Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ännu en jobbig höstsäsong för Everton?

Har Everton is i magen eller har de drabbats av handlingsförlamning? Hittills den här sommaren ligger Everton sist i Premier League i termer av spenderade pengar på spelarköp, detta samtidigt som nära konkurrenter som Newcastle, Stoke, Swansea, West Ham och inte minst dagens motståndare Southampton har förstärkt rejält.

Tom Cleverley och Gerard Deulofeu är de enda genuina förstärkningarna av Evertons a-lag under sommaren. Så här långt har Everton fått lägga betydligt mer energi på att hålla kvar vid spelare som redan finns i laget, inte minst då John Stones som framför allt Chelsea är och rycker i. Och uttalade transfermål som exempelvis Xherdan Shaqiri väljer att istället gå till Stoke.

Givet att Roberto Martinez andra säsong med Everton inte alls slutade så som Evertons supportrar hoppades på så måste det kännas obekvämt med en så pass marginell förstärkning som Everton har gjort under sommaren samtidigt som Stoke värvar Ibrahim Afellay och Xherdan Shaqiri, Newcastle värvar Giorginio Wijnaldum och Aleksandr Mitrovic, West Ham värvar Pedro Obiang och Dimitri Payet, och så vidare.

Den känslan lär inte ha reducerats av premiäromgångens oavgjorda resultat på hemmaplan mot nykomlingen Watford, där Everton två gånger om tvingades jaga kvittering i slutskedet av matchen.

Det är förvisso två veckor kvar av transferfönstret. Everton gör naturligtvis rätt i att inte stressa fram värvningar bara för att få in dem snabbt, men rimligtvis borde de ha hunnit göra sin research tidigare under sommaren. Ju närmare transferfönstrets deadline kommer desto högre blir dessutom både stressen på att få igenom värvningar och priset på aktuella spelare.

Ändå finns det spelare som Everton borde jaga. De skulle behöva värva en offensiv mittfältare likaväl som de behöver värva en mittback om man inte lyckas med att sätta ned foten framgångsrikt gentemot Chelsea gällande John Stones. Med ett hägrade EM-slutspel borde det heller inte vara omöjligt att övertala Stones om att stanna kvar i klubben minst en säsong till.

Det jobbiga för Everton är så klart om några förstärkningar alls blir av. Everton har under en längre tid valt att vrida mesta möjliga ur sina redan befintliga tillgångar snarare än att investera i någon större utsträckning vare sig i spelartruppen eller i infrastrukturen. Klubbens styrelse och dess ordförande Bill Kenwright har inte precis något lovande track record i att leverera på sina löften och utfästelser.

Det buades på Goodison Park i lördags. Inte bara efter matchen och resultatet mot Watford, men också under matchen vid varje tillfälle som Everton inte passade bollen framåt. Bakom detta buande ligger naturligtvis en frustration med Evertons omständliga och stundtals tandlösa spel, inte minst från förra säsongen. Det är heller inget gott omen för Roberto Martinez.

Evertons inledning på ligasäsongen är nämligen allt annat än mysig. På sina tio första matcher, ända fram till och med oktober, ställs man från och med nu i tur och ordning mot Southampton (a), Man City (h), Tottenham (a), Chelsea (h), Swansea (a), West Brom (a), Liverpool (h), Man Utd (h) och Arsenal (a). Med det perspektivet är de tappade poängen mot Watford desto värre.

Nu är förvisso inte Everton ett lag som är utan något att hämta från någon av de där matcherna. Men Everton är också av hävd och gammal ovana bättre på våren än under hösten, och ett inte helt orimligt scenario är alltså att Everton går in i november runt eller till och med under nedflyttningsstrecket. Vilket knappast kommer göra underverk med stämningen på Goodison Park.

Skador på viktiga spelare ställer också till det för Everton. Leighton Baines, Steve Pienaar, Darron Gibson och Leon Osman är samtliga skadade, och det är framför allt dessa spelare som står för det kreativa och för överblick och spelintelligens på planen. Avsaknaden av dessa spelare blev tydlig mot Watford där idétorkan rätt snabbt tog överhanden trots ett stundtals massivt spelövertag.

Spännande match idag mot Southampton, på bortaplan. En match mellan två klubbar som borde befästa ungefär samma livsrum i Premier League-tabellen, och båda lagen spelade 2-2 i premiäromgången. Det blir en intressant kraftmätning.

Precis som en hel del övriga av dagens matcher. Sunderland v Norwich är två lag som hade det rejält tufft i premiären. Swansea och Newcastle spelade också de 2-2 båda två och även det är en match mellan två aktuella lag för den övre halvan. Både Tottenham och Stoke förlorade med 0-1 i allt annat än bra och underhållande matcher. West Ham och Leicester triumferade båda två i den första omgången.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Adama Traoré (RW), 19 år till Aston Villa. Väldigt spännande värvning av en mycket lovande spelare. Exakt hur bra den blir den här säsongen beror till stor del hur Traoré klarar av att göra omställningen både till seniorfotboll och till Premier League. Kan bli ett viktigt anfallsvapen under säsongen. Väl godkänd (+++)

Gökhan Inler (CM), 31 år till Leicester. Egentligen ska det väl inte vara möjligt att en klubb som Leicester ska kunna norpa en spelare som Inler framför näsan både på Schalke och Besiktas, men det är nya tider. Inte purung, men det var inte Esteban Cambiasso heller och en så mycket bättre ersättare på förhand än Inler lär bli svårt för Leicester att hitta. Med beröm godkänd (++++)

Publicerad 2015-08-15 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons