidea) har placerat Watfords match tidigt på lördag förmiddag borta mot Brighton medan Bournemouth spelar hemma sent på måndagskväll.

Kommer det vara till Watfords fördel att de får spela innan sina konkurrenter och skjuta över pressen till dem? Eller kommer vi på måndag avundas Bournemouth som får spela sist med vetskapen att de kommer säkra sin uppflyttning vid en vinst? Som supporter själv(till ett lag som tror att en defensiv är lika viktigt som en blindtarm) framstår det onekligen som roligare att som i Bournemouths fall potentiellt kunna fira uppflyttning direkt efter slutsignalen. Å andra sidan har Watford det lilla poängövertaget och Bournemouth kan hamna i det läget där alla deras konkurrenter vinner medan de måste vänta och tänka på det i två-tre dagar.

Andra kandidater till Player of the Year?

I helgen hade Football League sin årliga prisutdelning och som väntat höll jag inte med deras val och av någon anledning utsåg de en “Årtiondets Elva” i 2015. Chelsea-lånet Patrick Bamford vann priset som årets spelare vilket inte är oförtjänt men inte det valet jag hade gjort.

De andra två nominerade kandidaterna var Troy Deeney och Daryl Murphy som också är anfallare. Därför tycker jag det kan vara på sin plats att föreslå några andra kandidater till årets spelare som i flera fall inte är anfallare och är värda att hålla koll på i helgen.

Grant Leadbitter, Middlesbrough.

Har Bamford ens varit Middlesbroughs bästa eller mest betydelsefulla spelare denna säsongen? Enligt mig har deras mest framträdande spelare varit mittfältsdynamon Grant Leadbitter som i Jonathan Woodgate’s eviga skadefrånvaro dessutom klivit in som lagkapten. Han har visserligen privilegiet att spela med vissa friare offensiva tyglar tack vare sin mittfältskollega Adam Clayton men Leadbitter har tagit vara på den friheten till fullo med 11 mål och 9 assist.

De flesta av hans mål gjorde han i höstas och det kändes stundtals som att det bara var tack vare Leadbitter som Middlesbrough tog sig till toppen av tabellen.

Christophe Berra, Ipswich.

Det sägs att varje natt när Chris Berra ska gå och lägga sig sjunger Mick McCarthy Steely Dan-låten “Peg” för honom men byter ut raden “I know i’ll love you better” med “I know i’ll love you Berra” vilket han gjort ända sedan han värvade Berra till Wolves 2009.

Berra var heller inte lika bra i Wolverhampton efter McCarthy lämnat och när Wolves blev nerflyttade säsongen 12/13 ansågs Berra inte hålla måttet längre och släpptes på fri transfer. Kort därpå värvades han av McCarthy till Ipswich och efter en stark fjolårssäsong har han denna säsongen varit ligans bästa mittback i konkurrens med Cardiffs Bruno Ecuele Manga.

Matt Ritchie, Bournemouth.

Det är något otroligt för mig hur man kan nominera tre spelare till Championships bästa utan att inkludera Matt Ritchie som för mig kanske är den mest självklara kandidaten. Han leder assistligan(16), han har gjort 12 mål, och inte minst är han den viktigaste offensiva spelaren i ligans bästa offensiv. Likt hur i NBA Stephen Curry antagligen kommer bli MVP som den bästa spelaren, och viktigaste offensiva spelaren, för ett historiskt bra Golden State Warriors är det Ritchie som är playmakern och ofta även avslutaren för Bournemouth. Nämnvärt också är att han i mars gjorde sin landslagsdebut för Skottland där han assisterade Chris Berra till det avgörande målet.

Brentfords sista playoff-chans?

Brentford är ett lag vars spännande men säregna analytiska tillvägagångsätt har hamnat i rampljuset denna säsongen i och med att de efter denna säsongen kommer gå skilda vägar med deras framgångsrika manager Mark Warburton. Warburton som från början kom till klubben som sportchef och hade kanske inte ens tagit över som manager om det inte vore för att Uwe Rösler lockats av Wigan för att därefter övertygande leda Brentford till The Championship som Röslers tillfälliga efterträdare. Allt som påverkar går inte att veta men vad som verkar vara problemet är att Warburton sedan sin tid som sportchef fortfarande har medbestämmanderätt/veto när det gäller värvningar medan Benham snarare vill ha en sportchef av kontinental stil som sköter transfer-delen och gör sina beslut utifrån klubbens egna hemliga analytiska processer.

I vilket fall har Brentford trots detta och ett par poängtapp i slutminuter fortfarande lite häng på playofflagen. Det krävs dock att Ipswich eller Derby förlorar åtminstone en match medan Brentford vinner sina och går om Ipswich på målskillnad. Det som talar för det är att Ipswich möter Nottingham och Blackburn avslutningsvis som visserligen inte har något att spela för men som är två svåra lag. Brentford å andra sidan möter ett slutkört Reading som förlorade snöpligt i sin FA-cup semi mot Arsenal, som spelade även i onsdags, och ska dessutom spela nästa tisdag. Därefter avslutar Brentford säsongen mot ett Wigan som med allra största sannolikhet är nedflyttningsklara.

Det finns alltså fortfarande en chans för Brentford att gå upp i Premier League utan sin manager.

Kan Brighton göra motstånd utan Joâo Teixiera?

Brighton kan fortfarande teoretiskt åka ur. Ifall Millwall vinner sina kvarvarande matcher med sammanlagt 30-0 och Brighton förlorar sina matcher.

Det är dock inte det viktiga med den ändbiten kvar av deras säsong. De enda av tabellbetydelse kvar av deras säsongen är att de möter två topplag i sina två sista matcher. Likt Sheffield Wednesday tog poäng av Bournemouth i helgen och möter Watford i sista omgången har Brighton Watford och Middlesbrough kvar på sitt spelschema.

Brighton har också ofta inte alls varit så dåliga som tabellen hävdar. De är ett av få icke-topplag som ligger i toppen av bollinnehav-statistiken och deras defensiv är ganska bra. Problemet de har haft i flera säsonger nu är att de har sådana otroliga problem att få in bollen i mål. Deras spel är som hämtat ur en satir av hur Barcelona/Spanien bara rullar runt bollen utan att göra något av den. Och nu har de dessutom förlorat sin bästa spelare denna säsongen –  Joâo Teixiera, inlånad från Liverpool, bröt benet nyligen vilket verkligen är förödande sedan han leder laget i mål, assist, lyckade dribblingar, “key passes”, och är ofta den enda anledningen att se på Brighton.

Brighton visade dock i deras tv-sända match mot Bournemouth att de på en bra dag är ett lag som kan konkurrera med de allra bästa defensivt, mycket tack vare deras manager Chris Hughton.

Mer av mig

Jag skriver tills slutet på säsongen varje vecka även på PLDirekt och senast skrev jag om Norwich vilket självklart inkluderade en del Hoolahan.

/Peter A Linhem, @Linhem

Publicerad 2015-04-23 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå