POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Crystal Palace 2014-15: (++++)

Två halvor av säsongen för Crystal Palace. Inledningen blev tuff sedan Tony Pulis kort innan ligapremiären meddelade sin avgång och Neil Warnock framstod som en nödlösning. Alan Pardew galvaniserade emellertid klubben efter nyår och lyfte laget till en väldigt fin tiondeplats. Laget består av många talangfulla spelare och har goda chanser att få behålla dem.

En mer problematisk försäsong än den som Crystal Palace hade att brottas med är svår att föreställa sig. Crystal Palace avslutade säsongen innan på ett storstilat sätt under Tony Pulis, men under sommaren, och kort tid innan säsongen skulle inledas så väljer Pulis att säga upp sig, med den underförstådda eller officiella förklaringen att Pulis inte anser att Crystal Palace investerar tillräckligt mycket i sin spelartrupp.

Sanningshalten i det beror på perspektiv. Sju spelare värvas förvisso in till ett sammanlagt värde av knappt £10m. Tony Pulis ville nog se en större investering än så, samtidigt som Crystal Palace hade en förhållandevis bra och stark spelartrupp till att börja med. Crystal Palace valde hur som helst att inför säsongen utse Neil Warnock till Tony Pulis efterträdare, ett beslut vars klokhet kunde ifrågasättas.

Höstsäsongen visade inte på klokheten. Crystal Palace förlorade hälften av matcherna under våren samtidigt som man bara lyckades vinna tre av sina ligamatcher. Laget låg fast förankrat runt eller under nedflyttningsstrecket och såg ut att vara ett av lagen dömda till nedflyttning, inte minst under en katastrofal decembermånad helt utan seger. I det läget agerar dock Crystal Palaces klubbledning och ersätter Warnock med Alan Pardew.

Precis som Pulis fick fart på Crystal Palace under våren förra säsongen så lyckades Pardew få fart på Crystal Palace under den här vårsäsongen. Crystal Palace vinner sina två första matcher med Pardew, tre av sina fyra första, och totalt under vårsäsongen vinner Crystal Palace tio av sina totalt 18 ligamatcher, en tydlig förbättring mot höstsäsongen och Crystal Palace avancerar upp till tiondeplatsen i tabellen.

Cupspelet bestod inte av några stora bedrifter. I Ligacupen blev det förlust efter förlängning på hemmaplan mot Newcastle i den tredje omgången, och i FA-cupen blev Liverpool för svåra i den fjärde omgången, också det på hemmaplan.

ÄGARE OCH LEDNING (+++)
Man kan fråga sig varför Steve Parish, Crystal Palaces ordförande, landade på Neil Warnock som ersättare till Pulis, men en bit in i augusti kan det så klart ha varit frågan mer om en brist på alternativ än ett aktivt val. Sanningen är att klubbledningen var satt i en svår situation efter Tony Pulis plötsliga avhopp och tvingades agera snabbt. Agerade man snabbt inför säsongen så agerade man emellertid beslutsamt och genomtänkt under säsongen när man tidigt efter årsskiftet anställde Alan Pardew.

MANAGER (+++)
I grund och botten är det två managers under varsin halva av säsongen som ska betygsättas. Bedömer man Neil Warnock helt själv så blir det svårt att hamna högre än ett eller möjligen två plus, men han höll åtminstone Crystal Palace runt eller strax ovanför vattenytan. Bedömer man å andra sidan Alan Pardew helt själv så blir det knappast lägre än fyra plus. Den stora skillnaden är att Pardew verkar taktiskt och psykologiskt ha fått ut betydligt mer av skickliga spelare som Yannick Bolasie, Jason Puncheon och Wilfried Zaha.

FÖRSVAR (+++)
Defensivt kan man inte ha för allvarlig kritik mot Crystal Palace som kanske inte är världens bästa lag på att kontrollera matchbilden eller bollinnehavet, men som har en tillräckligt välorganiserad backlinje för att hantera många av de målchanser som motståndarna lyckas skapa. Scott Dann, Damien Delaney, Joel Ward och Martin Kelly har utgjort grundplåten i Crystal Palaces defensiva uppställning, framför Julien Speroni i målet, vilket knappast har varit någon spektakulär besättning men ändå fullt tillräcklig för att få jobbet gjort.

MITTFÄLT (++)
Mittfältet har genomgående varit Crystal Palaces svagaste lagdel under säsongen. Då avses i huvudsak det centrala mittfältet då ytterpositionerna till stor del används för att täcka upp bakåt och snabbt vända spelet framåt när möjlighet ges. Men Crystal Palace lyckas dock sällan kontrollera bollen på mittfältet, vilket innebär att motståndarna tillåts skapa chanser framåt samtidigt som de själva inte skapar alltför många chanser framåt. Joe Ledley och Mile Jedinak är ett erkänt tufft mittlås framför backlinjen, men framåt har fart premierats framför teknik.

ANFALL (++++)
Gränsen är inte helt självklar mellan Crystal Palaces anfall och väldigt offensiva yttermittfält. Hur som helst så tillhör faktiskt Crystal Palace de mest effektiva lagen offensivt sett, trots att laget skapar förhållandevis få chanser. Glenn Murray och Dwight Gayle bidrar med sina mål i anfallet men kännetecknande för Crystal Palace är att dessa får hjälp med målskyttet från förhållandevis många olika spelare, bland dem Yannick Bolasie, Jason Puncheon och Wilfried Zaha.

HÖJDPUNKT: Liverpool (a) 3-1
Crystal Palace levererade några minnesvärda segrar under säsongen, inte minst hemma mot Man City. Deras höjdpunkt kom emellertid på bortaplan, i näst sista omgången på Anfield. Det skulle vara Steven Gerrards högtidsstund, men det blev istället en uppvisning av ett fräckt, modigt och farligt Crystal Palace.

ÅRETS SPELARE: Jason Puncheon
Hade en strålande säsong med Crystal Palace och konkurrerar om utmärkelsen huvudsakligen med Yannick Bolasie. Tog stort ansvar på en för honom ovan position på centralt offensivt mittfält och gjorde det förhållandevis bra även om hans främsta talang ligger på någon av ytterpositionerna. Det var dock en väldigt viktig insats för Crystal Palace och Puncheon var inte minst därför en mycket betydelsefull spelare under säsongen.

HÅLL ÖGONEN PÅ: Jerome Williams
Talangfull vänsterback som 20 år gammal och kommandes från Crystal Palaces ungdomsled skulle kunna bli ett intressant tillskott i backlinjen. Crystal Palace har redan starka mittbackar och en skicklig högerback, men vänsterbacken är en position där laget inte är lika starkt och där Williams helt klart kan sikta på att göra den platsen till sin egen.

ATT GÖRA

(1) Centralt mittfält. Så länge inte Crystal Palace kan kontrollera en matchbild på centralt mittfält så kommer laget vara sårbart defensivt och förhållandevis lättlästa offensivt. I vilken utsträckning det ingår i Alan Pardews grundspel är oklart men James McArthur och Jason Puncheon är inte tillräckligt skickliga krafter framåt för att lyfta Crystal Palace.

(2) Bredda defensiven. Crystal Palace har en bra backlinje men samtidigt också en backlinje som framstår som ganska skadekänslig. Om exempelvis Scott Dann går sönder så faller en stor del av backlinjen. Några stora värvningar är kanske vare sig behövda eller realistiska, men Crystal Palace kommer behöva fylla ut försvaret.

(3) Behåll nyckelspelare. Crystal Palace har en lycklig situation i att både ha ett rätt högt antal väldigt skickliga spelare offensivt, dock ej tillräckligt profilstarka för att ha väckt storklubbarnas intressen, samt även tillräckligt bra ekonomi på egen hand för att hålla dem kvar i klubben. Viktigt projekt i sommar att behålla spelare som Puncheon, Jedinak, Bolasie med flera.

NIVÅ: 90%
80% under hösten och 95% under våren är väl hur man rimligtvis bäst beskriver Crystal Palaces säsong. Så värst mycket bättre än vad Crystal Palace presterade under våren med Alan Pardew är inte rimligt att tro att de kan spela utan att först komplettera spelartruppen. Pardew har visat skicklig att få ut hög effekt av sina lag på kort sikt men måste nu visa att han kan få ut effekt också under lång sikt.

MÅLSÄTTNINGAR 2015-16

Undvik nedflyttningsstrid. Det är tveksamt om övre halvan är en realistisk målbild för Crystal Palace som emellertid absolut borde kunna hoppas på en säsong i vilken de inte är indragna i nedflyttningsstriden alltför långt in på säsongen. Ett stabilt avslut runt platserna 12-15 vore att betrakta som en bra säsong.

Cup run. Crystal Palace har egentligen det mesta som normalt sett krävs för att gå långt i cupspel. Ett välorganiserat och lagom hårdfört försvar, ett lågt liggande defensivt mittfält, skickliga och framför allt snabba kontringsspelare i offensiven. Cupspel handlar om att inte förlora, och det borde Crystal Palace kunna hantera bättre än de gjort tidigare säsonger.

BETYG: Med beröm godkänd (++++)

Publicerad 2015-06-24 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto