Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SPECIAL: Swansea 2015-16

Peter Hyllman 2015-08-18 16:00

Förväntningar kommer bli något som Swansea måste brottas med den här säsongen. En fantastisk fjolårssäsong såg till det, med Swansea som slutade på sin bästa ligaposition någonsin i Premier League, trots att man tappar sin främste anfallare i januari. Men en undersökning bland Swanseas supportrar visar att 62% både hoppas och tror på en ännu bättre säsong.

Det där är självklart inte någon helt lätt situation. Som Garry Monk själv sa efter bortasegern mot Arsenal i slutet av förra säsongen: ”I’m ambitious, the players are ambitious, the club’s ambitious and the fans are ambitious. For sure, I’m going to push the players to take a step forward again. That is my sole aim for next season. But realistically it will be extremely hard to top what we’ve done this season, in terms of points, where we are in the league and how we’ve done it, and I think people need to understand and realise that.”

Det har länge varit en del av Swanseas DNA att ha en underhållande och attraktiv spelstil. Men i själva verket är Swansea med Monk som manager ett av ligans kanske mest defensivt orienterade lag. Det var ingen tillfällighet att Arsene Wenger muttrade efter ovan nämnd förlust att Swansea ”vägrade att spela fotboll”. Lika lite som det är någon tillfällighet att Lukasz Fabianski höll nollan 13 gånger under säsongen, endast Joe Hart höll fler nollor.

ANNONS

En sådan taktik fungerar egentligen bara om det samtidigt finns individuell kvalitet hos de offensiva spelarna, som klarar av att producera chanser och mål utan någon överdriven kollektiv backup. Och Garry Monk har gjort ett riktigt bra jobb med att skapa en offensiv besättning med både hög kvalitet och hög konkurrens. Nathan Dyer och Wayne Routledge finns kvar i truppen men har kompletterats med Andre Ayew och Jefferson Montero, Eder har värvats som komplement till Bafetimbi Gomis.

Är det något Monk förtjänar beröm för så är det att han har visat upp en väldigt god fingertoppskänsla när det kommer till att rekrytera och avyttra spelare till och från klubben. Michel Vorm fick gå och istället tog man in Lukasz Fabianski, Gylfi Sigurdsson värvades, Federico Fernandes i mittförsvaret. Skickliga spelare som passar väldigt bra in i Swanseas system.

ANNONS

LINEUP (4-2-3-1)
GK – Fabianski, Lukasz

RB – Naughton, Kyle
CB – Fernandez, Federico
CB – Williams, Ashley
LB – Taylor, Neil

DM – Cork, Jack
CM – Shelvey, Jonjo

RW – Ayew, Andre
AM – Sigurdsson, Gylfi
LW – Montero, Jefferson

ST – Gomis, Bafetimbi

TRANSFERS
In: Andre Ayew (Marseille), Franck Tabanou (St Etienne), Kristoffer Nordfeldt (Heerenveen), Eder (Braga), Ollie McBurnie (Bradford). Ut: Alan Tate (släppt), David Cornell (släppt), Jazz Richards (Fulham).

NYCKELSPELARE: Jonjo Shelvey
Fick sig en rejäl skrapa av Garry Monk när denne runt jul förra säsongen beskrev Shelvey som lat och att han var tvungen att skärpa sig. Har tränat mycket på egen hand under försäsongen och är en spelare som visat i inledningen av säsongen att han kan bli en väldigt konstruktiv spelare som navet i Swanseas omställningsspel från försvar till anfall.

ANNONS

VAD TALAR FÖR SWANSEA?
Swansea har en mycket stark lagorganisation på planen, är defensivt väldigt samspelade och besitter hög kvalitet i varenda lagdel, utan någon egentlig svaghet i någon av dessa delar. Federico Fernandez och Ashley Williams är ett av ligans bättre mittförsvar, Jack Cork och Jonjo Shelvey ett dynamiskt centralpar och Andre Ayew och Jefferson Montero utgör farliga hot längs båda kanterna.

VAD TALAR MOT SWANSEA?
Förväntningarna kan bli jobbiga att hantera för Swansea under säsongen. Som Garry Monk själv har påpekat så är det egentligen inte realistiskt för Swansea att hoppas på en bättre placering än åtta, och samtidigt så är konkurrensen stenhård mellan många olika lag om platserna på den övre halvan. Om Swansea halkar efter under säsongen så kan det bli lite pyspunka i lagets motivation.

ANNONS

Swansea hanterade Wilfried Bonys flytt förhållandevis bra. Lite tveksam är jag ändå till att Swansea har tillräckligt med eldkraft och alternativ på anfallspositionen. Bafetimbi Gomis är en skicklig anfallare men samtidigt inte den mest dominanta anfallaren man kan tänka sig. Alternativet Eder känns också osäkert.

TRE NYCKELFRÅGOR

Orkar Bafetimbi Gomis med 20 mål? Om ett lag som Swansea ska höja sig i tabellen måste de göra mål. Det finns flera spelare i Swansea som kan göra mål men det måste komma mål från anfallaren. Är Gomis verkligen en 20 ligamål per säsong-anfallare?

Är Jefferson Montero ligans nästa stjärna? Monteros prestationer i de inledande ligamatcherna har fått två alls inte oävna högerbackar att uppsöka psykiatrisk vård. Montero är i sina bästa stunder mer eller mindre ospelbar och han har potentialen att bli ligans nästa stora stjärna om han kan upprätthålla och utveckla den potentialen.

ANNONS

Är Lukasz Fabianski the real deal? Fabianski avslutade sin Arsenalkarriär som i bästa fall bänknötare. Många ställde sig undrande när Swansea värvade honom på fri transfer men få ifrågasatte beslutet efter förra säsongen. Det är som sagt skillnad på att vara målvakt i Arsenal och bakom andra försvarslinjer, kan Fabianski hålla samma nivå den här säsongen?

SÅ GÅR DET!

Hyllman. (#14) De två inledande omgångarna har kanske fått mig att justera upp Swanseas möjligheter men jag får hålla fast vid det ligatips jag gjorde innan premiäromgången. Swansea hör till ett koppel av starka mittenlag i Premier League som samtliga kan sluta strax ovanför tabellens mittenstreck, men den här säsongen tror jag inte allt kommer att gå Swanseas väg på samma sätt som var fallet förra säsongen. Kan dock gå långt i cupspelet. (12-15)

ANNONS

Linhem. (#9) Det är en komplimang till Swansea när jag tycker att de har blivit nästan tråkigt pålitliga. De har ett stabilt lag, gör bra värvningar, och som alltid många gånger tidigare lyckades man ersätta en högre profilerad manager med ett ungt managerämne. De har gott om bredd på mittfältet och fortsatt ett av ligans bästa kantspel (Movin’ on up med Jefferson Montero) samtidigt som ett par ungdomar, särskilt Jay Fulton och Matt Grimes (grym i Exeter ifjol), är redo för speltid. Jag är inte övertygad av Gomis eller Eder men Andre Ayew och ett målfarligt mittfält stärker övertygelsen. (7-10)

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto