Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier League inleds med ett praktfullt prestigemöte på Old Trafford

Peter Hyllman 2015-08-08 06:00

Närmare tre månaders väntan är över. Idag börjar den engelska ligasäsongen på fullaste allvar. I Premier League innebär det sex matcher. Lagom till den klassiska eftermiddagstiden så går samtliga tre nykomlingar in i spel – Watford borta mot Everton, Norwich hemma mot Crystal Palace och Bournemouth i en ytterst vinnbar match hemma mot Aston Villa.

https://www.theguardian.com/football/blog/2015/aug/07/premier-league-2015-2016-bournemouth-norwich-watford

Senare på kvällen så tar de regerande mästarna Chelsea sina första steg för att försvara sin ligatitel. De gör det på hemmaplan mot Swansea som imponerade så stort förra säsongen. José Mourinho meddelade igår att han skrivit på ett nytt fyraårskontrakt med Chelsea, vilket borde betyda att han inte får sparken imorgon i alla fall.

(Tidigare under dagen meddelade också Man City att de förlängt kontraktet med Manuel Pellegrini. En klyftig manöver naturligtvis, det förändrar i praktiken ingenting gällande deras intresse i Pep Guardiola efter säsongen men fungerar preventivt mot allt för ihärdigt mediaspekulerande samtidigt som det stärker Pellegrinis position i omklädningsrummet.)

ANNONS

Men fotbollen sparkar igång redan tidig eftermiddag och det med ett riktigt häftigt toppmöte mellan Man Utd och Tottenham. Båda lagen vill på förhand försöka konkurrera om Champions League-platserna och det är alls inte orimligt att striden mot slutet av säsongen kommer att stå bland annat mellan just dessa båda lag.

För Louis van Gaal handlar det till stor del om att visa att Man Utd faktiskt står bättre rustade inför den här säsongens ligastrid. Man började på hemmaplan också förra säsongen, men inledde då med en högst otippad förlust mot Swansea. Den förlusten satte tongången för en hel säsong och Man Utd har knappast råd men lika svag säsongsinledning den här gången.

Trots en hel sommar och trots mängder med spenderade miljoner så inleder Man Utd ändå den här säsongen med en känsla av att byxorna neddragna vid fotknölarna. Situationen med David De Gea var inte svårförutsägbar och det är ett under att man trots detta ändå befinner sig i den osäkra situation man nu gör med en så viktig position som målvaktsposten.

ANNONS

Situationen ser inte så mycket bättre ut med mittförsvaret. För tillfället verkar Louis van Gaal ha intalat sig själv att han inte behöver förstärka mittförsvaret eftersom han kan spela Daley Blind som mittback. Ett grundläggande problem med Man Utds prestationer förra säsongen var van Gaals ständiga plottrande med spelare ur sina normala positioner i offensiven, den här säsongen riskerar samma sak ske i defensiven.

Om det är ett latent behov att befinna sig sig i centrum eller demonstrera sin egen genialitet är något oklart. Det höll dock på att kosta Man Utd Champions League-spel förra säsongen och riskerar göra det igen.

Om det ser virrigt och oklart ut i Man Utd så gäller raka motsatsen i Tottenham, där finns inga tvivel om vad Mauricio Pochettino vill men heller inga naiva illusioner om att han vet bäst eftersom han är Pochettino. Han har arbetat systematiskt med att göra Tottenham defensivt betydligt starkare och har lyckats med det genom några jobbigt bra värvningar av bland annat Toby Alderweireld och Kieran Trippier.

ANNONS

Pochettinos stora bidrag under sin tid i Southampton var att organisera deras defensiv och göra den till en integrerad del i lagets offensiva spel. Southampton skördar fortfarande frukterna av detta reformarbete och det är möjligt att vi kommer få se Tottenham göra detsamma under säsongen. Under gårdagen tippade jag Tottenham sexa den här säsongen, men de har potential för mycket mer.

Den mest oroväckande aspekten för Tottenham är offensiven. Harry Kane hade en strålande fjolårssäsong. Om han klarar av att upprepa säsongen är den första viktiga frågan för Tottenham. Huruvida Tottenham i övrigt kan bidra med något offensivt understöd i termer av målskytte är den andra. Hittar de ett positivt svar på dessa båda frågor så blir det här en bra säsong för Tottenham.

Två tänkta topplag med motsvarande men motsatta förutsättningar. Man Utd med ett väldigt starkt anfall men med en tveksam defensiv. Tottenham med ett försvar men med en tveksam offensiv. För båda lagen gäller att de måste infria förväntningarna på det ena och under säsongen hitta en fungerande lösning på det andra.

ANNONS

Låt spelet börja!

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto