POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Premier League hägrar om Bournemouth lyckas flå Bolton

Två matchbollar. Det är vad Bournemouth har i toppstriden i The Championship om att bli ett av två lag som flyttas upp till Premier League, detta sedan både Middlesbrough och Norwich överraskande tappade poäng i lördags. Tre poäng, en vinst, på de två sista matcherna, är vad som krävs för att Bournemouth ska spela i Premier League nästa säsong.

Men det är inte utan anledning det brukar sägas att det inte finns någon boll som är svårare att vinna än just matchbollen. Bournemouth har sin första chans ikväll på hemmaplan mot Bolton. Lyckas de inte där väntar en oviss bortamatch i sista omgången mot Charlton, samtidigt som Middlesbrough och Norwich båda har hemmamatcher.

Bournemouth har spelat med ett stort mått av självförtroende under stora delar av den här säsongen. Deras resa genom The Football League är också en av de mest fascinerande och imponerande under det senaste årtiondet. Både klubben och spelarna står på tröskeln till att skapa historia, och möjligtvis har pressen av detta börjat väga tungt på spelarnas axlar.

Lite av detta märktes i den förra matchen mot Sheffield Wednesday hemma på Goldsands Stadium. Bournemouth kontrollerade bollinnehavet men oroande var att Sheffield Wednesday tilläts skapa fler öppna chanser. Bournemouth såg aldrig riktigt trygga ut, ens i sitt eget bollinnehav, och Sheffield Wednesdays kvittering till 2-2 på tilläggstid var ett slag rakt i hjärttrakten.

Vad säsongen lider så förändras dess grundläggande psykologi. Bournemouth har tagit sig upp till toppen av tabellen med en offensiv och målrik fotboll, de har gjort flest mål av alla lag i ligan. Ju närmare mållinjen man kommer desto mer har man att förlora och desto större blir frestelsen att försöka spela försiktigare och försvara det man har. Utmaningen består i att fortsätta spela det spel som tog laget till toppen.

Bournemouth saknar vana från avgörande matcher på den här nivån. Ändå måste laget lita till sina erfarna och viktiga spelare. Tommy Elphick, lagets kapten och försvarsklippa, det centrala mittfältsparet Andrew Surman och Harry Arter, och den kreative och produktive högeryttermittfältaren Matt Ritchie, som varit en av The Championships mest framstående spelare under säsongen.

En viktig gestalt i detta skede är också Eddie Howe, som för någon vecka sedan utsågs till årtiondets manager i The Football League. Detta naturligtvis för hans enastående insatser under sex säsonger med Bournemouth. Ett arbete som nu står nära sin absoluta kulmen.

Att Bolton står för motståndet ikväll framstår som något av en ödets ironi. Om någon klubb kan sägas befinna sig på en motsatt resa genom det engelska seriesystemet så är det just Bolton. För bara några år sedan ett etablerat lag i Premier League, nu ett lag på The Championships nedre halva och en klubb som dras med enorma skulder, arvet från deras tid i Premier League. Det är en tragisk och alltför välbekant historia.

Bolton har en välkänd och erkänd manager i Neil Lennon, som är van vid betydligt större matcher från sin tid i Celtic, och ett koppel av spelare med erfarenhet från Premier League såsom Adam Bogdan, Barry Bannan, David Wheater och inte minst Emile Heskey och Eidur Gudjohnsen. Bland de yngre anfallsförmågorna finns Adam Le Fondre och Zach Clough. Det är ett lag som trots sina brister saknar vare sig erfarenhet eller kunnande att göra livet jobbigt för Bournemouth.

Men Bournemouths främsta motståndare är ändå de själva. Klarar de av att spela samma fartfyllda och offensiva fotboll de gjort tidigare under säsongen så har de ena benet i Premier League. Klarar de även av att hålla sig lugna i sitt försvarsspel så kommer de sent ikväll stå med båda benen säkert ovanför strecket och för första gången i klubbens historia i Premier League.

Watford har redan tagit sig till Premier League, och det är en klubb med god potential att etablera sig i Premier League. Det är svårt att säga detsamma om Bournemouth, allra minst är det en klubb som måste jobba utifrån betydligt tuffare förutsättningar. Maxim Demin, klubbens ryske ägare, har förvisso gett klubben större ekonomiska muskler, men kan knappast betraktas som något annat än en liten fisk i Premier Leagues stora damm.

Goldsands Stadium, eller Dean Court, erbjuder heller inte mycket svängrum. En kapacitet om strax under 12,000 åskådare innebär att Bournemouth skulle ha den överlägset minsta arenan i Premier League. Planer finns på att bygga ut arenan men det är ett projekt som tar sin tid. Enkla omständigheter som gör Bournemouth till en underdog i Premier League i större utsträckning än till och med Burnley eller Blackpool.

Eddie Howe skulle således ha sitt livs tuffaste utmaning framför sig om Bournemouth knyter ihop säcken ikväll eller nästa helg. Bournemouths framgångar i Premier League skulle i mångt och mycket hänga på Howes metoder snarare än klubbens köpstyrka. Frågan är om årtiondets manager i The Football League, och engelsk fotbolls kanske mest lovande manager, kan hävda sig även i Premier League. Och vilka möjligheter Bournemouth skulle ha att hålla sig kvar i Premier League.

Först måste dock Bournemouth ta sig dit. Det kräver en vinst på de två sista matcherna. Oavgjorda resultat är meningslösa såvida inte Middlesbrough tappar poäng i sin sista match. Bournemouth måste helt enkelt vinna för att ta sig till Premier League. En passande avslutning på en högdramatisk säsong i The Championship.

Förutsättningarna är således enkla. Men det är också det enda som är enkelt. Matchbollen ska slås in också.

Publicerad 2015-04-27 kl 12:17

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå