Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

West Bromwich 2014-15: (+++)

En passiv sommar orsakade en problematisk höstsäsong samtidigt som ett kraftfullt agerande runt nyår var plattformen för en rejäl uppryckning under våren. Tony Pulis som manager och Darren Fletcher på planen skapade ett nytt ledarskap i klubben och i laget, samtidigt som Saido Berahino fick sitt ordentliga genombrott under säsongen.

Efter att ha slutat på 17:e plats förra säsongen så befann sig West Brom i ett kärvt läge inför  den här säsongen. Nedflyttningsstriden blir allt svettigare för varje år och en sådan strid var vad West Brom hade att bespetsa sig för ännu en säsong.

Några större åtbördor ägnade sig dock inte West Brom åt under försäsongen. I jakten på ersättare till den flyktade Pepe Mel så fastnade klubbledningen för det ytterst anonyma alternativet Alan Irvine, vilket fick fansen att undra över klubbens ambitioner. På transfermarknaden var man inte heller överdrivet aktiva, med de fria värvningarna av Craig Gardner och Joleon Lescott som de mest iögonfallande, vid sidan av det intressanta köpet av anfallaren Brown Ideye från Dynamo Kiev.

Ligasäsongen blev därefter men också som rimligtvis kunde förväntas. Starten på säsongen var ändå godkänd med åtta poäng på de sex första matcherna, men sedan började resultaten dala. Åtta av de tio sista matcherna innan nyår förlorades, och laget tog bara fyra poäng under november och december. Vilket föranledde klubbledningen att agera och vidta åtgärder omedelbart i samband med årsskiftet.

Alan Irvine fick gå och anställdes som ersättare gjorde Tony Pulis, som ett år tidigare gjort succé i samma utgångsläge med Crystal Palace. Två spelare värvades också som skulle bli viktiga kuggar i Pulis lagbygge, Callum McManaman från Wigan samt Darren Fletcher från Man Utd, tillbaka från sjukdom sökande efter speltid. West Broms form förbättrades, på de tio första matcherna efter nyår förlorade man bara två, och man kunde inkassera 16 poäng. Även avslutningen blev bra, och West Brom lämnade striden i botten av tabellen och slutade på en fullt godkänd 13:e plats i tabellen.

Några större bedrifter nådde inte West Brom i cupspelet. I Ligacupen fick man se sig utslagna i fjärde omgången av blivande segrarna i The Championship, Bournemouth. I FA-cupen gick man längre, ända till kvartsfinal, men väl där blev det nesligt stopp mot lokala rivalerna Aston Villa, ett resultat som till synes även påverkade deras ligaform negativt för en stund.

ÄGARE OCH LEDNING (+++)
Ris och ros till West Broms klubbledning med ordförande Jeremy Peace i spetsen. Måhända var man alltför passiva och fridfyllda under sommaren då inga större åtgärder vidtogs från säsongen innan. Däremot agerade man desto mer tydligt halvvägs in på säsongen och gjorde en klok anställning av Tony Pulis samtidigt som man öppnade plånboken och värvade klokt, helt säkert en förutsättning för att Pulis skulle vilja ta jobbet. West Broms klubbledning framstår som kompetent men inte särskilt framåtsträvande.

MANAGER (+++)
Det hade varit frestande att rikta kritik mot Alan Irvine i och med att han fick gå från posten efter halva säsongen. Samtidigt så höll han West Brom med näsan över vattenytan och lämnade inte klubben i någon direkt utsatt position eller i ett sämre utgångsläge än vad som var rimligt att förvänta sig, både sett till spelartruppens kvalitet men även hans egen erfarenhet. West Brom fick emellertid ett lyft med Tony Pulis som ny manager, även om det återstår att se om den effekten också är permanent.

FÖRSVAR (+++)
Försvaret har varit West Broms komparativa fördel under säsongen, föga förvånande givet hur det sett ut tidigare säsonger och det faktum att det är i backlinjen som West Brom har sina mest kompetenta spelare. Gareth McAuley har varit en framträdande gestalt under säsongen, med ett antal avgörande insatser, och han har huvudsakligen fått hjälp i mittförsvaret av den rutinerade Joleon Lescott. Craig Dawson, Jonas Olsson och Andre Wisdom är andra kompetenta spelare som bidragit under säsongen.

MITTFÄLT (++)
Rivjärnsfotboll snarare än någon mer estetiskt tilltalande och kreativ fotboll är vad vi har kommit att vänja oss vid från West Brom och då i synnerhet deras mittfält. Något annat är kanske heller inte att förvänta sig med spelare som Claudio Yacob, James Morrison, Chris Brunt och Craig Gardner. Tuffa spelare allihopa. Mittfältet fick sig dock ett rejält lyft och energitillskott när Darren Fletcher kom till klubben och omedelbart tog över kaptensbindeln. Framåt är Stephane Sessegnon en kreativ kraft, men West Broms dilemma är att deras mittfält skapar alldeles för få chanser framåt.

ANFALL (++)
West Brom satsade på att utveckla sitt anfall inför säsongen med köpet av Brown Ideye, men han har bara glimrat till vid något enstaka tillfälle under säsongen. Hoppfullt nog under vårsäsongen. Saido Berahino är annars West Broms stora anfallsstjärna, som fått sitt kanske ordentliga genombrott under säsongen. Men han behöver bättre hjälp av både Ideye och Victor Anichebe för att inte bli alltför ensam och isolerad som lagets främste målskytt.

HÖJDPUNKT: Man Utd (a) 1-0
Det var måhända en sagolikt tråkig match och kanske mest ett monument över motståndets uselhet, men att åka till Old Trafford och besegra ett Man Utd i jakt på en av de fyra första platserna är ändå ett resultat som West Brom nog hade kunnat glömma under hösten. Heroiskt försvarsspel och en taktiskt väldigt väl genomförd match av West Brom och Tony Pulis.

ÅRETS SPELARE: Saido Berahino
Hård konkurrens från Darren Fletcher om den här utnämningen men 20 mål från en anfallare i ett på förhand tippat bottenlag skäms inte för sig och gör Berahino till den här säsongens stora utropstecken i laget. Normalt sett borde en ung och så framstående engelsk anfallare väcka storklubbarns intressen, men deras uppmärksamhet ser hittills ut att vara riktade åt annat håll, vilket betyder att West Brom har goda chanser att få behålla Berahino.

HÅLL ÖGONEN PÅ: Liam O’Neil
En av få produkter från West Broms akademi med en vettig chans att kunna slå igenom i a-laget under den närmaste säsongen. Det blir svårt att ta någon plats i den backlinjen men O’Neil är samtidigt det kanske främsta skälet för West Brom att inte försöka värva den från Liverpool lånade Andre Wisdom på permanent basis.

ATT GÖRA

(1) Rensa dödkött. West Brom har gjort vad alltför många mindre och medelstora engelska fotbollsklubbar gör, de försöker fälla transferbyten med hagelbössa snarare än precisionsvapen. Det har blivit så där. Sebastian Pocognoli, Cristian Gamboa, Chris Baird, Youssouf Mulumbu, Sebastian Blanco, Brown Ideye och Georgios Samaras är samtliga spelare som av olika skäl bör slussas vidare eller vars plats i truppen allra minst bör utvärderas.

(2) Offensivt mittfält. Med Tony Pulis som manager ska vi inte förvänta oss att West Brom ska börja spela tippy tappy på mittfältet, dessutom finns det faktiskt en rätt bra grund till offensivt mittfält i klubben redan med spelare som Sessegnon och McManaman. En värvning till på den positionen ger West Brom tillräckligt med alternativ för att i högre utsträckning kunna börja skapa egna målchanser.

NIVÅ: 85%
En svag höstsäsong följdes upp av en starkare vårsäsong. West Brom ska av naturliga skäl vara väldigt nöjda med den 13:e plats man slutade säsongen på, och att man slapp undan en ångestfylld nedflyttningsstrid under den hektiska avslutningen på säsongen. Det känns ändå som om det finns en viss outnyttjad potential i West Brom som skulle kunna få dem att titta uppåt mot tabellens övre halva, om inte detsamma hade kunnat sägas om ett brett koppel av andra klubbar.

MÅLSÄTTNINGAR 2015-16

Mitten av tabellen. Tony Pulis stora bedrift med West Brom under säsongen var att lyfta dem bort från nedflyttningsstriden. Den krassa verkligheten kommer inte att förändras till nästa säsong, där West Broms målsättning alltjämt måste vara att hålla sig kvar i Premier League, utan att behöva ägna sig åt cirkuskonster i slutet av säsongen.

Cup run. West Broms förlust mot Aston Villa i FA-cupen gjorde att de tappade momentum i ligaspelet, så cupspelet betyder något för West Brom, dess spelare och dess fans. Ändå har de varit förskräckligt anonyma i cuperna genom åren. En förhoppning är att Pulis kan åtgärda detta och kanske ta West Brom till Wembley.

GAME OF THRONES: House Bolton
Barbariska seder är vad som kännetecknar detta hus uppe i norr där dess ledare Roose till utseendet dessutom liknar Tony Pulis så pass att det nästan känns obehagligt. Det vore kanske att ta i att jämställa West Broms hårdföra fotbollsartisaner med att flå sina motståndare, men ett lag som tränas av Pulis är sällan kända för att lägga några fingrar emellan.

BETYG: Väl godkänd (+++)

Publicerad 2015-06-08 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons