Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

LINHEM SPECIAL: Inför The Championship 2015-16

Än så länge har vi inte haft en alltför händelserik transfersommar. De lagen som bör vara mest desperata (Fulham, Blackburn, Cardiff osv) har legat lågt och istället är det förra säsongens kvarvarande topplag som utmärkt sig genom värvningar av Tom Ince (Derby) och Stewart Downing (Middlesbrough) kring £5M-strecket. Antagligen kommer det ett par sena transferbomber i augusti när QPR sålt Charlie Austin och flera lag med PL-ambitioner inser att de är oförberedda. Något jag tror blir väldigt spännande är att se hur det blir i botten där det saknas ett vrak likt Blackpool och de uppflyttade nykomlingarna ser välrustade ut.

Kommer Sheffield Wednesdays nya thailändska ägare försöka göra en Leicester-sommar med stora värvningar? Har Shahid Khan gett upp hoppet om Fulham? Kan Middlesbrough ersätta Bamford och göra ännu fler mål? Kan Paul Clement plocka ihop Derby igen efter att de fullständigt imploderade med Steve McClaren? Vilka före detta PL-klubbar hotas av nedflyttning? Vad blir QPR utan Charlie Austin?

Jag har inte tippat exakt 1-24 för att jag försöker säga något om lagen och deras potential snarare än att försöka tippa rätt för mitt egos skull. Jag har dock placerat lagen i ordning så att man kan tänkbart läsa detta som en tippad ligatabell.

TOPPEN

Middlesbrough
Stewart Downing är en fantastisk värvning som håller god Premier League-klass och som verkligen känner klubben. Redan utan Downing kunde de vara en titelfavorit men med honom är man det garanterat. Det enda lilla minustecknet är att Boro redan har en liknande spelare i Adam Reach och att de skulle snarare behöva anfallare. Man kan invända att Downing är en central offensiv mittfältare nu men det har han bara varit en säsong och Middlesbrough spelar annorlunda, med en släpande anfallare snarare. Också intressanta värvningar är Christian “åtta mål per säsong” Stuani och finurliga Diego Fabbrini.

Men Boro saknar fortfarande en anfallare. Trots Patrick Bamford ifjol saknade man en pålitlig målskytt och de sägs vilja betala mer än £10m för att värva Jordan Rhodes. Vilket självklart är ett överpris men Rhodes gör garanterat minst 20 mål per säsong vilket löser deras problem och i ett lag så bra som Boro kan han göra ännu fler. Frågan är hur Rhodes klarar sig ensam på topp då han genom karriären gärna haft en anfallspartner, behöver man ett Rudy Gestede/Alan Lee-fyrtorn eller räcker det med många offensivt skickliga mittfältare? Trolig placering: 1-3

Derby
Derby har onekligen ett tillräckligt bra lag för att konkurrera i toppen som de gjort de två senaste säsongerna. Vad deras nya manager Paul Clement behöver göra är att ta laget hela vägen in i mål. Har gjort välbehövliga defensiva förstärkningar i form av Alex Pearce, Chris Baird, och Jason Shackell. En frisk Chris Martin är ett klart bättre alternativ som ensam anfallare än Darren Bent och baserat på deras försäsongsmatcher lär de fortsätta spela 4-3-3. Trolig placering: 1-5

Ipswich
Mick McCarthy har en historia av uppflyttningar till Premier League och de inträffar vanligtvis under hans tredje säsong i klubben. Ipswich var ett topplag ifjol och var inte allt för långt borta från titelstriden men är det verkligen troligt att Daryl Murphy gör fler än 20 mål denna säsongen igen? Förhoppningsvis kan nyförvävet Brett Pittman från Bournemouth komplettera Murphy. Trolig placering: 1-6

QPR
De har fått behålla många spelare även om Charlie Austin lär försvinna snart för stora pengar och gjort flera bra köp. Någon som Jay Emmanuel Thomas är ett riskabelt köp men Jamie Mackie är ett så nära ett riskfritt köp du kan komma och Massimo Luongo, Ben Gladwin, och Tjaronn (uttal likt Ariel Sharon?) Chery förstärker mittfältet med ungdomlighet och energi. Frågetecknen är hur bra Chris Ramsey är som manager och om de kan ersätta Charlie Austin på ett bra sätt. Trolig placering: 2-8

Wolves
Förlorar Sako förståeligt nog men får en hel säsong av Benik Afobe och har ett ungt och samspelt lag bakom Afobe och Nouha Dicko. Kenny Jackett är en fantastisk och underskattad manager (får alldeles för lite cred för vad han gjorde i Swansea pre-Martinez) som hade haft ett Premier League-jobb ifall han varit 10 år yngre eller tagit mer plats medialt. Trolig placering: 5-9

Hull
Har nästan samma lag som tog dem upp senast men med vissa fina uppgraderingar. Vad som saknas är samma harmoni. Ägarna gjorde en rejäl heel-turn, Bruce vill värva, och många spelare vill stanna i Premier League. Kan de hitta en pålitlig 15plusmål-anfallare i truppen eller utifrån är de rimligen ett topplag. Trolig placering: 4-10

Brentford
Brentford anser själva att de överpresterade ifjol och med ny manager, flera nya utländska spelare, och förändringar i ledarstaben lär inte göra dem bättre omgående. Värvat Lasse Vibe som flyttar till London från Lilla London och som bör passa in bra då han likt Andre Gray är en målskytt och snabb i djupled. Trolig placering: 6-9

ÖVRE HALVAN

Birmingham
Tidigt förra säsongen såg jag Birmingham v Blackpool. Ligans två sämsta lag i en match jämförbar med kinesisk vattentortyr. Det laget på 23:e plats efter en 8-0-förlust mot Bournemouth tog Gary Rowett över och när säsongen var över slutade man på tionde plats. Demarai Gray slog igenom med ett hattrick, David Cotterill på andra kanten var ännu bättre, och de spelade som ett lag vars ägare inte sitter i fängelse. En hel säsong med Rowett och en mer konkret Demarai Gray kan ta dem långt. Trolig placering: 6-12

Nottingham
Dougie Freedman har inte imponerat någonstans utanför Crystal Palace men Forest har ligans bästa ytter i Michail Antonio och en frisk Assombalonga kan vara ligans bästa anfallare. Kan bara Andy Reid hålla sig frisk har de ett mittfält också. Att Matt Mills ska lösa alla deras försvarsproblem är inte heller en riskfri lösning. Trolig placering: 6-12

Cardiff
Har ligans bästa mittback i Ecuele Manga, en toppmålvakt i David Marshall, och en högklassig om än åldrande playmaker i Peter Whittingham. Har också en stor trupp men ägaren Vinny Tan verkar snarare skära ner på budgeten och managern Russell Slade trivs bättre i League One. Trolig placering: 8-15

Brighton
Jag tror på Chris Hughton och trots en dålig ligaplacering ifjol såg de stundtals ut som ett lag för övre halvan. Problemet som alltid med Brighton är att de saknar en målskytt. Så desperata för en målskytt är man att de värvat Tomer Hemed från Almeria bara för att de värvade Leonardo Ulloa därifrån. Trolig placering: 9-15

Bristol City
Det känns som att Bristol City tog tag i League One-titeln så tidigt ifjol att man glömde att prata om dem. Steve Cotterill av alla människor gjorde lysande värvningar (Korey Smith, Freeman, Wilbraham, osv) och spelade 3-4-1-2 som en Serie A-favorit. Laget är välbalanserat och intakt. Deras enda profilerade värvning är en skyttekung från Ligue 2, vilket kan innebära en ny flopp likt Delort eller en potentiell pärla likt Kebé eller Knockaert. Trolig placering: 10-16

NEDRE HALVAN

Burnley
Utan Ings och Trippier är man ett mittenlag. Trolig placering: 11-15

Charlton
Många har tagit den fega vägen med Charlton och för åtminstone andra året i rad tippat dem att åka ur. Mycket på grund av deras Watfordliknande samarbete med Standard Liege vilket lämnat dem men en trupp bestående nästan uteslutande av utländska spelare, Johnnie Jackson, och egna talanger. Som Florentino Perez mantra “Zidanes y Pavones” översatt till “Vetokeles and Harriotts”. Detta trots att de slutade tolva ifjol och bara tappat två startspelare i Tal Ben-Haim (häll ut en skvätt för mittbacksparet Ben-Haim och Andre Bikey) och Yoni Buyens. Buyens frånvaro leder förhoppningsvis till en mer betydande roll centralt på mittfältet för Jordan Cousins. Trolig placering: 12-16

Reading
Tung säsong ifjol slutade med en 19:e plats. Steve Clarke ska dock ha fått större inflytande på ledarstaben och värvat ett par rutinerade spelare som Stephen Quinn, Paul McShane, och Orlando Sá. Men förlusten av bärande spelare som Jem Karacan, Alex Pearce, och Adam Federici lär kännas av. Har ett par intressanta unga spelare som kan få speltid. Till exempel mittbacken Niall Keown, son till Martin Keown. Trolig placering: 13-18

Leeds
Jag gillar verkligen Uwe Rösler, jag har läst hans självbiografi, och tyckte han gjorde ett bra jobb i både Brentford och Wigan. Men det här är Leeds och Cellino har ännu inte träffat en manager han inte velat sparka. Har dock ligans och kanske landets mest spännande samling av unga centrala mittfältare i framför allt Lewis Cook och Alex Mowatt men även Kalvin Phillips och Chris Dawson. Trolig placering: 14-17

Fulham
Ett par fina mittfältsvärvningar (Cairney, O’Hara, Pringle) kan inte dölja deras usla förra säsong, Shahid Khans mustasch, eller att Kit Symons är en oimponerande manager. Deras räddning är en lysande Ross McCormack, en stark trupp, och många imponerande ungdomar. Trolig placering: 15-19

BOTTEN

Sheffield Wednesday
Den vanliga historien med nya ägare som sparkar den sittande managern trots ett lysande jobb för att ta in ett eget tveksamt alternativ. Deras “profilvärvning” Marco Matias från portugisiska ligan ser dock väldigt intressant ut och även om han främst är ytter kan han bli Owls främste målskytt kommande säsong. Hittills visat lite ambition på transfermarknaden men det kan komma ett par sena transferbomber. Trolig placering: 15-20

Preston
Simon Grayson är en rutinerad manager som ännu inte blivit nedflyttad från The Championship på tre försök men har samtidigt heller inte blivit långvarig på denna nivån. Joe Garner har haft svårt under tidigare sejourer i Championship men är en klart bättre spelare nu även om han inte lär göra 25 ligamål igen. Kan Beckford spela en hel säsong som om alla matcher vore cup- eller playoffmatcher? Trolig placering: 16-21

Milton Keynes
De har varit ett topplag i League One i så många år och fått behålla Karl Robinson vilket gör att de känns som att de borde anpassa sig till mitten av Championship utan problem. Men de har tappat Dele Alli, Benik Afobe, och Will Grigg som ifjol gjorde 46 av deras 101 ligamål. De har dock ersatt dem med intressanta spelare som unge anfallaren Sam Gallagher från Southampton, två offensiva mittfältare (Benavente och Aguza) från Real Madrids reservlag, Simon Church, Rob Hall, och Dale Jennings. Trolig placering: 16-22

Bolton
De tror fortsatt på Eidur Gudjohnsen och Emile Heskey som aktiva fotbollspelare snarare än aktiva seniorer men de har ett par riktigt spännande ungdomar i Zach Clough och Andy Kellett. Clough gjorde fem mål på åtta matcher som offensiv mittfältare eller anfallare och Kellett var utlånad till Manchester United ifjol. Trolig placering: 17-23

Blackburn
Blackburn är här mer utav en symbol för ett lag jag tror kommer kämpa i botten nästa säsong. Det finns nämligen gott om dysfunktionella klubbar som nyligen spelat i Premier League och fortfarande har en “nedflyttad från Premier League”-aura och likt Wigan förra året, Birmingham och Blackpool säsongen innan det, och Wolverhamptons säsong innan det tror jag ett sådant lag kommer slåss i botten. Det svåra är bara att peka ut vilket lag av bland andra Fulham, Reading, Bolton och valet för mig faller på Blackburn och att de förlorat eller är på väg att förlora alla sina bästa spelare.

Slutade bara nia ifjol trots 40 mål från Jordan Rhodes och Rudy Gestede. Nu ser man ut att förlora Rhodes och Gestede är klar för Aston Villa. Utan dem är man bara ännu en huvudlös Venkysprodukt. Dessutom har de förlorat sin bästa mittfältare i Tom Cairney till Fulham och sin spännande tredjeanfallare Joshua King till Bournemouth. Trolig placering: 17-24

Rotherham
Rotherham slutade 21:a ifjol och har till denna säsongen förlorat sitt mittbackspar Craig Morgan (Wigan) och Kari Arnason (Malmö) samtidigt som deras tredje mittback följt sin managersfotspår och lyckats bli avstängd i tio matcher till följd av något som han har sagt till James McClean. Rotherham har dock gjort en hel drös smarta värvningar, framför allt till försvaret men också till anfallet med Chris Maguire och min personliga favoritenganche EJ Ledesma. Trolig placering: 19-24

Huddersfield
De har en länge lovande målvakt jag är osäker på. De har en stabil backlinje om de hittat sin vänsterback i Jason Davidson (floppar man i WBA går man rimligen till Huddersfield) men lagkaptensmittbacken Mark Hudson börjar bli till åren. De sålde Conor Coady men ersatte honom både intressant och stabilt med Kyle Dempsey från Carlisle och Dean Whitehead från Påskön samtidigt som de har två unga nordiska innermittfältare i Phillip Billing och Sondre Tronstad.

Jacob Butterfield är en mittfältsgud som kan göra frisparksmål med både höger- och vänsterfot men framför honom är Sean Scannell otillräcklig, Nakhi Wells i behov av en anfallspartner, och James Vaughan blir för ofta skadad eller utvisad för att göra skillnad på längre sikt. Jag vill tro på Chris Powell som manager tack vare hans League One-vinnande Charlton lag men i avsaknaden av en tydlig jumbo  känns det som att bristen på ambition har hunnit ikapp Huddersfield efter flera säsonger som ett anonymt lag på nedre halvan. Trolig placering: 20-24

PETER A LINHEM
@Linhem

Publicerad 2015-08-06 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons