Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fabian Delph gav Man City årtiondets bitch slap

”Delph happy to stick at a club going nowhere rather than try to win a starting place at City. Interesting…” Så löd en av uppfattningarna under gårdagen sedan det meddelats att Delph helt enkelt ångrat sig gällande sin flytt från Aston Villa till Man City. Låt gå att uppfattningen kom från Rodney Marsh, en gammal Man City-spelare, som onekligen verkar ha glömt bort att det inte var så värst länge sedan som Man City i så fall var en klubb going nowhere.

Fabian Delph hade ju bestämt sig var läget. Klubbarna hade kommit fram till den av Delphs kontrakt bestämda transfersumman, och det ekonomiska var i hamn mellan Delph och Man City. Endast den formella läkarundersökningen återstod under lördagen. Men någon gång mellan fredagen och lördagen fick alltså Delph kalla fötter och lämnade Man City ståendes ensamma vid altaret i undran vad som egentligen gått snett.

Vi vet inte riktigt vad som fick Fabian Delph att ändra sig. Hans eget uttalande säger inte så värst mycket mer än att han inte lämnar Aston Villa och ser fram emot den kommande säsongen som lagets kapten. Det kan vara familjeskäl, vilket dock känns mindre troligt. Den mest troliga förklaringen är att Delph helt enkelt valt att föredra att vara kapten i Aston Villa än att vara kvotspelare i Man City.

Det är ärligt talat något av en rejäl bitch slap på Man City, som mer eller mindre har vant sig vid att de spelare de vill ha kommer de också att få. Flertalet spelare har gjort den flytt eller motsvarande som Delph nu var på väg att göra, vilket man har kunnat bedöma både på förhand och i efterhand vara till deras eget fördärv. Samtidigt så har de tjocka lönekuverten och drömmarna om titlar och status haft en hypnotisk effekt på unga, engelska fotbollsspelare.

Delph har troligtvis gjort det jag trodde att ingen spelare skulle göra, det vill säga tacka nej till ett storklubbserbjudande i någon slags självinsikt att det bästa för dem själva rent fotbollsmässigt är att få speltid och en framträdande ledarroll i en något mindre klubb. Det är ett beslut som naturligtvis chockar vissa mer än andra, Rodney Marsh exempelvis verkar ju haft svårt att hålla koll på maskineriet.

Är det rätt eller fel beslut av Delph? Han hade naturligtvis chans att få speltid i Man City. Men det är ändå en väsentlig skillnad på att vara en spelare i mängden och att vara den ledande spelaren i Aston Villa. Hans egen utveckling som fotbollsspelare lär inte försämras av att fortsätta som lagkapten i Aston Villa, lika lite som hans chanser i det engelska landslaget inför nästa sommars EM försämras av ett sådant beslut.

Vi kritiserar ofta spelare som väljer att låta sig förföras av storklubbarna bara för att där bli dussinspelare vars karriärer stagnerar eller allra minst gör halt under ett antal år. Förhoppningsvis kan Fabian Delph bli ett exempel för övriga spelare att man faktiskt inte måste låta sig förföras, att det finns en annan väg att gå som kan vara lika givande den. Vad vi ser är även ännu ett tecken på att de mindre och medelstora klubbarna i Premier League kan hävda sig allt bättre mot storklubbarna.

Man City får söka vidare efter de hembrända spelare de behöver sedan James Milner och Frank Lampard lämnat klubben. En effekt kan så klart bli att Man City helt plötsligt blev desto villigare att pynta £10m extra för Raheem Sterling, han blev precis ännu viktigare för dem. Andra spelare som Jack Wilshere och John Stones kanske kommer att få intressanta telefonsamtal inom den närmaste tiden.

Å andra sidan. Fabian Delph har ändrat sig en gång. Det är ju inte omöjligt att han ändrar sig igen.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Glen Johnson (RB), 30 år till Stoke. Rutinerad högerback med offensiva kvaliteter och dokumenterade defensiva brister. Den här värvningen hade aldrig gjorts under Tony Pulis men i Mark Hughes nya Stoke passar den in riktigt bra. En uppgradering för Stoke. Väl godkänd (++++)

Matteo Darmian (RB), 25 år till Man Utd. Högerbacken var en position som Man Utd behövde förstärka under sommaren, och ska man förstärka så passar det väl bra att förstärka med en italiensk landslagsspelare. Ska man värva italienskt till Premier League så ska man värva defensiva italienare. Med beröm godkänd (++++)

Georginio Wijnaldum (AM), 24 år till Newcastle. Newcastle var inte riktigt samma lag sedan Yohan Cabaye lämnade klubben, men i PSV:s Wijnaldum har Newcastle lyckats hitta en spelare med liknande kvalitet och ännu högre potential. En tung värvning av Newcastle. Med beröm godkänd (++++)

Idrissa Gueye (DM), 25 år till Aston Villa. Skicklig spelare från Lille i franska ligan. Man anar att Aston Villa gick för den här spelaren i tron att Fabian Delph skulle försvinna, vilket sätter värvningen i ett lite annat ljus, men Gueye är mer defensivt orienterad och ger Aston Villa bra stadga centralt på mitfältet. Väl godkänd (+++)

Fabian Delph (CM), 25 år till Man City. Spelskicklig mittfältare som värvas som breddspelare och huvudsakligen av kvotskäl till Man City. Bör kunna få speltid utan att kunna förvänta sig att bli någon nyckelspelare i Man City, och lär knappast förmå att höja Man City som lag. Godkänd (++)
Publicerad 2015-07-12 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons