Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SPECIAL: Inför Premier League 2015-16

Peter Hyllman 2015-08-07 14:30

Så var vi här igen, på tröskeln till en ny ligasäsong. Detta efter en väldigt kort transfersommar där vissa klubbar har varit väldigt aktiva samtidigt som andra klubbar istället har varit väldigt passiva i sitt värvande. Om förra säsongen kändes ganska förutsägbar på förhand så är det här en säsong som vid samma tidpunkt känns betydligt mer oviss.

Kamrat Linhem har satt formen för dessa ligagenomgångar. Men jag tippar lagen i deras precisa tabellplaceringar, även om också jag i huvudsak har som ambition att säga något om lagen. Dels av egoskäl för att i efterhand kunna stoltsera med att jag hade rätt. Dels av generösa skäl för att ge er möjlighet att häckla mig i efterhand för att jag hade fel, även om jag ger mig själv chansen att ducka bakom varje lags spread.

Förra säsongens obestridlige stjärna var Eden Hazard. Den här säsongen kan han få sällskap av fler spelare på Premier Leagues himlavalv. Mesut Özil ser ut att kunna vara redo för en riktigt bra säsong i sin centrala roll på Arsenals offensiva mittfält samtidigt som Alexis Sanchez kan höja sig en nivå. David Silva har alltid storhet i sig och bör kunna upprätta ett stort samspel med Sergio Agüero och Raheem Sterling. Och vad kan Wayne Rooney uträtta som anfallare i ett taktiskt system utformat med honom som spets?

ANNONS

Svaret på den frågan kan ge oss en ledtråd om svaret på frågan om vem som blir Premier Leagues skyttekung under säsongen. Sergio Agüero kommer även han vilja ha ett ord med i laget. Annars tror jag det här är en säsong då Christian Benteke kommer att göra väldigt många mål för Liverpool och visa vad han verkligen går för. En annan belgisk anfallare jag också tror kommer få sitt definitiva genombrott är Evertons Romelu Lukaku.

På tal om genombrott så tror jag väldigt mycket på Jordon Ibe i Liverpool som visar upp många av de egenskaper som trollbundit Liverpoolfansen vid Raheem Sterling under några år, men med en i mina ögon ännu bättre slutprodukt. Ibe kan bli Liverpools ess i deras rockärm under säsongen. Annars tror jag det är Kurt Zouma i Chelsea som kommer vara den spelare som tydligast går från lovande till en av ligans superstars.

ANNONS

Vilka av Premier Leagues managers som kommer vara mest framgångsrika beror på vad man menar. För vissa kommer det vara en framgång bara att ha lyckats behålla jobbet under säsongen. Min gissning är att det här är Arsene Wengers säsong och, om Arsenal faktiskt vinner ligatiteln, kanske också hans sista säsong. Alex Neil i Norwich tror jag kommer få mycket uppskattning under säsongen och Ronald Koeman kommer hyllas som ett geni efter att ha tagit Southampton till Champions League genom att vinna Europa League.

Detta om den kommande säsongen i stort. Så till det lilla, eller det som egentligen betyder något, nämligen hur kommer Premier League-tabellen faktiskt se ut i mitten av maj? Det här är vad jag i skrivande stund tror, gissar eller vildsint spekulerar i:

1. ARSENAL
Laget är på uppgång och det råder en positiv känsla runt hela klubben, känslan är helt enkelt att detta ska vara Arsenals säsong. Just denna positiva känsla och självförtroende gör att jag tror att Arsenal är det lag som under säsongen kommer drabbas minst av att köra fast mot lagen under toppen, vilket innebär värdefulla poäng. Dock är säsongsinledningen viktig och att man inte ger någon av sina konkurrenter ett poängmässigt försprång redan från början. Arsenals mittfält är lysande och Arsenals försvar och anfall är om inte strålande så i alla fall tillräckligt bra. (1-4)

ANNONS

2. CHELSEA
Man ska aldrig räkna bort Chelsea och i synnerhet inte ett Chelsea under José Mourinhos ledning. Men inför den här säsongen har de heller inte gett oss väldigt många skäl att räkna med dem. Chelsea hade sina begränsningar redan förra säsongen och har hittills inte adresserat dem under sommaren. Mest problematiskt är anfallet där det ser oroväckande tunt ut bakom Diego Costa, vars skadeproblem är besvärande och kan vara psykologiskt betingade liksom de var för exempelvis Owen Hargreaves och Louis Saha. I alla fall kunde man tolka Mourinhos syrliga kommentar åt det hållet. Det sätter återigen allt fokus, på gott och på ont, på Eden Hazard. (1-3)

3. MAN CITY
Man City har värvat bra så här långt med Fabian Delph och Raheem Sterling om än kanske inte i riktigt den utsträckning man hade förväntat sig för att åtgärda de lagstrukturella problem vi såg förra säsongen. Man Citys stora problem är dock Manuel Pellegrini och det faktum att alla förväntar sig att detta är hans sista säsong innan Pep Guardiola tar över rodret. Man City meddelade under dagen att de förlängt Pellegrinis kontrakt men detta ska inte ses som något annat än ett sätt att försöka undvika pratet om att Pellegrini skulle vara en dead man walking. (1-5)

ANNONS

4. LIVERPOOL
Från himmel till helvete, och sedan himmelriket igen?! Det kan bli så för Brendan Rodgers och Liverpool. Någon titelstrid kommer inte bli aktuell men med ett mittfält som kan börja hitta sina egna fötter och stadga efter Steven Gerrard, en anfallsgeneral i form av Christian Benteke understödd av spelare som Philippe Coutinho, Jordan Henderson och Adam Lallana, och med en stor talang i vardande som Jordon Ibe så tror jag Liverpool återigen kommer att producera mål framåt. Nyckeln till Liverpools säsong blir om Rodgers lyckas få ordning på backlinjen. (3-6)

5. MAN UTD
Man Utd har värvat stort inför den här säsongen och allt annat än en titelstrid vore att betrakta som ett misslyckande. Risken är överhängande att det blir betydligt värre än så. Strulet och obeslutsamheten kring David De Gea, mer det än att han faktiskt skulle lämna, kommer kosta och en ofattbar ovilja att förstärka mittförsvaret kommer visa sig bli dyrbart. Ett mer fundamentalt problem är att Louis van Gaal har en benägenhet att sätta sig själv i centrum snarare än laget. (2-5)

ANNONS

6. EVERTON
Om den andra säsongen för Roberto Martinez var förfärlig så kan den tredje säsongen bli desto bättre. John Stones är i nuläget kvar i Everton och blir han kvar så har han alla chanser att verkligen utvecklas till en mittbacksjätte som därefter kommer ta steget vidare till någon av de större klubbarna. Romelu Lukaku har potentialen att bli en av ligans absolut bästa anfallare och kommer att visa det under säsongen. Tom Cleverley tror jag är precis den spelare som Martinez har sökt efter till sitt mittfält, och båda är bekanta med varandra sedan tiden i Wigan. (6-8)

7. TOTTENHAM
Det är lite svårt att se hur den här säsongen egentligen ska kunna bli så värst mycket bättre för Tottenham. Mauricio Pochettino har förvisso förstärkt i backlinjen vilket var nödvändigt men offensivt, som var ett problem för Tottenham förra säsongen, kvarstår samma gamla problem. Harry Kane var ett stratosfäriskt genombrott förra säsongen men frågan om han kan hålla kvar samma nivå också utan det så kallade överraskningselementet är just nu Tottenhams damoklessvärd. Tottenham måste klara av att balansera Europa League och Premier League bättre den här gången. (4-7)

ANNONS

8. SOUTHAMPTON
Det finns två saker som framför allt oroar mig med Southampton. Dels att laget för andra sommaren i rad tappar några av sina absolut viktigaste spelare, den här gången Toby Alderweireld och Morgan Schneiderlin. Att klara det en gång är en sak, att klara det flera år i rad är en annan. Dels Europa League där jag tror att Southampton både kan och vill göra väldigt bra ifrån sig, men som bevisligen kan vara väldigt svårt för engelska lag att hantera tillsammans med ett krävande Premier League-program. Men Southampton har en mycket stark grund att stå på och kommer göra bra ifrån sig i ligan och väldigt bra ifrån sig i Europa. (8-10)

9. NEWCASTLE
Det var en katastrofal fjolårssäsong för Newcastle. Nedflyttning var farligt nära och om säsongen hade varit några veckor till så hade det troligtvis varit en realitet. Samtidigt har klubben under ett flertal år lyckats att alienera hela sin lokala supporterbas. Ändå är stämningen positiv inför den här säsongen. Steve McClaren är knappast den perfekte managern men han känns som en fräsch satsning framåt och i hans fotspår har det gjorts några riktigt intressanta värvningar i Giorginio Wijnaldum och Aleksandr Mitrovic. För en gångs skull känns det som om Newcastles klubbledning tänker något längre än enbart närmaste kvartalsrapport. (8-11)

ANNONS

10. NORWICH
Vilket genombrott inom engelsk fotboll Alex Neil hade förra säsongen. Norwich låg en bra bit nedanför tabelltoppen när Neil tog över efter nyår men seglade med honom snabbt upp som vårens förmodligen bästa lag i The Championship, med en väldigt intressant kombination av kraft, fart och teknik. Det var inte länge sedan Norwich spelade i Premier League vilket gör att laget består till stor del av Premier League-vana spelare vilket jag tror kommer vara till lagets stora fördel. Kommer inte vara någon slagpåse. (9-12)

11. STOKE
Stoke hade en fantastisk fjolårssäsong vilket resulterade i klubbens högsta tabellplacering någonsin. Självklart blir det svårt att överträffa och nästan lika svårt att upprepa. Mame Biram Diouf var ett värdefullt tillskott till anfallet redan förra säsongen och inför den här säsongen förstärker man med både Joselu och Ibrahim Afellay, i Mark Hughes spanska kulturrevolution. Steven N’Zonzi har lämnat Stoke som ersatt denne med från Chelsea inlånade Marco van Ginkel, i vad som rimligtvis blir en försvagning. I Steve Sidwell har dock Stoke en stark defensiv mittfältspjäs. (10-12)

ANNONS

12. CRYSTAL PALACE
Den stora faran för Crystal Palace är att de gjorde så väldigt bra ifrån sig under våren att förväntningarna på dem nu är skyhöga. För mindre än ett år sedan sågs Crystal Palace som givna för nedflyttning och nu pratar man om dem i samma andetag och mening som europeiska cupplatser. Det steget är väldigt stort oavsett vilka värvningar man än lyckats göra. Alan Pardew lyckades ge Crystal Palace en boost under våren men nu måste han visa att han klarar av att lyfta dem över en hel säsong. Jag tror inte det blir lika lätt som många vill tro. (9-13)

13. WEST HAM
Ett lag med stora förväntningar men ännu större förhoppningar sedan man valde att skilja sig från Sam Allardyce och ersätta denne med Slaven Bilic, och med flytten till en ny och större arena nära förestående. Fansens drömmar om europeiskt cupspel krossades emellertid till spillror redan i kvalspelet och att döma av insatsen där så har West Ham en mycket lång väg att vandra trots imponerande värvningar av exempelvis Pedro Obiang och Dimitri Payet. West Ham såg Bilic en möjlighet att lyfta laget uppåt i Premier League, men det är i själva verket tveksamt om han alls kommer lyckas. (12-16)

ANNONS

14. SWANSEA
Swansea hade en fantastisk fjolårssäsong där man faktiskt snuddade på europeiskt cupspel under Garry Monks första fullständiga säsong som manager i klubben. Jag tror det blir väldigt svårt att upprepa. Dels för att jag tror Swansea överträffade sig själva något förra säsongen, även om det är ett uttryck jag inte gillar. Dels för att konkurrerande klubbar har förstärkt i en utsträckning som Swansea inte svarat upp mot, även om Andre Ayew är ett spännande tillskott på anfallssidan. I huvudsak tror jag dock Swansea är lite för defensiva för att kunna hävda sig på längre sikt. (12-15)

15. WATFORD
Otroligt svårtippat lag inför den här säsongen, mycket tack vare att Watford både har en ny manager (igen) i Quique Flores och en väldigt stor och spretig spelartrupp med många nya spelare. Watford mer än någon annan av de båda nykomlingarna har valt att värva nya spelare istället för att förlita sig på stommen som tog dem upp i Premier League, men de har å andra sidan också förstärkt med kvalitet som Nyom, Jurado, Behrami och Berghuis. Watfords ägare har visat att det är Watford som nu är den prioriterade klubben i deras klubbkoncern och klubben har resurser att hålla sig kvar. (14-18)

ANNONS

16. BOURNEMOUTH
Den gällande schablonen är att man ska tippa nykomlingarna som favoriter till nedflyttning och vad gäller Bournemouth så finns det många rationella skäl att tro att de kommer få det svårt i Premier League. Men om jag ska eftersträva att inte vara helt cynisk så finns det en spelidé och ett system i Eddie Howes lagbygge som jag tror gör dem bättre rustade än tidigare motsvarigheter som exempelvis Blackpool och Burnley. Bournemouth har förstärkt sitt lag under sommaren, med spelare som Tyrone Mings, Joshua King och Max Gradel, men inte på ett sätt som förändrar vad som fungerade och var framgångsrikt för laget förra säsongen. (16-20)

17. WEST BROM
Jag har tippat West Brom långt ned i tabellen så många gånger nu att det är svårt att avgöra om det beror på att jag tror de kommer att hamna där eller om jag vill att de ska hamna där. Det kommer flaxas med armarna om hur bra Tony Pulis är på att hålla kvar lag i Premier League samtidigt som det är värt att erinra sig att Stoke med Pulis faktiskt var på god väg att ramla ned mot det förhatliga strecket innan de gick skilda vägar. West Broms spelartrupp var i min mening bland de svagare redan förra säsongen och några omfattande eller avgörande förstärkningar har inte gjorts inför denna säsong. (14-17)

ANNONS

18. SUNDERLAND
Dick Advocaat kom in och räddade vad som såg ut att bli en helt bedrövlig säsong för Sunderland i våras. Sedan tackade han nej till att förlänga sin tid i klubben, innan han till sist ändrade sig och tackade ja. Han blev alltså övertalad eller var allra minst tveksam till om han ville ha jobbet. Sådant gör mig omedelbart skeptisk. Det är en sak att göra ett tillfälligt räddningsjobb, en annan att göra ett långsiktigt byggnadsjobb från grunden. Younes Kaboul och Yann M’Vila är stabila defensiva förstärkningar men Sunderland ser alltjämt oroväckande tunna ut offensivt. (17-20)

19. ASTON VILLA
Försäsongen hade knappast kunnat bli sämre för Aston Villa. Förhoppningarna om en ny ägare av klubben ser ut att ha gått om intet vilket innebär ytterligare år med åtdragen svångrem om plånboken. Två viktiga spelare har lämnat klubben i form av Fabian Delph och Christian Benteke som förmodligen övertygade varandra om att det var bättre att fly än illa fäkta. Samtidigt är Ron Vlaar, lagets ledande försvarsgestalt, långtidskadad. Tim Sherwood vet hur han skapar rubriker och verkar hyfsat duktig på att motivera spelare, men över en hel säsong krävs ett taktiskt nous som han ännu inte visat prov på. (16-19)

ANNONS

20. LEICESTER
Hur man än vrider och vänder på Leicester så kommer man fram till att laget besitter precis alla ingredienser för ett lag som är dömt att åka ur. De klarade sig med nöd och näppe kvar säsongen innan. De har inte förstärkt i någon särskilt meningsfull utsträckning. De har sparkat sin förre manager och ersatt denne med ett europeiskt namn av mellanmjölkskaraktär och vars prestationer normalt sett präglats av slentrian snarare än succé. Samt med ägare som vare sig känns tillräckligt engagerade i klubben för att vara ett genuint stöd eller tillräckligt distanserade från klubben för att ge klubbledningen fritt manöverutrymmme. (19-20)

:::

Så tror jag alltså det slutar. Kanske. Siffrorna inom parantes är den spread inom vilken jag tror att lagen kan sluta, och vill ni kritisera mig för hätskt för hur jag gissat så kommer jag bara gömma mig bakom dem. Med endast några få rader per klubb för att motivera deras placering, för att inte bloggen ska bli helt olidligt lång, så är det naturligtvis också så att det finns fler skäl än de jag valt att fokusera på här.

ANNONS

Det här är också den ordning, nedifrån och uppåt i tabellen, i vilken jag kommer publicera min team previews inför säsongen, med början nästa vecka och med slut lagom till månadsskiftet. Hur kan man göra previews efter att säsongen börjat kanske någon då undrar? Å andra sidan har jag tidigare fått kritik för att jag gjort dem för tidigt. På det här viset får jag mer med information i genomgångarna och en längre tid av transferfönstret har hunnit gå, och därmed en mer realistisk bild av lagens faktiska styrkor och brister.

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto