Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

LINHEM SPECIAL: Inför League Two 2015-16

Det är verkligen orimligt att League Two har fyra uppflyttningsplatser och bara två nedflyttningsplatser. Varför är delvis en kvarleva från alla förändringar Football League gjort sedan 1992 för att hantera alla lagvandringar och sedan blivit en ganska betydelsefull kvarleva. Den andra delen är att de blott två nedflyttningsplatserna som finns kvar för att Football League likt många institutioner är väldigt måna om sin egen plats i maktordningen och vägrar ge nyomdöpta National League sitt rätta erkännande.

Detta gör League Two till en ganska dysfunktionell division där antingen för många lag blir uppflyttade och för få lag blir nedflyttade. Vilket omvänt också innebär många nedflyttade nykomlingar och bevisat väldigt konkurrenskraftiga uppflyttade nykomlingar. Så konkurrenskraftiga att ingen klubb uppflyttad till League Two någonsin har blivit omedelbart nedflyttade sedan uppflyttning och nedflyttning blev automatisk istället för en valmöjlighet i slutet av 1980-talet.

Vilket förstås innebär att Barnet och Bristol Rovers kan bli historiska genom att bli nedflyttade och varför alla förra säsongens kvarvarande bottenlag är bottentippade och bör vara oroliga. Den konventionella teorin, som man kan kalla för Bane-teorin, är att det helt enkelt är så svårt att ta sig upp ur National League att man automatiskt blir ett tillräckligt starkt lag för League Two.

Jag har inte tippat exakt platserna 1-24 för att jag försöker säga något om lagen och deras potential snarare än att försöka tippa rätt för mitt egos skull. Jag har dock placerat lagen i ordning så att man kan tänkbart läsa detta som en tippad ligatabell.

TOPPEN

Luton
Luton hade en stark säsong som nykomlingar ifjol men slutade till slut bara åtta mycket tack vare dålig målproduktion. Det har man försökt åtgärda denna sommaren med framför allt Craig Mackail-Smith. CMS har haft måltorka i Brighton men det var Lutons manager John Still som upptäckte honom en gång i tiden och är förmodligen precis vad CMS behöver för att få igång karriären igen. Han behöver ofta en hel del chanser för att göra mål men lär få de chanserna i League Two samtidigt som hans energiska spelstil, tänk “Taz” från Looney Tunes, är väldigt tacksam för medspelare. CMS blir den femte före detta Dag & Red-spelaren som Still tagit till Luton.

Två andra av dem är yttrarna Danny Green och Scott Hall som både haft väldigt produktiva säsonger i League Two tidigare men som körde fast i Championship. Man har också värvat Paddy “Messi with a beard” McCourt som alltid är sevärd samt två skadedrabbade men talangfulla mittbackar i Magnus Okounghae och Mark O’Brien. Enda minuset är förstås att man tappat två talangfulla anfallare i Mark Cullen och Lee Angol till Blackpool respektive Peterborough men det brukar John Still alltid klara av.  Trolig placering: 1-2

Portsmouth
Det kanske kommer tillbaka och slängs i mitt ansikte men jag tror Luton och Pompey är i en klass för sig denna säsongen i League Two. Kanske underskattar jag att Leyton Orient var ett topplag i League One tills ganska nyligen eller att Yeovil på något sätt spelade i Championship men Pompey har gjort värvningar ett League Two-lag inte bör kunna göra.

De tog in en manager i Paul Cook som tog Chesterfield till League One-playoff ifjol och med Cook följde Gary Roberts som antagligen var Chesterfields bästa spelare ifjol efter att Eoin Doyle lämnade. Nästan alla deras värvningar är League One-spelare skulle jag vilja säga. Michael Doyle en trotjänare i Sheff Utd, Gareth Evans, Adam Barton tror jag fortfarande på, Enda Stevens och Kyle Bennett bevisade sig i Doncaster, och Christian Burgess kan vara en försvarare men man vet aldrig när han spelat för Darren Ferguson.

Trots försäljningen av Jed Wallace till Wolves har de gott om spännande egna talanger som Jack Whatmough (han som ser ut som Wilshere i blond peruk), Adam Webster, och Conor Chaplin som utsågs till League Twos främsta U18-talang ifjol.  Trolig placering: 1-2

Notts County
Notts County har med holländska managern Ricardo Moniz haft vad jag kallar en “Di Canio-sommar” vilket innebär väldigt många värvningar från lite överallt. De har värvat 15 spelare varav flera från holländska klubbar, ungerska klubbar, och ett par akademispelare från Premier League. De har också värvat Jon Stead som sänkte Chelsea i FA-cupen ifjol. Stor trupp där man kan se ett bra lag ifall Moniz kan forma det. Trolig placering: 3-8

Wycombe Wanderers
Föll på målsnöret ifjol och Gareth Ainsworths band är fortfarande bara en hobby. Har tappat en del starkt bidragande spelare och inte fått in många ersättare. Kan Jason Banton ersätta Paris Cowan-Hall och Fred Onyedinma? Garry Thompson är en fin värvning men likt flera andra spelare snart på fel sida 35 år. Har bra spelare och lär inte behöva spela playoff med sin tredjemålvakt denna säsongen. Trolig placering: 4-7

Leyton Orient
Har en inkompetent italiensk ägare och sportchef men nya managern Ian Hendon är åtminstone uppskattad i tränarkretsar. Nödvändiga stabila försvarsvärvningar som Alan Dunne och Sean Clohessy men inga tydliga ersättare till Romain Vincelot (om det ens är möjligt), Kevin Lisbie, eller Dave Mooney. Har dock lyckats behålla Dean Cox otrolig nog och flera andra spelare (Jobi McAnuff!) som inte gjort bort sig i The Championship. Noterbar är Scott Kashket som började sin karriär i en judisk futsal-klubb. Trolig placering: 4-10

Plymouth
Nya managern Derek Adams har gjort underverk med Ross County i flera säsonger och de gick trots allt till playoff ifjol. Märkbara förluster i Anthony O’Connor och Lewis Alessandra. Men Adams har tagit med sig spelare han känner från Skottland och jag väntar fortfarande på att ett par Plymouth-ungdomar ska få sina genombrott. Trolig placering: 5-9

Cambridge
Hade de släppt in färre mål ifjol hade de varit ett lag för övre halvan och nu har man förstärkt laget med oförskämt mycket försvarsrutin. Har dessutom fått tillbaka Luke Berry från Barnsley, värvat League One-kvalitet i framför allt Jeff Hughes, och ifall Barry Corr kan hålla sig frisk likt ifjol gör han 15plus mål. Väldigt bra transfersommar överhuvudtaget och de har fortfarande härliga Ryan Donaldson som kan vinna assistligan. Trolig placering: 5-10

Stevenage
En helt färsk manager är svårbedömd även om Teddy Sheringham är ett välkänt namn. Stevenage har dessutom haft Graham Westley under så långa perioder att de nästan är oskiljbara. Har dock gjort ett par fina transferfynd som mittfältsgeneralen Steven Schumacher, Aldershots skyttekung Brett Williams, och pålitliga försvararen Mark Hughes. Städat ut många gamla Westley-spelare men samtidigt förlorat mycket bredd i den städningen. Trolig placering: 6-10

Exeter
Paul Tisdale firar sitt tioårsjubileum i Exeter efter denna säsongen. Detta är inte det bästa Exeter laget han haft till förfogande men inte heller det sämsta. Jag hoppas på en stark Ryan Harley-säsong. Trolig placering: 7-11

ÖVRE HALVAN

Newport
De slutade ändå nia ifjol och Terry Butcher visade i Inverness Caledonian Thistle (fantastiskt namn) att han kan göra mycket med små resurser. Men Newport har inte mycket till lag och de pågår mycket förändringar högre upp i klubben där ägarna vill skära ner eller sälja. Trolig placering: 7-12

Crawley
Jag förstår inte varför Crawley är så nedflyttningstippade. Visst har man tappat gott om spelare men det gör de flesta nedflyttade lag och Crawley har på något sätt kvar Izale McLeod som oavsett division är en skyttekungskandidat. Har visserligen för många anfallare och för få spelare men Roarie Deacon spelade på alla positioner förutom målvakt för Stevenage ifjol och de har högklassiga namnet Bobson Bawling på mittfältet. Mark Yates är dessutom en bra manager med öga för fynd från de lägre divisionerna. Trolig placering: 7-14

Barnet
Har vuxit upp och flyttat hemifrån Underhill till nya The Hive Stadium vilket inte är en riktig fotbollsarena utan snarare en hyresrätt tills Barnet hittat en permanent lösning. Martin Allen vann League Two så sent som 2012-13 med Gillingham och de var lysande i Conference ifjol. Barnet är dock fortfarande Barnet och måste lära sig gå innan man kan vinna uppflyttning. John Akinde gjorde hela 31 ligamål ifjol och bör kunna göra liknande även denna säsong. Trolig placering: 8-14

Northampton
Jag tror på Chris Wilder och han har hämtat in spelare som var framgångsrika för honom i Oxford men det räcker inte och alla deras intressanta talanger ser ut att försvinna. Hornby har nekats kontrakt och Ivan Toney är på väg till stora klubbar och det skulle inte förvåna mig om han faktiskt spelar i Championship eller Premier League om några säsonger. Trolig placering: 10-14

Bristol Rovers
Tillbaka i ligasystemet, tack vare Harry Bamford? Fin värvning av Chris Lines men är annars samma lag som ifjol och det brukar räcka en bit. Tror Ellis Harrison kan få ett riktigt genombrott och inte bara vara en super sub. Är Nathan Blissett bra, Luthers son, eller bara en del av Luther Blissett Project? Trolig placering: 9-15

Wimbledon
Står och stampar i mitten av tabellen och tappade Matt Tubbs till Pompey. Akinfenwa lär som vanligt göra nästan 20 mål och assists. Saknas något nytt och spännande annat än George Francombs högerkantsdominans. Trolig placering: 10-16

NEDRE HALVAN

Morecambe
Ständigt nedflyttningstippade trots att man alltid slutar bekvämt i mitten. Ifjol slutade man dessutom på övre halvan för första gången under Jim Bentley, den längst sittande managern (fem säsonger) som fortfarande känns ny. Visserligen har man tappat Jack Redshaw men också gjort flera fina värvningar. Måste som alltid säga att 70-talisten Kevin Ellison inte kan hålla för evigt men gjorde likväl elva mål och fem assist ifjol. Trolig placering: 12-16

Oxford
Har en rätt bra trupp vilket får en del lättlurade människor att tro de är ett potentiellt topplag men de har en för dålig manager i Michael “Skeletor” Appleton. Kemar Roofe är en spännande spelare de fått loss från WBA efter en framgångsrik låneperiod ifjol. Trolig placering: 13-17

Yeovil
Paul Sturrock är en legendar men jag vet inte om han fortfarande är en bra manager. Laget ser inte särskilt betryggande ut heller trots okej värvningar. Brukar vara ett lag för nedre halvan när de är utan Gary Johnson. Trolig placering: 14-18

Accrington Stanley
John Coleman är den enda managern för Accrington men de var dåliga ifjol och släppte in flest mål i hela League Two. Gjort fina värvningar dock från lägre divisioner där Coleman scoutar bra och Josh Windass, son till Dean, imponerade med ett par mål i slutet av förra säsongen. Trolig placering: 15-19

Dagenham & Redbridge
Är inte lika bra som under John Still men Wayne Burnett har varit en god arvtagare som håller kvar Dag & Red trots minimal budget. Och värvat Nyron Nosworthy på något vänster. Trolig placering: 16-20

BOTTEN

York
När Russ Wilcos tog över Scunthorpe tog det 26 matcher innan de förlorade och man gick upp i League One. Sen dess har han fått sparken och haft en oimponerande start i York. Det ska gå att hålla York kvar men då behövs unbeatable Wilcox, inte den Wilcox som visat sig den senaste tiden. Trolig placering: 17-23

Hartlepool
Låg toksist tio poäng under strecket och var avsågade tills Messias Ronnie Moore tog över och räddade dem kvar till slut. Jag tror dock inte det är momentum som kommer ta Hartlepool särskilt långt men jag kommer inte tippa emot dem i en nedflyttningstrid. Har dock värvat Billy Paynter som en gång i tiden var anfallspartner med Charlie Austin i Swindon och var den som gjorde mest mål av de två. Trolig placering: 18-23

Carlisle
En del tror att många värvningar för ett lag i botten innebär bra värvningar men Carlisle har tappat sin främsta spelare i Kyle Dempsey till Huddersfield och flera andra bra spelare medan de mest värvat utfyllnad. Keith Curle har fortfarande en del att bevisa som manager. Trolig placering: 19-24

Mansfield
Förutom sin kontroversiella kvinnliga ordförande har Mansfield inte gjort något större avtryck i The Football League och de känns inte som de blir kvar länge till. Plus för att man har en spelande manager i Adam Murray som med sina 33 år inte ens är bland divisionens äldsta spelare. Trolig placering: 21-24

PETER A LINHEM
@Linhem

Publicerad 2015-08-04 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons