Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Sergio Ramos är blott en pjäs i spelet om David De Gea

Det har varit en sommar med ett förhållandevis stort antal hyfsat tröttsamma transfersagor. Raheem Sterling till Man City, en förhållandevis enkel historia med Fabian Delph till samma adress tog åtminstone en runda för mycket, till vilken klubb i ordningen skulle Morgan Schneiderlin gå, vad händer med David De Gea och så vidare?!

ANNONS

Just David De Gea, och rättare sagt dragkampen om honom mellan Man Utd som vill behålla honom och Real Madrid som enligt uppgift vill köpa honom, har skapat en av de mest tröttsamma transfersagorna. Nämligen den att Sergio Ramos skulle vara på gång till Man Utd. En saga som får huvuden att snurra okontrollerat på vissa samtidigt som den mest utgör ett spel mellan två stora klubbar.

Det ska väl redan från början sägas att jag personligen är skeptisk, milt sagt, till det kloka i att Man Utd skulle värva Sergio Ramos. Nog för att Man Utd behöver värva en mittback. Men en mittback som börjat komma uppåt i åldern, värderar situationer på planen tveksamt trots sin ålder, och som knappast själv tar initiativ till en sådan flytt, kan inte vara det bästa alternativet.

Dessutom betraktar jag värvningen som djupt osannolik, och något som man därför inte bör slösa energi på. Det har framstått som uppenbart att Sergio Ramos har varit missnöjd med sakers tillstånd i Real Madrid och hotat med Man Utd för att få till stånd förändring. När till och med Mamma Ramos säger att Sergio bör bli kvar i Madrid så vet man att det är kört, man bråkar inte med mödrarna i sydeuropeiska länder.

ANNONS

Allt det där är dock kosmetika. Vad spelet i själva verket handlar om är David De Gea. Real Madrid ville värva honom, och Man Utd ville behålla honom. Vi kan nog rätt lugnt utgå från att De Gea själv ville flytta. Däremot tror jag inte det är bortom De Geas tankevärld att stanna en säsong till och flytta nästa sommar.

Men hur ska man då få en spansk storklubb som är van att få precis som de vill att fatta läget, dra sig tillbaka och låta sig nöjas utan att kunna börja göra ljud om att motparten är oresonlig? Jo, man gör som kan göra i förhandlingar när man i själva verket inte vill komma överens, man begär någonting i gengäld som man vet att motparten inte kan eller vill lämna ifrån sig.

Alltså låter Man Utd meddela Real Madrid att en flytt för David De Gea den här sommaren kan bara bli aktuellt om den flytten medför att Sergio Ramos flyttar åt andra hållet. Man Utd vet att Real Madrid inte vill bli av med Sergio Ramos, Man Utd vet att Sergio Ramos inte har någon lust att flytta från Real Madrid, de vet att det inte kommer att ske. Och det är bara bra, eftersom det är precis vad de vill inte ska ske.

ANNONS

Men där tar det bisarra bara sin början. För när sedan det där schackspelet sipprar ut i media så börjar media och supportrar humma och nicka och å ena sidan tycka att det är ju bra att Man Utd sätter ned foten, och å andra sidan att om nu den affären blir av så är det ju till Man Utds fördel. Om David De Gea flyttar till Real Madrid så får man Sergio Ramos, bra så liksom.

Det är väl bara det att det vore förmodligen ett av de mest befängda ”bytena” i fotbollshistorien. Man Utd skulle alltså byta bort världens förmodligen bästa målvakt mot en mittback av tveksamt värde, och därtill med blott tre veckor kvar till ligapremiären försätta sig själva i rätt rejäla målvaktsbryderier inför den kommande säsongen. Och det här sitter folk och nickar klokt åt och tycker vore en bra lösning?

Det vore naturligtvis långt mycket mer värt för Man Utd att behålla David De Gea en säsong till. Även till priset att De Gea kan gå i praktiken gratis till Real Madrid. På kostnadssidan i den ekvationen ligger cirka £30m, vilket motsvarar en bra värvning mer eller mindre. På ekvationens intäktssida hittar vi en hel säsong med en väldigt bra målvakt, och ytterligare ett år för klubben att hitta ett bra alternativ till De Gea.

ANNONS

Sergio Ramos är struken i ekvationens båda led.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Jordan Amavi (LB), 21 år till Aston Villa. Lovande och talangfull landslagsmeriterad vänsterback som Aston Villa värvar från Nice. Återstår att se hur Amavi acklimatiserar sig till Premier League, men en intressant spelare på den nivå som Aston Villa troligtvis kommer värva i sommar. Väl godkänd (+++)

Publicerad 2015-07-19 kl 13:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto