POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Burnley 2014-15: (++)

En kamp mot övermäktiga krafter är det sätt som Burnleys säsong framför allt kan beskrivas. Har stått emot modigt och bra under säsongen, och aldrig behövt skämmas, och lämnar Premier League med huvudet högt. Försvarade sig bra men var alldeles för uddlösa offensivt, mållösa i nästan hälften av samtliga ligamatcher.

Det var lite bragdbetonat av Burnley redan att de tog sig upp i Premier League genom att komma tvåa i The Championship säsongen innan. Det hade varit ännu mer av en bragd om Burnley, den klubb med överlägset de minsta ekonomiska förutsättningarna av samtliga klubbar i Premier League, faktiskt hade lyckats hålla sig kvar.

Det syntes under försäsongen där Burnley gjorde sitt bästa för att bredda sin spelartrupp genom att försöka fynda på den engelska spelarbasaren. Tio spelare kom till klubben men få av dem fick något egentligt genomslag på Burnleys säsong. Några lyckade drag fanns där dock, inte minst då George Boyd som värvades från Hull. Även Michael Keane, inlånad mittback från Man Utd som köptes loss i januari, visade sig vara en bra värvning.

Ligasäsongen blev som man kunde förvänta sig. Burnley hamnade direkt nere i botten av tabellen, under nedflyttningsstrecket, och där blev man kvar under mer eller mindre hela säsongen. Då och då tittade man upp med nästippen ovanför strecket men blev tämligen omgående nedskickade under strecket igen. Någon slagpåse var Burnley emellertid aldrig, vilket flera av Premier Leagues topplag fick erfara. De tog några skalper längs vägen och förlorade faktiskt bara två matcher under säsongen med tre mål eller mer.

Cupspelet blev till en ledsam affär för Burnley under säsongen. De åkte ut direkt i både Ligacupen och FA-cupen. I Ligaacupen blev det förlust mot Sheffield Wednesday på hemmaplan och i FA-cupen klarade man omspel i tredje omgången mot Tottenham, innan man till sist förlorade med 2-4 på bortaplan, efter att ha chockat Tottenham i inledningen av matchen och tog ledningen med 2-0.

ÄGARE OCH LEDNING (+++)
Burnleys klubbledning har haft en förhållandevis passiv roll i lagets utveckling först i The Championship och därefter i Premier League men till deras försvar så har de heller inte haft så värst många alternativ. De har spelat med de resurser och de tillgångar som står dem till förfogande, och Burnley saknar också de institutionella förutsättningarna att växa genom exempelvis arena eller supporterbas.

MANAGER (+++)
Sean Dyche hade en på förhand mer eller mindre omöjlig uppgift men den genomförde han med såväl skicklighet som värdighet, och framför allt fick han med sina spelare på uppgiften. Det är en dokumenterat svår prestation att som manager lyckas behålla jobbet hela säsongen i en mindre klubb som ligger runt eller under nedflyttningsstrecket, och när det aldrig är aktuellt att ens pratas om någon ersättare så inser man att Dyche gjorde ett bra jobb. Att Burnley vill ha honom kvar även efter den här säsongen vittnar om detsamma.

FÖRSVAR (+++)
Den starkaste delen i Burnleys lag och en av de främsta förklaringarna till att Burnley har hängt med i spelet i Premier League. Få lag släpper till så många chanser som Burnley gör men man ligger också en bra bit ovanför ligans genomsnitt vad avser att hantera dessa målchanser. Kieran Trippier och Ben Mee på de båda ytterbackspositionerna, tillsammans med Jason Shackell i mittförsvaret, har samtliga tre imponerat stort under säsongen. Tillsammans med Michael Duff och Michael Keane har de format en stark backlinje framför Tom Heaton i målet.

MITTFÄLT (+)
George Boyd har varit en positiv överraskning på Burnleys mittfält, och har gjort många viktiga insatser under säsongen. Defensivt har dock Burnley brottats mot betydligt tuffare motstånd i Premier League och man har haft svårt att kontrollera matchbilden i många matcher. Det stora problemet har dock varit i den egna kreativiteten där man varit alldeles för bleka framåt. Laget har saknat riktig spetskvalitet både centralt och längs kanterna för att kunna utgöra ett hot i Premier League.

ANFALL (+)
Burnley har varit säsongens mest ineffektiva lag i sitt målskytte under säsongen, vilket både beror på kvaliteten på de målchanser som skapas men även på anfallarnas precision. Burnley gick mållösa från hela 18 av lagets 38 ligamatcher, ett alldeles för svagt facit. Danny Ings är den anfallare som presterat bäst under säsongen och med elva mål på 36 matcher i ett bottenlag är det kanske inte förvånande att han nu är aktuell för flera klubbar i Premier League. Det har dock varit tunt bredvid honom, där framför allt Ashley Barnes inte har presterat som varit förhoppningen.

HÖJDPUNKT: Man City (h) 1-0
Burnley gillade att spela mot Man City under säsongen. På bortaplan gjorde man det närmast omöjliga och hämtade upp ett 0-2-underläge till ett oavgjort resultat. Det hade lätt kunnat vara säsongens höjdpunkt men överträffades nog av returmötet på hemmaplan som Burnley vann framför fanatiska fans hemma på Turf Moor. Det var nog höjdpunkten men framför allt det sista roliga, efter den matchen gjorde inte Burnley ett enda mål på sina sex kommande matcher, av vilka de förlorade fem, och nedflyttningen var ett faktum.

ÅRETS SPELARE: Danny Ings
Det står väl mellan George Boyd och Ings. Boyd gjorde många bra matcher men det lär vara Ings vars säsong kommer få något slags eftermäle efter den här säsongen. Man kan tycka att Burnley gick mållösa från lite för många matcher under säsongen och att Ings borde ha kunnat råda bot på detta, samtidigt var alldeles för mycket av Burnleys målproduktion knuten till en 22-årig anfallare som gjorde sin debutsäsong i Premier League.

HÅLL ÖGONEN PÅ: Michael Keane
Väldigt lovande mittback. Har tagit steget från Man Utd till Burnley för att få mer speltid och kan göra den mittbackspositionen till sin egen. Det är svårt att vara säker på vilken riktning hans utveckling kommer att ta, men det är absolut ingen tillfällighet att han nämns i landslagssammanhang. En potentiell framtida engelsk landslagsback, om inte i Burnley så i någon annan klubb.

ATT GÖRA

(1) Förhandla klokt. Spelare kommer att försvinna från Burnley, vilket är en av riskerna med att ta sig upp i Premier League. Det vore osannolikt att tro att Kieran Trippier, Ben Mee och Danny Ings, framför allt, blir kvar i Burnley. Det är tunga tapp och Burnley måste se till att få maximalt betalt för dessa spelare och förbättra sina möjligheter att bygga nytt.

(2) Förstärk anfallet. Något går så klart lite snett när en enda anfallare, som därtill gör sin första säsong i Premier League, fortfarande producerar 40 procent av lagets totala antal mål under säsongen. Danny Ings lämnar troligtvis också klubben. Burnley måste hitta tillbaka till ett fungerande anfallsspel i The Championship.

NIVÅ: 90%
Gjorde i grova drag vad de kunde under säsongen men det räckte helt enkelt inte till. Den stora synpunkten man kan ha gäller lagets offensiv där Burnley totalt saknade utdelning. Om Sean Dyche hade hittat någon lösning på det problemet under säsongen så hade chanserna varit större att Burnley hållt sig kvar, men det är tveksamt om det hade räckt.

MÅLSÄTTNINGAR 2015-16

Stoppa fallet. Flera klubbar som går upp i Premier League får problem när de kommer tillbaka till The Championship. Burnley har hållit sig inom sina ekonomiska ramar så de drabbas inte av sådana besvär, men den deras första prioritering under 2015-16 bör ändå vara att bromsa upp fallet och återigen etablera sig i The Championship.

GAME OF THRONES: House Tallhart
Gammal och stolt hus i norr, precis som Burnley är en gammal och stolt klubb med långa anor inom engelsk fotboll. Ett av de mindre husen i den karga norden som domineras av betydligt större släkter, men har ändå varit en självklar del i samtliga strider. Stolt och fri sägs vara husets motto och det passar rätt bra in på Burnley, en stolt klubb och inte minst ekonomiskt fria genom att leva efter sina tillgångar.

BETYG: Godkänd (++)

Publicerad 2015-06-04 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto