Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

SPECIAL: West Ham 2015-16

Peter Hyllman

Efter att ha tackat adjö till Sam Allardyce förra säsongen, eller rättare sagt gett honom långfingret och därefter visat honom på dörren, så valde West Ham efter en del om och men att tillsätta Slaven Bilic som ny manager. Bilic är ett namn som har nämnts i West Ham-sammanhang under en längre tid och det var ingen överraskning att valet till sist föll på honom.

Beslutet att säga upp bekantskapen med Sam Allardyce hade många skäl. Helt sant är att Allardyces relation både med styrelsen och med supportrarna hade varit ett infekterat sår i flera år. Men West Ham ville också titta framåt, försöka hitta en återgång till en mer positiv fotboll och till klubbens viktiga tradiioner som att ge unga spelare chansen.

Det är svårt att göra sig av med känslan att vad West Ham mer precist har gjort är att ha ersatt en säker mittenplacering med en osäker placering på den övre halvan som om saker går fel likaväl kan resultera i en bottenplacering. Man visste vad man fick med Allardyce, på gott och på ont. West Hams ägare och klubbledning kom fram till att var mest på ont, och det går inte att vara alltför kritisk mot den inställningen.

ANNONS

Slaven Bilic är definitivt mer av en social och politisk varelse än Allardyce. Ett av hans första beslut var att befordra en förhållandevis omeriterad Julian Dicks till tränarstaben. Dicks är en av West Hams klubbikoner så det var ett populärt beslut hos fansen. Bilic visar i övrigt upp liknande tendenser som exempelvis Brendan Rodgers i att han gärna anstränger sig för att säga de rätta sakerna som fansen vill höra.

Något som garanterat kommer göra både supportrar och klubbledning lyckliga är att Bilic ser ut att ge West Hams många unga och lovande spelare chansen i betydligt större utsträckning än tidigare. England häpnade över Reece Oxford i ligapremiären och det finns fler än Oxford som väntar i kulisserna. The West Ham Way vädrar morgonluft med Slaven Bilic.

I det avseendet var det extra olyckligt att West Ham gjorde ett fiaskobetonat kvalspel till Europa League. Det hade definitivt gett West Hams unga spelare fler chanser till speltid om West Ham samtidigt hade spelat Europa League, även om Bilic säkert inte kommer vara blyg att vid möjlighet slänga in dessa spelare också i ligaspelet.

ANNONS

Med Slaven Bilic på sidlinjen kommer känslor och passion att prägla West Ham på ett helt annat sätt än tidigare. Det är dock livsviktigt för West Ham att hålla sig kvar i Premier League, med flytten till en ny arena inför nästa säsong i förgrunden. Givet att Bilic inte nödvändigtvis var klubbledningens första val så kan det betyda att Bilic sitter osäkert om West Ham befinner sig alltför långt ned i tabellen en bit in på säsongen.

LINEUP (4-4-2)
GK – Adrián

RB – Jenkinson, Carl
CB – Reid, Winston (Collins, James)
CB – Tomkins, James (Ogbonna, Angelo)
LB – Cresswell, Aaron

DM – Obiang, Pedro (Oxford, Reece)
CM – Noble, Mark (Jarvis, Matt)
CM – Kouyate, Cheikhou
AM – Payet, Dimitri

FW – Valencia, Enner (Carroll, Andy)
ST – Sakho, Diafra (Zarate, Mauro)

TRANSFERS
In: Darren Randolph (Birmingham), Pedro Obiang (Sampdoria), Dimitri Payet (Marseille), Angelo Ogbonna (Juventus), Carl Jenkinson (Arsenal, lån), Manuel Lanzini (Al-Jazira, lån), George Dobson (Arsenal). Ut: Stewart Downing (Middlesbrough), Dan Potts (Luton), Carlton Cole (släppt), Guy Demel (släppt), Jussi Jääskeläinen (släppt), Nene (släppt).

ANNONS

NYCKELSPELARE: Dimitri Payet
Ett av West Hams stora problem under Sam Allardyces ledarskap var avsaknaden av kreativitet på det centrala mittfältet. Payet å andra sidan var den offensiva mittfältare som skapade flest chanser av samtliga spelare i någon av Europas fem stora ligor. Det känns som ett äktenskap skapat i himlen och Payet har visat redan i de första två ligamatcherna vilken betydelse han kan få för West Ham.

VAD TALAR FÖR WEST HAM?
Man hittar inte många positiva ord om Sam Allardyce om man frågar runt bland West Hams supportrar. Men man kan inte ta ifrån honom att med Allardyce så har West Ham också fått en mycket stabil grund att stå på, med ett starkt försvar och ett stabilt mittfält. Med den grunden har West Ham under sommaren kunna spetsa och öka kvaliteten stegvis istället för att göra väldiga förändringar.

ANNONS

VAD TALAR MOT WEST HAM?
Anfallet. Försvar och mittfält ser starkt ut i West Ham men det finns klara frågetecken kring anfallet, inte minst sedan Enner Valencia gått och skadat sig för lång tid i Europa League-kvalet, även om det verkar handla om tre månaders snarare än sex månaders frånvaro. Andy Carroll är snart tillbaka igen men är notoriskt opålitlig och även om Mauro Zarate har inlett säsongen bra så är han en spelare som riskerar försvinna på planen. Då faller mycket tyngd på Diafra Sakho.

TRE NYCKELFRÅGOR

Håller Slaven Bilic i Premier League? Det är svårt att inte få känslan av att det är lite att bära eller brista med Bilic, antingen eller. Antingen succé eller så blir det fiasko, svårt med mellanlägen. Det är en speciell atmosfär i Premier League, kraven är höga och bevakningen stenhård. Entusiasm är inte alltid något som bara är till en managers fördel.

ANNONS

Kan de unga spelarna ta chansen? West Ham har en uppsjö av unga talanger i de egna leden; Reece Oxford, Reece Burke, Lewis Page, Diego Poyet, Josh Cullen, Martin Samuelson, Elliott Lee med flera. De kommer knappast höja West Ham till höjderna den här säsongen men om de spelar in sig i laget under säsongen så är det en väldigt stark plattform för kommande säsonger.

Vad händer med Andy Carroll? Så ofta och så länge som Carroll har befunnit sig på skadebänken så är det nästan att betrakta som en ny värvning när Carroll beräknas vara frisk om någon månad. Carroll ska inte underskattas som anfallare och han ger onekligen Bilic ytterligare ett alternativ i den i West Ham svagaste lagdelen.

SÅ GÅR DET!

Hyllman. (#13) West Ham har stora förväntningar och förhoppningar på sig inför den här säsongen, men också stora krav att hålla sig kvar i Premier League inför kommande säsongs arenaflytt. Har värvat flera spelare under sommaren men det är inte självklart att de hittar fötterna i Premier League. West Ham framstår som mer labila under Slaven Bilic och riskerar vara mycket ojämna under säsongen, vilket visat sig både i ligainledningen och i Europa League-kvalet. West Ham har en lång väg att vandra. (12-16)

ANNONS

Linhem. (#12) Slaven Bilic är en mångspråkig kroatisk rockstjärna med juristexamen och socialistiska övertygelser. Vilket är tillräckligt för en bra litterär karaktär och Bilic är vid sidan om dessutom en manager med viss kredibilitet. Att han vågat spela 16-åriga Reece Oxford bådar gott för övriga lovande ungdomar. Tror Ogbonna är en lysande värvning och även om jag gillar Zarate och Lanzini tror jag inte de har någon längre hållbarhet i Premier League. Kouyate är fantastisk var han än placeras och Dimitri Payet kan lyfta anfallarna till en ny nivå. Sakho kan göra 20 mål om han håller sig fredlig på och utanför plan. (10-14)

Publicerad 2015-08-19 16:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto