Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premiäromgångens fem främsta debutanter i Premier League

Den första omgången är färdigspelad i Premier League. Mer än kanske någon gång tidigare har det dragits långtgående, blixtsnabba och motsägelsefulla slutsatser baserade enbart på denna första omgång. Arsenal är skräp, Chelsea kommer få det svårt, Man Utd är bra skit, Man Utd är bara skit, och Man City kommer vinna ligan.

Det har kommit många nya spelare till Premier League. Totalt har klubbarna i Premier League hittills värvat 111 spelare. Naturligtvis har det skett en hel del värvningar mellan klubbarna i Premier League, men hittills har det värvats 80 spelare till Premier League från klubbar utanför Premier League. 58 av dessa spelare har värvats från någon europeisk högstaliga, och färre än tio av dem har tidigare spelat i Premier League.

Det importeras med andra ord spelare till Premier League i en omfattande skala. De flesta av spelarna den här sommaren kommer från Frankrike, Holland, Tyskland och Italien. I de flesta fall gör de alltså sin allra första säsong i Premier League och en hel del av dem debuterade således under helgen. Men vilka av dessa debutanter gjorde bäst ifrån sig?

(5) Shinji Okazaki, Leicester

Det var en strålande seger för Leicester i premiäromgången, och för Claudio Ranieri, även om en hemmamatch mot Sunderland förmodligen är den lättaste matchen Leicester har att spela under säsongen. Okazaki, den japanske anfallaren värvad från Mainz, gjorde förvisso inte något av Leicesters fyra mål men han visade upp en värdefull förmåga som Leicester tidigare saknat, nämligen förmågan att hålla i bollen och på så vis ge Leicester fler alternativ i anfallsspelet. Det återstår att se om han kan göra det lika bra mot tuffare motstånd.

(4) Matteo Darmian, Man Utd

Att debutera som ytterback i Premier League kan vara bland det svåraste man kan göra som fotbollsspelare. Darmian hade bara behövt fråga en annan gammal Unitedspelare för att få det bekräftat. Det tog Darmian en kvart att acklimatisera sig för att därefter stänga igen sin högerkant för attacker från Tottenham. Hans defensiva skicklighet framstod tydligt i kontrast när han ersattes av Antonio Valencia sent i matchen, och offensivt samarbetade han bra med Juan Mata. Kan visa sig bli Man Utds bästa värvning den här sommaren.

(3) Georginio Wijnaldum, Newcastle

Det råder höga förväntningar på Wijnaldum. Tillsammans med Aleksandr Mitrovic är det han som utgör fröet till förändring och framtid för Newcastle och Wijnaldum såg till att leva upp till dessa förväntningar i den första omgången mot Southampton. Ett mål i debuten är bra nog men Wijnaldum såg också ut att få till stånd ett starkt samarbete med Moussa Sissoko i vad som har potential att bli ett av Premier Leagues mer dynamiska centrala mittfält. Bra råmaterial för Steve McClaren att arbeta med.

(2) Dimitri Payet, West Ham

Det mesta av surret efter West Hams mycket överraskande seger mot Arsenal på Emirates handlade av naturliga skäl om Reece Oxford. Men West Hams store segerarkitekt var Payet, som låg bakom både det mesta och det bästa av West Hams anfallsspel. Utan särskilt mycket match i benen låg han hela tiden steget före Arsenals försvar och defensiva mittfält och kommer bli en väldigt spännande spelare att följa i West Ham under säsongen.

(1) Andre Ayew, Swansea

Om man ska döma enbart från premiäromgången så framstår Ayew som den här sommarens transferfynd. Swansea värvade honom som fri transfer från Marseille, där han gjorde över tio ligamål förra säsongen. I första omgången, mot tuffast möjliga motstånd på bortaplan, svarade han för en strålande prestation och lyckades utöver ett iskallt kvitteringsmål göra livet mindre värt att leva för ligans främsta backlinje.

:::

Debuterade i Premier League var det så klart fler som gjorde under helgen, inte minst West Hams Reece Oxford gjorde ju en uppmärksammad och bejublad debut. I den här bloggen fastnade jag dock för de spelare som tidigare spelat i någon europeisk högstaliga och nu flyttat till Premier League.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Oriol Romeu (DM), 23 år till Southampton. Morgan Schneiderlin har sålts och Southampton ska spela både i Premier League och i Europa League under säsongen. Att bunkra upp med spelare på centralt mittfält är således inte feltänkt och Romeu visade stor potential innan skador och lån bromsade upp hans utveckling. Väl godkänd (+++)

Publicerad 2015-08-13 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons