POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ursäkta röran, Londonklubbarna bygger om!

Arsenal var så klart först ut ur startblocken med närmare ett årtionde med sin flytt från Highbury till helt nybyggda Emirates. Men cirka tio år senare så verkar det som om snart sagt varenda övrig Londonklubb i och runt Premier League går i samma tankar.

West Ham är onekligen de stora vinnarna i Londons arenapussel. De betalar totalt £15m för rätten till Londons OS-arena, en arena vars totala kostnad nu uppgår till £701m. Bara kostnaderna för att göra om arenan från OS-arena till fotbollsarena uppgår till £272m, vilket är £118m över budget.

Alltså, bara budgetövertrampet på kostnaderna för att göra om arenan till fotbollsarena uppgår till över £100m mer än vad West Ham faktiskt själva behöver betala. En fantastisk deal för West Ham naturligtvis, som får den kommunala dopningen inom svensk ishockey att framstå fullständigt oskyldig i jämförelse.

Inte undra på att det blev en så bitter strid mellan West Ham och Tottenham om rätten till den arenan.

Lika bra deal var det naturligtvis inte för de brittiska skattebetalarna. Och när någon grävde fram att Newham, arenans stadsdel och en av Englands fattigare områden, har fått betala £40m för arenan, alltså en bra bit norr om dubbelt så mycket som West Ham får betala för arenan och alla framtida intäkter den medför för dem, så sticker det så klart i ögonen.

Tottenham och Chelsea är två andra klubbar som går i avancerade arenaplaner inför framtiden. Båda klubbarna har för all del pratat om nya eller utbyggda arenor under många år, men nu verkar det faktiskt som om båda klubbarna är på väg att komma till skott. White Hart Lane och Stamford Bridge är helt enkelt för små för att matcha dessa klubbars ambitioner.

En rent praktisk fråga är emellertid vad de båda klubbarna ska ta sig till under tiden som de nya arenorna ska byggas. Tottenhams arena planeras ju byggas på samma ställe som den gamla, och Chelseas planer verkar huvudsakligen gå ut på att expandera Stamford Bridge.

Tottenham har till och med gått ut med en enkät till samtliga innehavare av säsongskort i klubben och frågat dem om de skulle vara lika villiga att förnya sitt säsongskort under en säsong när den nya arenan byggs och White Hart Lane inte är tillgängligt, och arenan ligger längre bort.

Ett alternativ som Tottenham påstås överväga är Stadium MK i Milton Keynes, det vill säga MK Dons hemmaarena. Vilket möjligen fungerar sett till arenans storlek men är praktiskt och politiskt svårmanövrerat då det innebär en timmes extra resväg för Tottenhams hemmasupportrar.

En idé vore så klart att Tottenham och West Ham gör gemensam sak på OS-arenan under en säsong, även om den bittra striden mellan klubbarna om arenan kan ha gjort ett sådant samarbete osannolikt.

Ett annat samarbete känns i någon mening intuitivt i och med att Tottenham och Chelsea mer eller mindre samtidigt går med arenaplaner. Chelsea har bland annat pratat om Wembley som ett alternativ för dem under någon säsong, och det vore kanske ingen omöjlighet att Tottenham och Chelsea gjorde gemensam sak i en sådan förhandling.

Ett annat alternativ, som möjligen vore det geografiskt sett mest naturliga, vore att Tottenham under någon säsong hyrde in sig på Emirates i norra London. Vi ser sådana arrangemang fungera mellan två rivalklubbar på flera andra håll i Europa, men förmodligen vore det en väldigt hög tröskel både för Tottenhams och för Arsenals supportrar att hantera.

Det kommer hur som helst kunna bli rätt ordentligt rörligt med Londonlagens arenor under de nästkommande säsongerna.

:::

Andy Mitten på ESPN gjorde en intressant intervju med en (hemlig) agent som har hand om en handfull Premier League-spelare, som berättade lite om spelet bakom kulisserna, och bland annat levererade följande guldkorn:

”Fans of other big clubs may think otherwise, but Real Madrid is probably the pinnacle for a footballer. If Madrid or Arsenal come in for you then you’re going to take Madrid every time, even if you don’t play as much. You have the challenge of doing well at Madrid and you can always then go to Arsenal if things don’t work out at Madrid. You can’t go to Madrid if things don’t work out at Arsenal.”

“United were attractive to players when they were dominant and winning trophies. They are no longer dominant and winning trophies. City have to pay over the odds for players because Manchester is not perceived to be as desirable as the cities where the other leading clubs are based – Paris, Munich, Madrid or Barcelona, for example.”

:::

TRANSFERKOLLEN

Cedric Soares (RB), 23 år, till Southampton. En värvning som borde förespegla att Nathaniel Clyne är på väg att lämna klubben, vilket borde resultera i en väldigt värdefull rockad för Southampton. Soares har gjort två bra säsonger i La Liga och tagit en plats i Portugals landslag. Väl godkänd – (+++)

Kieran Trippier (RB), 24 år, till Tottenham. Osannolikt nog hade Trippier en utköpsklausul om blott £3,5m, bra business för Tottenham således men inte fullt så bra för Burnley. Kanonvärvning för Tottenham som får en av ligans bättre högerbackar från förra säsongen. Med beröm godkänd – (++++)

Franck Tabanou (LW), 26 år, till Swansea. Mångsidig spelare som kan spela vänsterback och vänsterytter, har gjort sex stabila säsonger i Ligue 1, i Toulouse respektive St Etienne. Intressant spelare som får bevisa om han klarar steget upp i Premier League. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2015-06-20 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto