Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Man Citys transfersommar har gått från förhoppning till förstoppning

Peter Hyllman 2015-08-03 06:00

Det är knappt en vecka kvar till ligapremiären och på motsvarande sätt är det knappt en månad kvar av transferfönstret. Man City är en klubb det har varit förhållandevis tyst om under sommaren jämfört med vad man rimligtvis hade förväntat sig under och strax efter förra säsongen. Mycket behövde göras men inte särskilt mycket har hänt.

Det var en spelartrupp som såg åldersstigen och stundtals trött ut redan förra säsongen, med tydliga brister på centralt mittfält, en svajig backlinje och ett anfall som uppenbart var känsligt för skador på en skadebenägen Sergio Agüero. Det fanns ett behov av ganska omfattande åtgärder och en generell föryngring. Av detta har inte mycket hänt.

Visst har Fabian Delph och Raheem Sterling värvats, tillsammans med några yngre spelare som omedelbart har eller kommer att skeppas iväg till någon annan klubb på lån. Både Delph och Sterling är potentiellt bra värvningar, men samtidigt som mest karaktärsspelare, inte huvudspelare i ett lagbygge som ska inte bara utmana utan dominera både på den engelska och europeiska scenen.

ANNONS

Det har pratats om Paul Pogba, det har pratats om Kevin De Bruyne, och det har pratats om flera andra. Men det är värvningar som drar ut på tiden i den utsträckning de alls blir av. Precis som både Delph och Sterling blev värvningar som av olika skäl drog ut mer på tiden än nödvändigt. Förhoppningen var att sommarens transferfönster skulle vara förlösande för Man City, men istället har läget bara blivit alltmer förstoppat.

Man City har inte visat samma handfasta agerande under sommaren som övriga klubbar i toppen av Premier League har gjort. Chelsea har inte alls samma behov av förstärkningar. Både Arsenal och Man Utd har agerat tydligt och med en klar idé. Liverpool har agerat på bred front. Men i Man City går det trögare. Något som kan bero både på att Man City har svårt att bli av med spelare med väldigt höga löner och på att klubben vilar i väntan på en förväntad nystart med Pep Guardiola om ett år.

ANNONS

Man City saknar definitivt inte pengar, men kanske saknar man den inarbetade och institutionaliserade kompetens kring värvningar som finns i de övriga engelska storklubbarna. Det finns en del som tyder på det. Under de tre senaste säsongerna har Man City värvat spelare för £250m, och man kan hävda att ingen av dessa värvade spelare skulle ta en plats i någon av Man Citys konkurrenter i toppen av tabellen.

Den senaste spelaren av absolut världsklass som Man City faktiskt värvade var förmodligen Sergio Agüero. Han värvades sommaren 2011, det vill säga för fyra år sedan. Det är självklart inte godkänt för en klubb med Man Citys resurser och ambitioner.

Med en månad kvar av transferfönstret så är det där så klart något som hinner med att ändras inför den kommande säsongen. Det behöver ändras, Man City var bleka förra säsongen och har inte sett piggare ut under försäsongen. De hade inget att hämta mot Chelsea förra säsongen, ännu mindre att hämta i Champions League, och utgångsläget den här säsongen ser om möjligt svagare ut.

ANNONS

Och så är det ju inte tänkt att det ska se ut efter en sommar som skulle gå i satsningens tecken, där Man City dessutom blivit befriade från samtliga av UEFA:s restriktioner och sanktioner.

:::

Mycket kritik fick jag för min betygsättning av Chelseas anfall. Något kan jag dock tycka att Community Shield var en rätt tydlig illustration av varför betyget blev vad det blev. Det är tunt med kvalitet bakom en halt och lytt Diego Costa, och samarbetet och flytet i spelet hackar. Chelsea var strålande förra säsongen, men det var inte anfallet som var deras kärnkompetens.

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto