POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Tottenham 2014-15: (+++)

En mellansäsong för Tottenham som trots det slutar femma. En lång säsong med många matcher både i Ligacupen och i Europa League sög musten ur Tottenham som dock visade mental styrka i många matcher. Ett spretigt och oorganiserat mittförsvar, ett tunt mittfält och en för ensam Harry Kane i anfallet är problem som Mauricio Pochettino bråttas med inför sin andra säsong i klubben.

Den nyss avslutade säsongen hade varit behäftad med sina problem. Det var den första säsongen utan den till Real Madrid flyttade Gareth Bale och de många spelare som köpts till klubben under sommaren hade inte riktigt hittat sina fötter under sin första säsong i klubben och i landet. Ambitionerna var ändå höga inför 2014-15 med siktet återigen fast inställt på Champions League-spel.

Säsongen inleddes också bra. Vinster i de två första omgångarna såg Tottenham leda ligan efter två omgångar, det enda tillfället under säsongen då Chelsea inte var i topp i tabellen. Men därpå följde en period med endast fyra segrar på 13 matcher från vilken Tottenhams ambitioner aldrig riktigt hämtade sig. Kanske hade det funnits möjlighet om Tottenham hittat en vinstsvit eller formkurva likt Liverpool eller Arsenal gjorde, men det kom alltid en oväntad förlust i vägen.

Mot slutet av säsongen var Tottenham tröttkört. Det var en lång ligasäsong och vid sidan av ligan gick laget ända till final i Ligacupen samt vidare till slutspel i Europa League. Tottenham lyckades inte samla ihop några krafter till avslutningen på ligasäsongen, där chansen trots allt chans fanns att spurta hem fjärdeplatsen, men facit blev bara fyra vinster på de sista tio matcherna. Ändå slutar Tottenham femma.

FA-cupen blev något av en missräkning med en oväntad förlust mot Leicester i den fjärde omgången. Desto bättre gick det då i Ligacupen där Totteham gick ända till final mot Chelsea, i en repris av samma final från 2008. Ett ungt lag i finalen lyckades inte rubba Chelsea den här gången, men gav ändå en ledtråd om ett framtida Tottenham. Samtidigt haltade man sig framåt i Europa League, där man avancerade till slutspel som tvåa i sin grupp. Slutspelet inleddes samtidigt som Ligacupfinalen skulle spelas och Tottenham gjorde en avslagen figur i 16-delsfinalen mot Fiorentina.

ÄGARE OCH LEDNING (++)
Vad vill egentligen Tottenhams klubbledning? Det uppenbara svaret är rimligtvis att de vill ta klubben till Champions League, men frågan är om de är villiga att betala priset för en sådan satsning. En del av svaret lär vi upptäcka i sommar när det kommer bli viktigt för Tottenham att hålla fast vid en spelare som kan ha börjat fundera på att lämna klubben. Det stora frågetecknet kring Tottenhams klubbledning i allmänhet, Daniel Levy i synnerhet, är dess relation till sina managers. Tottenham har till synes fått betala ett visst pris i form av bristande stabilitet genom sina ständiga managerbyten.

MANAGER (++++)
Mauricio Pochettinos första säsong i klubben gav blandade resultat men i huvudsak finns det anledning att vara positiv för Tottenhams anhängare. Inte minst fysiskt och mentalt verkar Pochettino ha arbetat hårt med sitt lag, vilket syntes i det antal matcher som Tottenham vann sent under säsongen; även om krafterna tröt mot slutet av säsongen. Både glädjande och intressant är den utsträckning i vilken Pochettino verkar vara beredd att ge klubbens unga spelare chansen, att Harry Kane slog igenom med dunder och brak under säsongen framstår vare sig som en tillfällighet eller enskild händelse.

FÖRSVAR (++)
Jag är inte insatt i Pochettinos sömnvanor men om något höll honom vaken under nätterna så måste det vara Tottenhams backlinje. De har en av ligans bästa målvakter i Hugo Lloris och på ytterbacksplatserna har de både duktiga och lovande spelare i Kyle Walker och Danny Rose, dessutom DeAndre Yedlin i antågande. Men mittförsvaret har varit präglat av kaos och oordning. Jan Vertonghen, Eric Dier och Federico Fazio har varit de mest framträdande spelarna här. Tottenham strävar efter att vara ett topplag men har under säsongen visat upp ett försvarsspel i klass med ett mittenlag.

MITTFÄLT (+++)
Problemet i det avseendet är kanske lika mycket mittfältet. Offensivt har Tottenham några riktigt intressanta pjäser i Erik Lamela, Christian Eriksen, Nacer Chadli, Andros Townsend och även unge Ryan Mason, som fått något av ett genombrott under säsongen. Men defensivt verkar det svagare vilket troligtvis leder till att den egna backlinjen lämnas alldeles för oskyddad. Här har förvisso Nabil Bentaleb fått ett genombrott under säsongen, men vid sidan av honom huserar i huvudsak hyfsat oinspirerade spelare i form av Paulinho och Moussa Dembele. Mason har fått gå ner på den positionen stundtals men det har kanske inte varit riktigt till hans fördel.

ANFALL (+++)
Ömsom vin och ömsom vatten är det uttryck med vilket man bäst och mest träffsäkert får beskriva Tottenhams anfallsspel. Harry Kane är säsongens stora genombrott och en av ligans främsta utropstecken. I honom är Tottenham på väg att få en ny ikon av samma dignitet som Gareth Bale var, även om det är en bit kvar dit. Men Kane har också varit alltför ensam och Pochettino har framför allt inte lyckats bättre att lösa gåtan som utgör Roberto Soldado, som ser ut att vara helt befriad från självförtroende i Tottenhamtröjan. Tottenham skapar nog med chanser för ett topplag men är alldeles för ineffektiva på att omvandla dem till mål.

HÖJDPUNKT: Chelsea (h) 5-3
Tottenham firade nyår med en riktig smällkaramell. 2015 hade knappt hunnit börja innan Tottenham skulle möta Chelsea på hemmaplan. Det visade sig bli en ren show och festföreställning och framför allt Harry Kanes stora uppvisning under säsongen. Även om Tottenham senare skulle komma att få sällskap av West Brom så förblir dock Tottenham det enda lag som har gjort fem mål i skarpt läge på ett Chelsea under José Mourinhos ledning.

ÅRETS SPELARE: Harry Kane
”He’s one of our own!” sjunger Tottenhamfansen lyriskt och på så vis är Kane så klart representativ för den kanske mest ihärdiga förhoppningen inom engelsk fotboll, stjärnan från de egna leden. Kanes genombrott antog under säsongen smått hysteriska proportioner, inte minst i samband med dennes landslagsdebut. Och visst finns det en slags ironi i att Tottenhams främste spelare inte har kostat dem ett öre i transferpengar samtidigt som man har slängt ut många miljoner på hittills icke fungerande nya spelare.

HÅLL ÖGONEN PÅ: Alex Pritchard
Bakom kulisserna har Tottenham ett helt koppel av unga och väldigt lovande spelare som kan komma att få sina genombrott i Tottenham, särskilt som man återigen ska försöka navigera såväl inhemskt spel med Europa League. Alex Pritchard är den kanske mest intressante av dessa spelare, under säsongen utlånad till Brentford som otippat och med hans hjälp tog sig hela vägen till playoff som nykomlingar i The Championship. Pritchard måste självklart slussas in långsamt men har andra unga spelare som Ryan Mason, Nabil Bentaleb och Harry Kane till sin hjälp.

ATT GÖRA

(1) Anfallet. Emmanuel Adebayor borde sättas på närmaste tåg med destination ingenstans. Roberto Soldado har haft två säsonger på sig men verkar oförmögen att hitta formen i Tottenham eller i engelsk fotboll. Harry Kane kan näppeligen göra allt själv, om inte så gör det Tottenham alldeles för skadekänsligt. Anfallet är högsta prioritet för Tottenham och Pochettino under sommaren.

(2) Defensiven. Tottenham saknar knappast skickliga spelare i försvaret, och redan förra sommaren investerade man i spelare som Eric Dier, Federico Fazio och DeAndre Yedlin. Man måste låta dessa investeringar bära frukt snarare än låta plånboken tala. För Tottenham och Pochettino handlar inte sommaren om att hitta lösningen med plånboken, utan jobba för att hitta en bättre och mer stabil defensiv organisation rent taktiskt.

(3) Hardball. Det finns spelare som eventuellt kommer vilja lämna klubben för andra jaktmarker, såsom Hugo Lloris. Här är det trots allt viktigt, om Tottenham har realistiska ambitioner på att vilja utmana i toppen av tabellen, att klubben sätter ner foten framför allt mot sina inhemska konkurrenter. Man kan inte sälja sina bästa spelare till sina konkurrenter i ligan och samtidigt förvänta sig konkurrera på samma nivå som dem. I Tottenham finns också ett antal spelare som bör ha gjort sin sista säsong med klubben, dem måste Tottenham hitta nya klubbadresser åt.

NIVÅ: 60%
Tottenham har haft vad man rimligtvis bör betrakta som någon slags mellansäsong men ändå är det kanske den av toppklubbarna man upplever har mest kvar i termer av outnyttjad kapacitet. Försvarsspelet har uppenbart inte riktigt fungerat som det är tänkt, mittfältet är sporadiskt i sina insatser och utöver Harry Kane så haltar anfallsspelet betänkligt. Att ändå sluta femma under sådana förutsättningar är ändå i någon slags mening ett positivt tecken för Tottenham.

MÅLSÄTTNINGAR 2015-16

Champions League. Konkurrensen är mördande i Premier League för tillfället och det är svårare än någonsin att erövra någon av de fyra Champions League-platserna. Men Liverpool lyckades förra säongen, med god marginal, och ingen kan påstå att vare sig Man Utd eller Arsenal framstod som särskilt onåbara den här säsongen. Lyckas Pochettino forma sina spretande lagdelar till en riktad knytnäve så kan Tottenham nå sitt mål.

Kvartsfinal i Europa League. Pochettino verkade inte riktigt veta vilken fot han skulle stå på i Europa League under den gångna säsongen. Hans uttalanden efter säsongen visar att han dock inte har landat i någon positiv analys gällande Europa Leagues betydelse. Ändå är det viktigt att Tottenham tar fajten i Europa, vill de ta sig till Champions League måste de ändå lära sig hantera spel på två fronter, och kvartsfinal är en minsta rimlig målsättning för Tottenham.

GAME OF THRONES: House Tyrell
Ett av de mäktigaste och mest traditionsrika husen som däremot aldrig själva lyckas få fram någon seriös kandidat till järntronen. Har dock en stark och mäktig ställning i den politiska kampen både tack vare sin militära kraft men inte minst genom att vara de övriga kungadömenas, och inte minst King’s Landings, brödbod. Ungefär på samma sätt som Tottenham genom åren har försörjt övriga engelska storklubbar med några av deras bästa spelare, och fortsätter utveckla nya lovande spelare.

BETYG: Väl godkänd (+++)

Publicerad 2015-06-05 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto