Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

LINHEM SPECIAL: Inför League One 2015-16

Peter Hyllman

Vi har en League One-säsong framför oss där man som vanligt förväntar sig mycket av Sheffield United (och Che Adams). Ska denna femte säsong i League One äntligen bli den sista för dem? Ifjol blev de överlägset tre bästa lagen uppflyttade och det fjärde laget Swindon har blivit plundrade på deras främsta spelare av två olika Rangers lag.

Samtidigt bland de nedflyttade lagen så är Wigan under ledning av Dave Whelans 23-åriga barnbarn, Blackpool har en ännu värre ägare än Whelan i Owen Oyston och hans bortskämda vidriga son Karl är ordförande, och så naturligtvis Millwall som i jämförelse är rena svärmorsdrömmen.

De dåliga ägarna och de dåligt skötta före detta Premier League-klubbarna är inte ett nytt element i League One men de brukar ge intressanta och ibland även lyckade resultat. Antingen faller man igenom likt Portsmouth, Stockport, eller Luton eller så renar man sig och kommer ut starkare på andra sidan likt Southampton, Norwich, och Wolverhampton. Kan Blackpools supportrar få igenom sitt bud kan det åtminstone bli en trevlig klubb igen. Millwall kan få en väldigt rolig säsong med gott om unga spelare och klubblegendaren Neil Harris som manager.

ANNONS

Kommer vi även denna säsong få ett lag som går från playoff till nedflyttning likt Leyton Orient ifjol? Jag tror det. Kommer ett lag nedflyttat från The Championship bli nedflyttat igen likt Yeovil? Det beror på Blackpool.

Jag har inte tippat exakt platserna 1-24 för att jag försöker säga något om lagen och deras potential snarare än att försöka tippa rätt för mitt egos skull. Jag har dock placerat lagen i ordning så att man kan tänkbart läsa detta som en tippad ligatabell.

:::

TOPPEN

Sheffield United
Stora favoriter den här säsongen. De har Nigel Adkins som har tre uppflyttningar till Championship på sitt CV. De har en hel drös av superintressanta talanger som Che Adams, Lou “Nico” Reed, Diego De Girolamo, Dominic Calvert-Lewin, med flera. Som vanligt anser jag att de har för många skottar men flera av dem har bevisat sig. Har värvat Billy “a Fat lad from Sheffield” Sharp som gör sitt tredje försök i moderklubben han alltid gör mål emot. Han har dessutom förväntningar på sig då Blades verkligen saknar en målskytt, om inte Che Adams får spela mot Tottenham varje vecka. Kommer få en hel säsong av Matty Done som gjorde åtta mål på fjorton matcher från start ifjol men kan förlora Jose Baxter i fem månader efter att han testat positivt på ett drogtest. Varför man börjat drogtesta fotbollspelare precis hemkomna från nånstans i Spanien är oklart. Trolig placering: 1-3

ANNONS

Millwall
Jag gillar Millwall i League One där ingen gillar dem och de kan vara topplag. Det är lite slentrian att tro på nedflyttade lag som topplag men Millwall har en älskvärd manager, rutinerade målvakt i David Forde, lysande ung mittback i Sid Nelson, ett par unga intressanta forwards (en av dem heter Pavey i efternamn), men framför allt har man ett starkt mittfält. Shaun Williams eller Jimmy Abdou bredvid Ed Upson låter som ett perfekt centralt mittfält och ifall man vågar spela både Paris Cowan-Hall och Fred Onyedinma på varsin kant har man ett elektriskt kantspel. Trolig placering: 1-5

Wigan
Jag är lika tveksam till Gary Caldwell som manager som jag var till honom som fotbollspelare och de har tappat i princip alla kvalificerade fotbollspelare de hade ifjol, inklusive Emmerson Boyce. Men jag gillar alla värvningar de gjort denna säsongen, i synnerhet Michael Jacobs. Hoppas de ställer upp med Power-Chow-Huws-Cowie på mittfältet. Trolig placering: 1-6

ANNONS

Swindon
De har tappat stora delar (Luongo, Foderingham, Gladwin) av Säsongens lag i League One, de har tappat en nästan en hel backlinje av förra säsongens inlånade spelare, och de har bara en spelare över 25 år. Min förhoppning bygger på att de redan ifjol hade ett väldigt tunt lag och Mark Cooper fick dem att spela ligans mest sevärda fotboll ändå. Har lånat in spelare – Kevin Stewart och Jordan Williams – från Liverpool snarare än Southampton denna säsongen, vilket kan bero på att de har en viss Anton Rodgers i laget. Ser ut att få tillbaka Jordan Turnbull som de lånade in från Southampton ifjol och de har hittills värvat åtminstone en av deras många provspelare i franske Fabien Robert, Laurent Roberts lillebror. Trolig placering: 2-7

Barnsley
Värvade Alfie Mawson efter hans Beckenbauer-säsong i Wycombe ifjol och har fortsatt fördelaktiga lån från Man Utd. Har ett härligt mittfält lett av Conor Hourihane som gjorde 14 assist och 13 mål ifjol och förstärks av Marley Watkins som jag tror blir en väldigt bra värvning. Lee Johnson är dock en ganska orutinerad manager men hans jobb i Oldham var lovande. Unge Daniel Crowley från Arsenal ser ut att vara en väldigt spännande talang också. Trolig placering: 3-7

ANNONS

Rochdale
Dale slutade åtta ifjol men som vanligt tror ingen på att de ska kunna vara bättre nästa säsong, trots att Keith Hill ständigt gör bättre resultat i Rochdale. 18-årige Nyal Bell kan vara divisionens bästa unga spelare som inte spelar för Sheff Utd. Ian Henderson kommer göra snygga mål. Trolig placering: 4-8

Bradford
Slutade sjua ifjol och lär inte bli sämre denna säsongen. Deras värvningar imponerar inte på mig men det känns som att Phil Parkinson vet vad han gör. Luke James kan bli en ny Nakhi Wells bredvid James Hanson. Trolig placering: 5-9

ÖVRE HALVAN

Peterborough
De har bytt manager från Darren Ferguson till Dave Robertson som har en gedigen militärbakgrund i marinkåren som inkluderar en tur i Kuwait under Gulfkriget och två turer i Nordirland på 1990-talet. Deras trupp är inte alls lika intressant men innehåller en del glimtar av kvalitet. Jag är rätt förtjust i Dulwich Hamlet-kultfiguren Erhan Öztumer och tror fortfarande på en skadefri Jack Collison. Trolig placering: 6-10

ANNONS

Fleetwood
Stabilt lag och Graham Alexander har gjort ett bra managerjobb faktiskt. Jag har svårt att se hur de slutade tia ifjol innan man ser att bara tre lag (de uppflyttade lagen) släppte in färre mål (52) än Fleetwood ifjol. Dock gjorde Fleetwood 49 mål framåt, bara tre andra lag gjorde färre. Försvaret är till åren men Guinnessvärldsrekordshållaren (mest uppflyttningar med samma klubb) Nathan Pond och kompani lär hålla ett par säsonger till. Jag ser ingen tydlig anfallslösning på det problemet men de har värvat Declan McManus som gjorde mål i de skotska lägre divisionerna och Nick Haughton imponerade sporadiskt ifjol. Också värvat min favorit Jimmy “Xabi Alonso” Ryan från Chestfield. Trolig placering: 7-12

Gillingham
Justin Edinburgh känns som en passande stabil Gills manager och Bradley Dack gjorde nyligen ett Gascoignesque drömmål på försäsongen. Dack-Jake Hessenthaler kan vara divisionens bästa unga mittfältsduo, 17 assist tillsammans ifjol. Trolig placering: 8-13

ANNONS

Coventry
Många var redan beredda ifjol att förutse Coventry resa sig ur askan när de fick sin arena tillbaka. De har nu också en proper manager i Tony Mowbray men de har fortfarande en tunn trupp mestadels bestående av ungdomar. Romain Vincelot från Leyton Orient är en lysande värvning och Sam Ricketts är en stabil allround-försvarare på denna nivån. Saknar fortfarande en anfallare, kan Newcastle-lånet Adam Armstrong fylla den rollen eller har man ännu en Callum Wilsom från ungdomsled? Trolig placering: 9-14

Bury
Bury fortsätter värva bra under Flitcroft och enligt Leon Clarkes inre mål- och bråk-klocka lär detta vara en säsong då han är jättebra igen. Gjort nästan 40 mål på sina två senaste League One-säsonger innan han måltorkade i Championship hos Wolves. Har med Clarke fyra bra målskyttar ihop med Tom Pope, Ryan Lowe, och Danny Nardiello. Hittade två fynd hos Blackpool i Peter Clarke och Jacob Mellis som fortfarande spelat i Championship om de inte spelat för Blackpool.  Trolig placering: 10-15

ANNONS

NEDRE HALVAN

Blackpool
Jag är inte en av dem som tror att Blackpool tar Portsmouthvägen ner till League Two. Det är klart tänkbart så länge son-och-far Oyston styr klubben men de har faktiskt en ganska bra trupp och gjort ett par fina värvningar. Ett ytterst spännande anfallspar i Mark Cullen och Jack Redshaw. Trolig placering: 11-19

Doncaster
Förutom en förvirrad målvaktsituation ser man ut som ifjol då man slutade på trettonde plats. Dock är Nathan Tyson aldrig garanterat skadefri och man förlitar sig fortfarande mycket på James Coppinger som är så gammal att han blev värvad av Kenny Dalglish till Newcastle på 90-talet. Andy Williams lär inte göra 21 mål likt för Swindon men åtminstone 15 skulle räcka långt. Trolig placering: 13-17

Walsall
Walsall är ett stabilt mittenlag med sina trygga manager Dean Smith. Tom Bradshaw gjorde 20 mål under radarn ifjol. En av Chamberstvillingarna (James) lägger skorna på hyllan och tvingar Walsall över till ett enkammarsystem. Trolig placering: 13-18

ANNONS

Burton Albion
League Two-mästare ifjol och borde då rimligen vara bäst av nykomlingarna? Så går det sällan och det blir intressant att se ifall Jimmy Floyd Hasselbaink är en skicklig manager eller ifall han red på vågen av Gary Rowetts lagbygge i våras. Gjort flera bra värvningar som Tom Naylor, Callum Reilly och Mark Duffy (från Rowetts Birmingham), Jerome Binnion-Williams, Zeli Ismail, och multifunktionella Anthony “Superman” O’Connor. Jag gillar också Darius Charles men vet inte om han håller League One-nivå. Trolig placering: 14-19

Shrewsbury
De har flera spelare (Ryan “Ginger Pirlo” Woods, James Collins, Goldson) jag tycker höra hemma på denna nivån om inte högre upp och efter ifjol tror jag på Micky Mellon men det känns som att han passar bäst i League Two eller lägre. Värvningarna denna säsongen är snarare bra League Two-spelare än League One-kvalitet. Trolig placering: 15-20

ANNONS

BOTTEN

Scunthorpe
Har i Darius Henderson den kanske sista kvarlevande klassiskt brittiska centertanken och han gjorde en helt okej säsong i Leyton Orient ifjol. Lär passa bra ihop med lille Paddy Madden. Stifta gärna bekantskap med Hakeeb Adelakun på youtube, han var en super-sub ifjol men lär vara en ordinarie ljuspunkt i Scunny nästa säsong. Trolig placering: 15-21

Oldham
De är sällan spektakulära men Oldham har spelat i League One i tio säsonger och slutat sexa som bäst och 19:e som sämst. Har dock inte slutat på övre halvan sedan 2008-09 och kanske slutar sviten denna säsong. Rasade en del sedan managern Lee Johnson lämnade ifjol och orutinerade Darren Kelly har inte imponerat. Jonathan Forte gjorde okaraktäristiska 14 mål ifjol men 13 av dem innan Lee Johnson lämnade. Unge George Green från Everton ser lovande ut men är inte ens 20 år än. Trolig placering: 16-23

ANNONS

Southend
Förlitar sig mycket på sitt försvar och i synnerhet deras strålande målvakt Dan Bentley men han har ådragit sig intresse från större klubbar som Leeds och West Ham och blir kanske inte kvar. De har förstås fler spelare men de saknar fortfarande offensiva krafter. Anthony Wordsworth kan vara en stjärnspelare på denna nivån och Dave Mooney lär göra ett antal mål men annars är man tunna. Även gett bort sin assisterande Dave Penney utan att ta någon tillbaka. Trolig placering: 16-24

Crewe Alexandra
Behövde flera seniora lån för att klara sig kvar ifjol och som de ser ut nu lär man behöva det igen. Smarta värvningar av David Fox och Billy Bingham men de behöver mer även om Ryan Colclough kommer tillbaka fullt från sin skada och om flera ungdomar som vanligt kan ta betydande roller.  Trolig placering: 17-23

ANNONS

Colchester
Namnstarka värvningar i Richard Brindley, Matthew Briggs, och George Elokobi och de förstnämnda lär försvara ytterbacksplatserna. Dock är jag inte övertygad ifall Elokobi är bättre än en frisk Magnus Okuonghae som gick till Luton. Tror dock lite på deras ungdomar Sammie Szmodics, Frankie Kent, och Tom Lapslie för att de har namn likt Murder Inc-gangsters. Trolig placering: 19-23

Chesterfield
För bara några månader sedan spelade Chesterfield playoff-semi mot Preston och nu är man redan en nedflyttningskandidat? Andra sidan av playoff-myntet är att oväntat bra små lag som tar sig dit visar upp sig och tappar sina bästa spelare. Förutom att Chesterfield redan tappade sin skyttekung Eoin Doyle i vintras har man redan tappat Sam Clucas (Hull), Jimmy Ryan (Fleetwood), och Gary Roberts som följde med Paul Cook till Portsmouth. För er som inte har koll på Chesterfield är det halva deras startelva och ifall även Sam Morsy och Tendayi Darikwa, som Championship-klubbar budar på, försvinner har de nästan bara Ian Evatt och Tommy Lee kvar. Dessutom har man anställt Dean Saunders, the Dean of Relegation, en spektakulärt bedrövlig manager som fått sina tre senaste lag – Wolves, Doncaster, Crawley – nedflyttade men som fortsätter få jobb för att han är en gammal storspelare. Trolig placering: 19-24

ANNONS

Port Vale
Är som vanligt nedflyttningstippade vilket jag konspiratoriskt tror beror på Stoke-ägaren Peter Coates som äger Bet 365. Men denna säsongen är det faktiskt befogat. De har tappat sina tre främsta målskyttar från ifjol och ersatt dem med sämre målskyttar och sämre spelare. Orutinerad manager ovanpå det. Passande Robbie Williams-låt – Somethin’ Stupid. Trolig placering: 20-24

PETER A LINHEM
@Linhem

Publicerad 2015-08-05 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto