POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Man Utd 2014-15: (++)

Tveksam första säsong under Louis van Gaal som misslyckades med att formulera en tydlig spelidé. Minimimålet för säsongen uppnåddes men mycket som en följd av andra lags brister och tillkortakommanden. Man Utd visade upp ett betydligt bättre självförtroende på hemmaplan men var bedrövligt svaga på bortaplan. Säsongen visade på framsteg men också att det finns mycket kvar att jobba på, och förra sommarens misslyckanden på transfermarknaden får inte upprepas.

Efter att ha presterat klubbens sämsta säsong på närmare 25 år så stod Man Utd inför en för dem annorlunda situation innan den här säsongen, att försöka bygga upp laget igen och genomföra en säsong utan att samtidigt besvära sig med något europeiskt cupspel. Louis van Gaal var managern som fick uppdraget att ta över efter David Moyes.

Det blev en händelserik sommar för Man Utd, även om den inte heller den här gången kändes alltför genomtänkt. Van Gaal kom sent till klubben efter att ha följt Holland hela vägen till semifinal i VM, vilket gjorde att både värvningar och viktiga personalbeslut fattades sent. Ander Herrera och Luke Shaw var två tidiga spelarköp men det var värvningarna som gjordes senare som skulle chocka många, inte minst Angel Di Maria och Radamel Falcao.

Det blev inte någon bra inledning alls på ligan för Man Utd, som faktiskt bara lyckades vinna tre av sina tio första matcher, samma antal matcher som man för övrigt förlorade under den perioden. Under en lång tid av säsongen skulle det visa sig svårt att se någon resultatmässig skillnad mellan van Gaal och Moyes, men i och med att andra lag presterade väsentligt sämre den här säsongen så låg Man Utd ända från slutet av november på en eftertraktade Champions League-platsen.

En förbättring var dock uppenbar, nämligen Man Utds spel och självförtroende på hemmaplan, som varit okaraktäristiskt bedrövligt under Moyes. Men under Louis van Gaal vann Man Utd 14 av sina 19 hemmamatcher, och spelade oavgjort mot Chelsea och Arsenal. Det vägdes emellertid ner av ett helt bedrövligt facit på bortaplan under säsongen, där Man Utd bara lyckades vinna sex matcher på bortaplan, förlora fem och spela åtta oavgjorda.

I slutänden lyckades Man Utd med viss marginal säkra fjärdeplatsen, vilket i alla fall motsvarade minimimålet för säsongen. Till stor del lyckades man dock tack vare andra lags brister och tillkortakommanden. Lika frustrerande som oroväckande var också att se hur laget hade möjlighet på andraplatsen med sex matcher kvar av säsongen bara för att helt bort med tre raka förluster i ett avgörande läge.

Cupspelet växlade mellan bedrövligt och sorgligt för Man Utd under säsongen; den tidiga matchen i andra omgången av Ligacupen mot MK Dons satte tonen för hela höstsäsongen sedan Man Utd förlorat med 0-4 i vad som måste betraktas som den enskilt sämsta insats av något Man Utd-lag sedan någon gång på tidigt 1970-tal. I FA-cupen gick det något bättre i meningen att Man Utd snubblade sig fram mot bekvämt motstånd som Yeovil, Cambridge (omspel) och Preston. I kvartsfinalen blev det dock tvärstopp på hemmaplan mot Arsenal.

ÄGARE OCH LEDNING (+++)
Om Glazers visade något under sommaren så var det att de absolut inte var blyga att spendera stora pengar på transfermarknaden om behovet och viljan fanns att göra det. Juan Mata hade redan värvats för dyra pengar, och under sommaren skulle Man Utd betala stora summor för i tur och ordning Ander Herrera, Luke Shaw, Daley Blind och Marcos Rojo, slå det brittiska transferrekordet för Angel Di Maria, samt skriva på ett formidabelt låneavtal med Radamel Falcao. Genom anställningen av Louis van Gaal visade Glazers också att de kanske hade lärt sig läxan från sitt första försök att hitta en ersättare till Alex Ferguson.

MANAGER (+++)
Hyllades som en frälsare vid beskedet om att han var Man Utds nye manager, men efter förra säsongen sökte Man Utds supportrar förmodligen efter varje halmstrå de kunde finna. I själva verket blev Louis van Gaals första säsong hyfsat medelmåttig både spelmässigt och resultatmässigt. Under stora delar av säsongen såg van Gaal ut att sakna en taktisk spelidé likaväl som han envisades med att antingen inte spela vissa spelare, eller spela vissa andra spelare på positioner som inte passade dem. Van Gaal lyckades dock bibehålla en viktig faktor som Moyes misslyckades med, förtroendet från spelarna och stödet från fansen.

FÖRSVAR (+++)
Sju sorger och minst lika många besvär var vad Man Utds försvar erbjöd under säsongen. Backlinjen framstod genomgående som virrig och oorganiserad och regeln var att motståndarna alldeles för ofta bjöds på chanser som de aldrig hade kommit i närheten av för några år sedan. Flera olika spelare prövades i backlinjen men en enda känsla var bestående, nämligen att det kändes som en risk varje gång bollen befann sig i eller i närheten av backlinjen. Otaliga var de situationer som räddades upp av David De Gea.

MITTFÄLT (++++)
Den lagdel som huvudsakligen presterade för Man Utd under säsongen. Laget var hela tiden skickligt på att behålla och kontrollera bollinnehavet vilket reducerade motståndarnas chanser i defensiven. Vad som emellertid också avslöjades var Michael Carricks fortsatta betydelse på Man Utds mittfält för att omvandla defensiv och bollinnehav till offensiv slutprodukt. Ander Herrera och Juan Mata var också två spelare som hittade sina respektive roller på Man Utds mittfält, samtidigt som både Ashley Young och Marouane Fellaini visade sig bli viktiga offensiva krafter på lite olika sätt.

ANFALL (+++)
På pappret fick Man Utds anfall det att vattnas i munnen av läckerhet, med spelare som Wayne Rooney, Robin van Persie och Radamel Falcao. Det vattnades i munnen under säsongen också, av kräksmak. Van Persie hittade aldrig formen men verkade hitta tillbaka till skadebänken, Falcao var en skugga av sitt forna jag, samtidigt som Rooney under stora delar av säsongen av skäl lika oförklarliga som korkade härjade runt på mittfältet. Kapaciteten finns i anfallet men precis som i defensiven så måste det finnas en organisation och en taktisk idé.

HÖJDPUNKT: Man City (h) 4-2
Många skulle säkert vilja nämna bortasegern mot Liverpool också, och det är naturligtvis en het kandidat, men det här var trots allt matchen som i huvudsak fick Man Utds fans att känna att det faktiskt hade skett seriösa framsteg under säsongen och något återställde självförtroendet på Old Trafford. Kölhalningen av de högljudda grannarna är i princip det enda Man Utd kan och bör ta med sig till nästa säsong.

ÅRETS SPELARE: David De Gea
Inget snack om vilken spelare som hade den bästa säsongen i Man Utd. Det är inte så ofta i fotboll som just målvakten kliver fram som den så uppenbart bästa och mest betydelsefulla spelaren, det brukar vara vanligare i typ ishockey, men De Gea lyckades under säsongen genom att rädda poäng och vinst i en rad matcher under säsongen.

HÅLL ÖGONEN PÅ: Adnan Januzaj
Upp och ner, ner och upp, likt göken som galer i granens topp. Januzaj var en av få ljuspunkter under en mörk fjolårssäsong under David Moyes men förde en betydligt mer anonym tillvaro under Louis van Gaal. Fortfarande dock löjligt talangfull och kan han hitta sin plats i van Gaals spelsystem, vad nu det är för spelsystem, så har Man Utd en stjärna i sina led.

ATT GÖRA

(1) Mittförsvaret. Man Utds enorma misstag på transfermarknaden förra sommaren var att man inte prioriterade värvningen av minst än till mittback av hög klass. Behovet var lätt insett sedan både Rio Ferdinand och Nemanja Vidic lämnat klubben. Man Utd har helt enkelt inte råd att göra om det misstaget den här sommaren.

(2) Anfallet. Robin van Persie och Radamel Falcao är inte längre alternativ som går att bygga upp ett anfall runt. James Wilson är för grön och då är Wayne Rooney för ensam i truppen, även om Javier Hernandez fortfarande är en mer än intressant spelare, även om jag tvivlar på att van Gaal ser det så. En anfallare till bör dock Man Utd försöka hitta.

(3) Centralt mittfält. På offensivt mittfält har Man Utd ett överflöd av väldigt kompetenta spelare, inte minst med köpet av Memphis Depay. Mer av ett problem finns dock på centralt mittfält, inte minst då Carrick börjar bli till åren och mer skadedrabbad. Ander Herrera och Daley Blind kan göra jobbet, men Man Utd behöver en djupt liggande spelfördelare.

NIVÅ: 70%
Det finns mycket kapacitet kvar att hämta i Man Utd jämfört med Louis van Gaals första säsong som manager. Spelare som inte presterar på topp tillsammans med en inte helt tydlig taktisk organisation skapade ett lag som mycket sällan under säsongen nådde upp till sin högsta nivå. Frågan som fortfarande förblir obesvarad är om Louis van Gaal är managern som kan ställa detta tillrätta.

MÅLSÄTTNINGAR 2015-16

Titelstriden. Minimimålet uppnåddes den här säsongen men att sluta fyra kan inte vara någon rimlig målsättning för Man Utd. De går knappast in i nästa säsong som någon favorit till ligatiteln, och det behöver inte nödvändigvis vara så att man faktiskt vinner ligan, men man måste åtminstone vara med i striden in på säsongens upplopp.

Kvartsfinal. Först ska Man Utd så klart ta sig till Champions Leagues gruppspel, vilket kan bli krångligt nog, men sett till säsongen som helhet så vore allt annat än slutspel i Champions League att betrakta som ett misslyckande för Man Utd, och kvartsfinal den omgång där Man Utd kan känna att man gjorde en bra comeback i Champions League.

Cupvinst. Det är lite tragiskt att Man Utd faktiskt inte har vunnit FA-cupen på över ett årtionde, även om man sedan dess har varit i två finaler, en cup i vilken man har haft en sådan tradition. Louis van Gaal har en hel del kvar att bevisa i termer av cupspel med Man Utd, och målsättningen bör vara att vinna i alla fall en av Ligacupen eller FA-cupen.

GAME OF THRONES: House Targaryen
Dominant hus i Westeros historia som erövrade hela kontinenten för länge sedan, enade de sju kungarikena under en krona, och under flera hundra år besatt järntronen. Avsattes i samband med ett rebelluppror ett antal år innan händelserna i Game of Thrones inleds, och vandrar nu över landet i sökandet efter upprättelse. Så mäktigt var deras styre under så lång tid att det fortfarande viskas oroligt om dem i tron att de inom kort kommer att  resa sig igen.

BETYG: Godkänd (++)

Publicerad 2015-06-25 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto