Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vilka är de bästa och sämsta försvaren i Premier League?

Det görs mängder med listor över bästa spelare, bästa målvakter, bästa försvarare, bästa defensiva mittfältare, bästa offensiva mittfältare, bästa anfallare, bästa managers och så vidare. Sådana har även jag producerat vid olika tillfällen. Mer sällan görs däremot listor över vad som kanske är mer intressant för att bedöma olika lags styrkor – nämligen bästa lagdelar.

ANNONS

I den första delen i en bloggtrilogi kommer jag alltså inleda med att göra en slags lista eller rangordning över Premier Leagues bästa försvar. Med lite fantasi kommer man däremot kunna lista ut vad trilogins kommande två delar kommer att behandla.

Gränsdragningen mellan vad som är försvar, vad som är mittfält och vad som är anfall är så klart flytande och inte alltid självklar. Så det får man ju hålla i åtanke när man diskuterar sådana här listor eller sammanställningar. Vad som emellertid är helt klart är att jag i försvaret räknar in målvakten, som i mina ögon är en helt väsentlig del i ett försvars alla aspekter.

Jag värderar varje lagdel utifrån tre olika aspekter. För det första kvalitet, som fokuserar på dugligheten hos de individuella spelarna. För det andra organisation, som tar fasta på samspelet och samordningen mellan dessa spelare. För det tredje balans, som i termer av försvarsspel bedömer hur försvaret används i såväl defensiva som offensiva syften.

ANNONS

Jag bedömer varje lag utifrån en femgradig skala för var och en av dessa tre aspekter. Men jag ger inte varje aspekt lika stor vikt. Kvalitet och organisation är de aspekter jag bedömer som viktigast för ett riktigt starkt försvarsspel och jag ger dessa båda aspekter vardera en vikt om 0,4. Det resulterar i att jag ger balans en vikt om 0,2.

Med dessa tre aspekter viktade på detta vis så landar vi för varje lagdel för respektive lag i en slutlig procentsumma som visar på den, enligt mig, totala styrkan i denna lagdel. Bedömningen görs i skrivande stund utifrån de spelare som nu finns tillgängliga, och kan självklart komma att förändras inför säsongen och innan transferfönstret har hunnit stänga.

Min sammanställning över Premier Leagues bästa försvar:

Försvar

Där värdena har blivit lika höga har jag prioriterat det lag som har det högsta värdet i organisation, med argumentet att det är en aspekt som gör laget mindre känsligt för att enskilda spelare av någon anledning försvinner, de säljs eller skadas, samt gör det lättare för laget att integrera nya spelare. Om lagen har samma värde i organisation så kommer det lag först som slutade högst upp i tabellen förra säsongen.

ANNONS

Chelsea har som jag ser det Premier Leagues bästa försvar. Deras försvar består av spelare med allra högsta kvalitet, det är nästintill perfekt organiserat och där finns en bra om än inte lysande balans mellan defensiva och offensiva ambitioner i Chelseas backlinje. Det var genom sitt försvar som Chelsea huvudsakligen defilerade hem ligan förra säsongen.

Sedan blir det lite mer kontroversiellt, för hur kan relativa småklubbar som West Ham, Southampton, Crystal Palace och Everton ha bättre försvar än häftiga klubbar som Arsenal och Man City? Det går ju per definition! Jo, det går faktiskt, och det är nog ingen tillfällighet att det framför allt beror på hur väl organiserat försvarsspelet faktiskt är.

Det är ju mycket möjligt att slänga viss statistik på det där, exempelvis insläppta mål och dylika isolerade siffror. Vad sådan statistik emellertid inte gör är att ta hänsyn till att försvaren i olika lag arbetar utifrån helt olika uppgifter och förutsättningar. Arsenals och Man Citys försvar ställs inför helt andra utmaningar än vad försvaren i West Ham och Southampton gör.

ANNONS

Därmed blir det heller inte särskilt meningsfullt att komma med invändningar i stil med att ”jag hade mycket hellre haft Koscielny och Mertesacker i mittförsvaret än Reid och Tomkins…” och se det som något slags bevis för vare sig det ena eller det andra. Det hade mycket väl jag haft också, helt beroende på vilken typ av uppgift jag förväntade mig att försvaret skulle utföra.

Liverpool, Man Utd och Tottenham behöver samtliga förstärka sitt försvar och det utifrån flera aspekter. Nu är det hela ganska svårbedömt för inte minst Tottenham har förstärkt sitt försvar sett till spelare, men det är ju hittills mycket svårt att säga hur det har påverkat och förbättrat försvarets balans och organisation. Omöjligt är det inte att Tottenham bör placeras högre upp i tabellen.

Publicerad 2015-07-24 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto