POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

God Save Our Hairy Queen/Harry Kane

England var en av förhandsfavoriterna till att kanske vinna men definitivt gå långt i sommarens upplaga av U21-EM. Inte på något sätt en unik situation för ett engelskt landslag, lika lite som det är någon unik situation för ett engelskt landslag att inte motsvara sådana högt ställda förväntningar.

En förlust mot Sverige ikväll och England är med all sannolikhet utslagna ur U21-EM och detta redan i gruppspelet. Oavgjort mot Sverige och matematiken talar med öronbedövande tydlighet för att England också då har gjort sitt i U21-EM efter gruppspelet.

Inget annat än vinst mot Sverige är alltså vad som gäller ikväll.

Det blir självklart ingen lätt uppgift. England har en del stjärnskott i sitt lag men Sverige har ett bra lag. Nu känns det lätt att köra det gamla klassiskt DDR-svenska folkhemsargumentet om svensk jämlikhet och kollektiv laganda, men det svenska U21-landslaget är mer än så. Det är ett lag i det begreppets allra bästa betydelse, där helheten blir bättre eftersom profilerna och individerna ges utrymme.

Vilken skillnad att spela den här turneringen för England respektive Sverige för övrigt. Allt Sverige gör är en seger. De skulle knappt ens vara i den här turneringen, kvalvinsten mot Frankrike var lika oväntad som bragdbetonad. Att de skulle vända och vinna matchen mot Italien helt otippat. Vinst mot England och de är vidare till semifinal, vilket vore fullständig succé.

England kan inte vinna oavsett vad de gör. Nu överdriver jag lite, om de faktiskt skulle vinna U21-EM så kommer det uppfattas som väldigt positivt. Men allt annat än en vinst av hela turneringen kommer bara ses som ett bekräftande på en allmän engelsk oduglighet. Några mellanlägen existerar sällan med England, vilket inte är på gott eller ont alls egentligen, utan bara ont.

Sådana förutsättningar gör det naturligtvis inte lättare att gå ut i ett mästerskap och spela en match man måste vinna mot Sverige.

När Sverige möter England så dyker den numer rätt trötta svenska krigsretoriken upp om att England alltid tycker de är bäst fast de i själva verket är så otroligt överskattade. Just det där med överskattade dök till och med upp från det svenska U21-landslaget, vilket kan tyckas vara ett onödigt sätt att hjälpa Gareth Southgate med sitt inför matchen-snack.

Nu är så klart det där med att England tycker att de är så förbannat bra mest en övervintrad svensk fördom. Dessutom kan jag tycka att Sverige själva nu för tiden passar rätt bra in i den fördomen, ironiskt nog. Fans och media vill hela tiden tro att det egna landslaget är bättre än vad det egentligen är, pratar upp dess chanser i (eventuella) mästerskap på ett orimligt sätt baserat på historiska bedrifter, och ett landslag som chokar så fort det blir något annat än kvalspel eller gruppspel, och nu för tiden även då.

Svensk självtillräcklighet i ett hycklande nötskal.

Annars får så klart Englands U21-lag ett utmärkt tillfälle att känna på ett mästerskaps både naturliga och bisarra sidor. Skillnaden mellan ett mästerskap och kvalspel exempelvis. Skador en annan sak med såväl John Stones som Saido Berahino skadade strax innan turneringen. Hagelstorm i samband med träning, bara en sådan sak.

Gareth Southgate verkar ju vara en glad lirare. Men matematiken verkar det vara lite svårare med. ”We need five points to get out of the group, that’s still achievable!” säger han inför matchen mot Sverige. Men nja, inte riktigt. 0, 1, 2, 3, 4 eller 6 poäng är möjliga utfall. Men inte fem poäng. Otur att pricka just den enda siffran av sju som inte var möjlig.

Teknikalitet kan tyckas, men enda sättet England kan få fem poäng eller mer är genom att vinna båda sina återstående matcher, och det är liksom inte riktigt det Gareth har i huvudet när han försöker få det att se ut som om allting fortfarande går helt enligt plan, trots att förlusten mot Portugal nog var att betrakta som allt annat än helt enligt plan.

En förlust mot Sverige ikväll vore nog inte heller enligt plan. Men det vore definitivt helt enligt beprövad engelsk mästerskapsmodell. Bra så, man kan aldrig börja träna för tidigt på att krascha ut ur mästerskap på mer eller mindre storstilade sätt.

Eller så vänder Englands U21-lag på steken förvandlar en dålig början till ett lyckat mästerskap, och gör som det svenska U21-laget, visar för ett tandlöst seniorlandslag hur det faktiskt ska se ut och gå till.

:::

TRANSFERKOLLEN

Joe Gomez (CB), 18 år, till Liverpool. På min lista över framtida talanger under våren så hade jag Gomez som etta, det är med andra ord en given succévärvning som Liverpool nu gjort. Mer seriöst, otroligt lovande mittback och det här är en typ av värvningar jag älskar. En värvning för framtiden, man måste göra sådana också om man är en klubb som Liverpool. Med beröm godkänd – (++++)

Publicerad 2015-06-21 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto