Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SPECIAL: Watford 2015-16

Peter Hyllman 2015-08-17 16:00

Watford är en av tre klubbar som förra säsongen vann uppflyttning från The Championship till Premier League. Laget vann fler matcher än Bournemouth, gjorde nästan lika många mål som dem, och om inte Sheffield Wednesday hade fått in en kvittering i slutminuten av den sista omgången så hade Watford vunnit The Championship istället för att ha slutat tvåa.

Normalt sett skulle man ta detta lagbygge som utgångspunkt och försöka analysera lagets styrkor, svagheter, nyckelspelare, möjliga uppställningar och så vidare. Men det är mer eller mindre meningslöst med Watford som har genomgått en extrem makeover sedan slutet på förra säsongen, med både en ny manager och en mängd nya spelare.

När Watfords klubbledning, under direktiv från ägarfamiljen Pozzo, inventerade sin spelartrupp så drog de slutsatsen att egentligen endast två spelare var bra nog att betraktas som givna startspelare i Watford, målvakten Heurelho Gomes och anfallaren Troy Deeney. Ett antal övriga spelare finns kvar i truppen men till övriga platser har Watford värvat en mängd nya spelare.

ANNONS

Vi ser också en stor skillnad på managerposten där Slavisa Jokanovic som förde Watford upp i Premier League landade på fel sida av en kontraktsdispyt och således fick lämna klubben. Istället anställdes den mycket meriterade Quique Sanchez Flores, med erfarenhet både från Valencia och Atlético Madrid, som klubbens nye manager.

Det här är tredje gången som Watford befinner sig i Premier League, senast var säsongen 2006-07. Båda de två tidigare gångerna slutade med att Watford avslutade säsongen sist i tabellen. Chanserna ser bättre ut den här gången. En sak som skiljer Watford både från Bournemouth och Norwich är att deras framgång inte är lika tätt kopplad till en enda manager, såsom Eddie Howe eller Alex Neil. Istället har Watfords framgång kommit med fyra managers på en enda säsong.

Det var det gamla Watford. Quique Sanchez Flores är Watfords femte manager på bara lite drygt ett år och vad vi ser nu är i många avseenden ett helt nytt Watford. Det återstår att se om det nya Watford kan bli lika framgångsrikt som det gamla Watford.

ANNONS

LINEUP (4-2-3-1)
GK – Gomes, Heurelho

RB – Nyom, Allan
CB – Prödl, Sebastian
CB – Cathcart, Craig (Britos, Miguel)
LB – Holebas, José

DM – Capoue, Etienne (Layun, Miguel)
DM – Behrami, Valon

RW – Anya, Ikechi
AM – Berghuis, Steven
LW – Jurado, Juan Manuel

ST – Deeney Troy (Vydra, Matej)

TRANSFERS
In: Sebastian Prödl (Werder Bremen), Giedrius Arlauskis (Steaua Bukarest), José Holebas (Roma), Matej Vydra (Udinese), Etienne Capoue (Tottenham), Valon Behrami (Hamburg), Allan Nyom (Granada), Miguel Britos (Napoli), José Manuel Jurado (Spartak Moskva), Steven Berghuis (AZ Alkmaar), Nathan Ake (Chelsea, lån). Ut: Jonathan Bond (Reading), Lewis McGugan (Sheffield Wednesday), Diego Fabbrini (Middlesbrough, lån), Uche Ikpeazu (Port Vale, lån), Juanfran (Deportivo, lån).

NYCKELSPELARE: Valon Behrami
På pappret den mest profilstarka värvningen som Watford har gjort under sommaren. Kommer bli en väldigt viktig kugge på Watfords defensiva mittfält samtidigt som det är genom Behrami som mycket av bollerövring och därefter spel framåt i planen ska komma. Rutinerad spelare som måste visa ledarskap på planen.

ANNONS

VAD TALAR FÖR WATFORD?
Watford är inte en klubb som saknar resurser. De har visat sig villiga att betala höga löner för att få önskade spelare till klubben, vilket visat sig inte minst med Steven Berghuis. Den italienska ägarfamiljen Pozzo har flera klubbar i sitt stall, utöver Watford också Udinese och Granada, men det är Watford som från och med den här säsongen är den mest prioriterade av dessa tre klubbar. Klubben satsar för att stanna i Premier League.

Watford har ett väl fungerande anfallsspel och med flera spelare i laget som är vana inte bara vid att göra mål utan också att göra många mål. Troy Deeney, Matej Vydra och Odion Oghalo gjorde samtliga en bra bit över tio mål förra säsongen och under sommaren har Watfords mittfält förstärkts så att dessa spelare kan räkna med att få väl så många chanser.

ANNONS

VAD TALAR MOT WATFORD?
Watford är en klubb som normalt sett saknat tålamod. Omständigheterna ljuger en aning men det är självklart heller ingen tillfällighet att Watford byter manager smått otroliga fyra gånger på en säsong. Inte minst med de resurser som Watford har spenderat på laget så är risken överhängande att Quique Sanchez Flores sitter väldigt löst om Watford en bit in på säsongen befinner sig under strecket.

TRE NYCKELFRÅGOR

Lyckas Watford spela ihop laget i tid? Med över tio genomförda värvningar och troligtvis fler på gång, mer eller mindre en hel startelva utbytt i grunden och ett smått helvetiskt spelschema under julsäsongen så är det viktigt att Watford lyckas plocka poäng under hösten. Stort jobb för Flores att snabbt integrera spelartruppen.

Kan Quique Sanchez Flores lyckas lika bra i Premier League? En av den spanska ligans mest spännande tränare under det senaste årtiondet. Har visat sig skicklig både med stora klubbar som med mindre klubbar. Han tog Getafe till 13:e plats i La Liga, kan han göra något liknande med Watford?

ANNONS

Will the goals keep a-flowin’? Watford öste in mål i The Championship förra säsongen vilket till stor del låg bakom lagets uppflyttning. Defensiven kommer spela större roll i Premier League men det vore en väldigt värdefull marginal att ha om Watford kan fortsätta producera framåt i en i alla fall liknande utsträckning.

SÅ GÅR DET!

Hyllman. (#15) Ett väldigt svårtippat lag sett till att det är så mycket som är nytt med Watford sedan förra säsongen. Men man ska heller inte bortse från att det också är mycket som är bättre. Watford har värvat både kvantitet och kvalitet och i Quique Sanchez Flores tror jag de har hittat ett riktigt bra managernamn. Detta är Watfords tredje sejour i Premier League och kanske blir det tredje gången gillt som de lyckas hålla sig kvar. (14-18)

Linhem. (#15) Watford är visserligen väldigt vana vid managerbyten och nya spelare men det är nämnvärt att det bara har varit riktigt framgångsrikt i en hel säsong tidigare (2012-13) och ungefär en halv säsong ifjol. Sanchez-Flores är dock en bra manager och deras värvningar ser imponerande ut. Att de bara spelar med en anfallare när de har tre som gjorde drygt 20 mål ifjol är ett angenämnt lyxproblem för en nykomling. Liknande har de en cornucopia av duktiga mittbackar men det tror jag kan bli mer av ett problem. Valon Behrami och Etienne Capoue ger dem defensiv mittfältskvalitet man saknade ifjol. (12-18)

ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto