Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Liverpool har gjort en stark transfersommar men måste lösa den taktiska integrationen bättre än ifjol

Domen var hård mot Liverpool och Brendan Rodgers efter förra säsongens misslyckande, att ta sig till Champions League och att upprepa bravaderna från året innan som nästan gav en ligatitel. Rodgers kallades in till amerikansk inkvisation med klubbledningen, fick behålla jobbet men till priset att hans tränarstab fick betala järnpriset.

Det känns givet att Rodgers har som mest en säsong till på sig att visa att Liverpool trots allt är på rätt väg. Ett liknande resultat nästa säsong som förra säsongen och han kommer inte längre vara Liverpools manager. Om hösten går lika illa för Liverpool nästa säsong som förra säsongen så är Rodgers troligtvis inte Liverpools manager efter nyår.

Det går inte att klaga på Liverpools satsning inför säsongen. Hittills har Liverpool värvat sex nya spelare för en summa strax norr om £50m och om Liverpool fick kritik för sina värvningar förra sommaren så ser det betydligt bättre ut den här sommaren. Å andra sidan var det få som hade några särskilt kritiska synpunkter mot Liverpools värvningar förra sommaren när de väl gjordes.

Målet för Liverpool måste vara att ta sig tillbaka till Champions League, och det är utifrån denna målsättning som Liverpools värvningar måste bedömas. Är det tillräckligt eller ändamålsenligt för att återigen ta Liverpool till någon av de fyra högsta placeringarna?

Den enligt mig mest intressanta värvningen som Liverpool har gjort är Nathaniel Clyne. Den säger mig för det första att Brendan Rodgers planerar använda sig av en fyrbackslinje från och med nästa säsong. Clyne är för det andra en defensivt väldigt skicklig högerback, vilket bör ge Liverpool en stadga i backlinjen de saknat i flera år. Samtidigt ska inte Clynes offensiva kvaliteter underskattas.

Den kanske mest svårbedömda värvningen på förhand är Roberto Firmino från Hoffenheim, tillika Liverpools näst dyraste spelarköp någonsin. Han är svårbedömd eftersom det inte är helt lätt att avgöra om Rodgers planerar använda honom som offensiv mittfältare eller renodlad anfallare. Det spel och de kvaliteter som Firmino har uppvisat i Hoffenheim säger mig att Rodgers ser i Firmino en liknande spelartyp som Luis Suarez, både en bollvinnare och bollfördelare i offensiven.

Det har pratats om att Liverpool ska värva en anfallare till, men jag misstänker att med värvningen av Firmino, och med Daniel Sturridge kvar i klubben, så blir Danny Ings den ende helt renodlade anfallare som Liverpool värvar den här sommaren. Ings fick sitt genombrott i Premier League förra säsongen, vilket så klart hamnade i skuggan av ett annat engelskt anfallsgenombrott. Men det behöver inte ligga Ings till någon nackdel i Liverpool. Tvärtom ger det honom möjlighet att jobba sig in i det tysta.

Adam Bogdan och Joe Gomez är två rena bredd- och framtidsvärvningar, där i och för sig Gomez kan visa sig vara ett intressant tillskott till Liverpools backlinje redan under säsongen. Men den fjärde värvningen som verkligen är värd att tala om är James Milner från Man City, en erfaren och mycket mångsidig mittfältare. Inte lika avgörande spektakulär som Steven Gerrard men en spelare som definitivt kan replikera dennes puls och oompf på mittfältet, och ge andrum till spelare som Jordan Henderson, Philippe Coutinho och Adam Lallana.

Liverpools värvningar från förra sommaren ska heller inte skrivas av i sin helhet. En spelare som Dejan Lovren blir inte oduglig på en säsong, utan kan alltjämt hitta fötterna i Liverpool och bli den spelare Rodgers hoppades på. Lallana kan fortfarande växa in i rollen och Emre Can gav flera indikationer på sin kvalitet förra säsongen. Dessa värvningar tillsammans med redan befintliga spelare ger Liverpool ett på pappret starkt lag.

Utmaningen för Liverpool blir emellertid densamma som efter förra sommaren, nämligen att integrera många nya spelare i ett taktiskt sammanhängande lagbygge. Liverpool misslyckades med det förra säsongen och tvingas nu med i alla fall sex nya värvningar börja om en ny sådan process innan den förra processen egentligen kan anses avslutad. Det är inte en ideal situation för Rodgers.

Å andra sidan har Liverpool agerat snabbt den här sommaren, och med rätt precis en månad kvar till ligapremiären så kan Liverpool om de så önskar faktiskt betrakta sig som färdiga på transfermarknaden. Jämförelsevis med flera av deras konkurrenter i toppen av tabellen, som också har behov av att förstärka, så har de så här långt varit betydligt mer handlingskraftiga, och har därmed köpt sig mer tid till produktiva förberedelser.

Det är en lång säsong och med fyra-fem svåra konkurrenter i Premier League som står i vägen för Liverpools målsättning att ta sig tillbaka till Champions League. Så det återstår att se om värvningarna faktiskt låter dem uppnå målet redan den här säsongen. Mycket av det beror på Liverpools taktiska arbete under sommaren. Men med sina värvningar har Liverpool gett sig bästa möjliga förutsättningar på förhand.

De har värvat skickliga spelare till positioner som behövde förstärkas, och de har gjort det tidigt under sommaren. Mycket mer än så är svårt att begära.

Publicerad 2015-07-10 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons