Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SPECIAL: Bournemouth 2015-16

Peter Hyllman 2015-08-16 16:00

Bournemouth spelar för första gången i klubbens 116-åriga historia i den engelska högstadivisionen. Klubben har i Dean Court, eller Vitality Stadium som är dess finansiellt korrekta namn, Premier Leagues klart minsta arena. Få hade tippat Bournemouth för uppflyttning förra säsongen och en hel del ställer inför den här säsongen frågan om Bournemouth verkligen är att betrakta som ett Premier League-lag.

Det är en frustrerande frågeställning. Om en klubb som vinner The Championship och därmed genom uppflyttning faktiskt kvalificerar sig för Premier League inte är att betrakta som ett Premier League-lag, vilka är i så fall det? Sitter det folk i en kommitté för god smak och bestämmer vilka lag som är Premier League-lag och inte?!

Det kommer självklart bli en otroligt tuff säsong för Bournemouth. Det är ett lag som genom sin status som underdog omedelbart väcker sympati och förhoppningar om att de ska hålla sig kvar, på samma sätt som före dem Burnley, Blackpool och Swansea bland andra. Men av historien lär vi oss att förhoppningar inte är tillräckligt för att hålla sig kvar i Premier League.

ANNONS

Men Bournemouth är mer än bara förhoppningar. De visade förra säsongen i The Championship att det är ett lag med en uttänkt och väl genomarbetad offensiv spelidé vilken hjälpte dem att göra flest mål i hela ligan. Där finns något att falla tillbaka på spelmässigt även när resultaten inte går med dem, vilket de oundvikligen kommer göra betydligt mer sällan den här säsongen jämfört med förra.

Farhågan med den här säsongen är att Bournemouth inte alls kommer få utdelning på sin offensiv i samma utsträckning, och att de i mötet med en betydligt mer högkvalitativ offensiv i Premier League kommer släppa in ett större antal mål och framför allt enkla mål. Bournemouth har taktiskt och tekniskt kunnande för att hålla sig kvar, men avgörande blir om de besitter de mentala egenskaperna för att klara av säsongen.

ANNONS

Eddie Howe har pratat om att vara lojal med den spelartrupp som tog upp Bournemouth i Premier League. Vi har sett flera andra misslyckade exempel på klubbar som bytt ut stora delar av sin spelartrupp och ställt upp med nästan helt nya lag. Inledningsvis ser Howe ut att stå fast vid sitt ord men med tiotalet genomförda värvningar så har Bournemouth onekligen inte legat på latsidan under sommaren.

LINEUP (4-2-3-1)
GK – Boruc, Artur

RB – Francis, Simon
CB – Elphick, Tommy
CB – Cook, Steve (Distin, Sylvain)
LB – Mings, Tyrone

DM – Gosling, Dan (Arter, Harry)
CM – Surman, Andrew

RW – Ritchie, Matt
AM – Kermorgant, Yann (Wilson, Callum)
LW – Atsu, Christian

ST – King, Joshua (Gradel, Max)

TRANSFERS
In: Artur Boruc (Southampton), Adam Federici (Reading), Joshua King (Blackburn), Christian Atsu (Chelsea, lån), Tyrone Mings (Ipswich), Sylvain Distin (Everton), Max Gradel (St Etienne), Lee Tomlin (Middlesbrough), Filippo Costa (Chievo, lån). Ut: Ian Harte (fri), Josh McQuoid (fri), Darryl Flavahan (fri), Mohamed Coulibaly (fri), Joe Partington (fri) Miles Addison (fri), Ryan Fraser (Ipswich, lån), Brett Pitman (Ipswich), Jayden Stockley (Portsmouth, lån).

ANNONS

NYCKELSPELARE: Matt Ritchie
Var en betydelsefull spelare för Bournemouth i The Championship och det kommer vara otroligt betydelsefullt för Bournemouth att Ritchie kan ta sitt spel upp också till nästa nivå. Kantspelet är en nödvändig dimension för att Bournemouths offensiv ska fungera och Ritchie är en helt central pjäs i detta schackspel. Ritchie kan både skapa målchanser likaväl som avsluta dessa chanser.

VAD TALAR FÖR BOURNEMOUTH?
Att laget faktiskt har en egen offensiv spelidé. Det finns ett antal lag i botten av Premier League som huvudsakligen ställer upp enbart för att begränsa och försvara. Det leder till någon extra poäng här och där men gör dem också förhållandevis sårbara. Bournemouths spel har potentialen att plocka hem tre poäng i ett svep och inte minst på bortaplan, där motståndet kan vara något mindre vaksamt, tror jag att Bournemouth kan knipa en och annan överraskande poäng den här säsongen.

ANNONS

Självförtroendet måste också vara högt i Bournemouth samtidigt som det knappast är så att klubben har något att förlora. Laget kan spela i glädje även om förlusterna börjar radas upp eftersom de allra flesta förväntar sig att Bournemouth ändå ska åka ur. I bakhuvudet finns naturligtvis också vetskapen om att Bournemouths och Eddie Howes metoder så här långt har varit väldigt framgångsrika. Vad som har fungerat förut kan naturligtvis fungera igen.

VAD TALAR MOT BOURNEMOUTH?
Det är inte första gången vi ser ett anfallsglatt, bollvinnande och bolltrillande lag komma upp från The Championship och charma Premier League, men tidigare gånger har det helt enkelt inte gått så bra till sist, även om resultaten gick deras väg inledningsvis. Det som framför allt brukar brista är defensiven och även om Bournemouth hade förra säsongens näst bästa defensiva facit i The Championship så är det rätt stor skillnad på att kontrollera Jordan Rhodes och att kontrollera Sergio Agüero eller Diego Costa.

ANNONS

Bournemouth saknar också i väldigt hög utsträckning erfarenhet från Premier League, något som skiljer dem inte minst från Norwich. Detta trots att man alltså värvat närmare tio spelare hittills under sommaren. Bristen på erfarenhet hittar vi på planen men också vid sidan av planen. Trots sina framgångar så kan det vara värt att komma ihåg att också Eddie Howe tar sina första stapplande steg på den här nivån.

TRE NYCKELFRÅGOR

Håller Bournemouths centrallinje? Tommy Elphick, Steven Cook, Andrew Surman, Dan Gosling… Något namn ringer någon klocka men det är sannerligen inte någon etablerad och välkänd centrallinje som Bournemouth har att ställa upp med. Där finns i nuläget inte heller mycket att ersätta med. Finns kvalitet och erfarenhet i tillräcklig utsträckning?

Kan Bournemouth slå hål på Premier League-försvaren? Flest mål i The Championship förra säsongen men nu ställs Bournemouth mot försvarsspel av en helt annan kaliber. Givet den tveksamma rutinen i Bournemouths försvar så är kraven höga på lagets offensiva spelare att de ska fortsätta leverera. Orkar de med den beställningen?

ANNONS

Räcker Eddie Howe till? Jag kan inte föreställa mig oavsett vad som sker med Bournemouth under säsongen att Howe skulle riskera att få sparken, men jag kan inte riktigt säga med säkerhet om det beror på att jag inte vill föreställa mig det. Märkligare saker har inträffat och det kan gå både som det gjorde för QPR och som för Southampton.

SÅ GÅR DET!

Hyllman. (#16) Så länge man är nykomling så är man huvudsaklig kandidat för nedflyttning. Så låter schablonen när Premier League ska tippas och det finns flera rationella skäl för varför detta kan tänkas stämma ganska väl in på Bournemouth. Men jag vill tro att deras offensiva spelidé tillsammans med deras åtminstone inspelade defensiv kan spela hem tillräckligt mycket poäng för att de ska hålla sig kvar. Bournemouth har förstärkt laget men utan att i grunden förändra det som ändå var lagets styrkor förra säsongen. (16-20)

ANNONS

Linhem. (#13) Bournemouth har överträffat mina och alla andras förväntningar under Eddie Howe men Premier League är dit drömmar kommer för att dö och kanske är det glasstaket för många av de tidigare League Two-spelarna i Bournemouth. De har dock en föregångare i framför allt Swansea och de flesta av deras värvningar stärker ett redan starkt och sammansvetsat lag. Mittbacken Steve Cook är en grym målskytt. Harry Arter tog ett jättekliv ifjol och behöver friskna till snart för innermittfältets skull då Dan Gosling bara kan spela i Ligacupen. Kan behöva en mer utpräglad offensiv mittfältare bakom Callum Wilson. (11-16)

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto