Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Chelsea kan slå två flugor i en smäll med värvningen av Pedro

Peter Hyllman

”Att göra en Mourinho” är ett uttryck som kan ha lite olika betydelser. Den tråkiga varianten är det skådespel som har utspelat sig under den senaste veckan genom Medicgate. En betydligt roligare variant är ju den som Chelsea återupplivade igår när de till synes verkar ha norpat Pedro framför näsan på Man Utd.

Det är ju inte första gången som Chelsea under José Mourinhos kontroll hittar på något sådant. Ett exempel på ett sådant förfarande var så klart när man kapade Willian som mer eller mindre redan hade hunnit dra på sig en Tottenhamtröja. Det här med att värva spelare specifikt som konkurrenterna har ställt in sig på är ju annars ett klassiskt italienskt fenomen.

Hittills under sommaren har ju Chelsea varit rätt passiva. Men alarmklockorna började ringa på Etihad i söndags och det var ingen tillfällighet att pratet om värvningar blev betydligt mer explicit direkt därefter från Chelseas sida. Att Petr Cech lämnade Chelsea för Arsenal kan säkert också ha fått Mourinho mer benägen att visa vad som är upp och vad som är ned.

ANNONS

Pedro är självklart en väldigt bra värvning för vilken som helst engelsk klubb, en utpräglad lagspelare som kan spela på flera olika offensiva positioner och som därtill har för vana att prestera i stora matcher. Inte minst med Chelseas tunna anfallslinje blir Pedro en klar förstärkning, kanske till och med i större utsträckning än vad som varit fallet i Man Utd.

I vilken utsträckning det faktiskt var en näsbränna för Man Utd är oklart. Att Man Utd är ovilliga att höja sitt bud med några miljoner för att matcha Pedros klausul antyder inte något jätteintresse. Men då Pedro definitivt hade varit en förstärkning också för Man Utd så kan man utan omsvep fundera på vad orsakerna till detta är.

En version som cirkulerade under gårdagen var att Louis van Gaal var skeptisk till Pedro, huvudsakligen för att han inte ansåg honom vara snabb nog. Det låter inte helt troligt, Pedro har knappast blivit långsammare under augusti och varför alls ge sig in i dialog med en spelare man inte vill ha? Det kan kanske ha varit ett av Ed Woodwards projekt men rimligtvis måste han ha fått vissa signaler från van Gaal.

ANNONS

En annan teori är att Louis van Gaal har reviderat sitt behov av att värva någon ny spelare för att han hellre satsar på de egna ungdomarna. Även den teorin är tveksam då Man Utd inte har fler ungdomar nu än vad man hade för en månad sedan, även om Adnan Januzaj har överraskat positivt inledningsvis. Och anfallet förblir tunt hos Man Utd även med ungdomar.

En tredje teori, som jag fastnar mest vid, är att det har funnits en tveksamhet kring vad Pedro själv vill. Det har aldrig känts helt säkert att Pedro inte helst ville vara kvar i Barcelona, eller att Man Utd var dit han helst ville om han ändå bestämde sig för att lämna klubben. Att värvningen har dragit ut på tiden har förstärkt denna känsla.

I det avseendet kan det ändå ha kommit ut något positivt från Man Utds debacle med Angel Di Maria. Där fick man ganska brutalt leva med nackdelarna av att värva en spelare som inte helst av allt ville spela för Man Utd. Efter att ha spenderat närmare £60m på Di Maria med ett sådant resultat, så kan nog van Gaal ha varit rejält skeptisk om han inte ansåg sig få de rätta signalerna från Pedro.

ANNONS

Kan Louis van Gaal själv vara en anledning till Pedros eventuella ovilja att gå till Man Utd? Det spekuleras i alla fall i att van Gaals konflikt med Victor Valdes ska ha fått Pedro tveksam. Och när det verkar som om José Mourinho personligen ska ha pratat med Pedro om en flytt till Chelsea så ska det ha varit tungan på vågen. I så fall ett tillfälle då Louis van Gaals egodrivna tuffhet biter både honom själv och Man Utd i rumpan.

Om Man Utd och Louis van Gaal valde att dra sig ur en affär med Pedro så kan det så klart betyda att de har någon annan affär på gång. Det återstår i och för sig att se. Även en sådan situation känns emellertid onödig då Man Utd har drällt bort värdefull tid under sommaren och med två veckor kvar av fönstret kommer att behöva brottas med ovilliga säljare eller köpa till överpriser.

ANNONS

Ett i grund och botten väl genomfört transferfönster av Man Utd avslutas i så fall på ett onödigt taffligt sätt, som till viss del påminner om den parodi vi fick bevittna för två år sedan. Chelsea har å andra sidan gjort lite av ett kap till sin offensiv och allra minst uppgraderat sitt eget transferfönster från intetsägande till intressant.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Florian Thauvin (RW), 22 år till Newcastle. Talangfull fransk högerytter som Newcastle har bevakat under en längre tid. Utgör ytterligare en nödvändig offensiv förstärkning för Newcastle som börjar få en intressant om en ganska oprövad anfallslinje. Väl godkänd (+++)

Publicerad 2015-08-20 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto